SDA Lukavac: “Izražavamo sumnju u izborne procese koji će voditi novoizabrana Općinska izborna komisija”

6 2.080

Na email redakcija@sodalive.ba dobili smo saopštenje OO SDA Lukavac koje objavljujemo u nastavku bez korekcija:

Prije nekoliko mjeseci, tačnije 5. jula smo na našoj zvaničnoj Facebook stranici SDA Lukavac pisali o namještenom imenovanju podobne službenice općine Lukavac na poziciju člana Općinske izborne komisije iz reda srpskog naroda. 
Dakle, dakle autohtonoj mještanki Poljica Donjeg, srpske nacionalnosti, sa stvarnom adresom prebivališta u Tuzli, nije bilo dovoljno zaposlenje u općini, nego će i cijenu svoje poslušnosti uredno naplaćivati kroz rad u Općinskoj izbornoj komisiji.

Na juče održanoj, 8. redovnoj sjednici Općinskog vijeća, općinska većina SD/PDA je otišla i korak dalje kada je u pitanju imenovanje novog saziva izborne komisije. 

Prije svega, nije nam jasno kako je moguće da u konkurenciji pravnika sa položenim pravosudnim ispitom, iskustvom u radu biračkih odbora, i sa sjajnim referencama,  bude odabran inženjer informatike. Vjerovatno je njegova najjača referenca zaposlenje u općini Lukavac u toku prošlog mandata, ali i činjenica da je vršio obuke SD članova biračkih odbora pred lokalne izbore prošle 2020.godine

Kada pomislimo da je to sve oni nas dodatno iznenade i pokažu kako uvijek može gore. Izvijesna Edisa Suljić, preko noći postaje Hrvatica i bez dana radnog staža, doduše sa nagomilanim volonterskim iskustvom, i diplomom privatnog fakulteta, dobiva “zasluženo” mjesto u Općinskoj izbornoj komisiji. 

Ako ovome dodamo činjenicu da je dotična prije nekoliko mjeseci imenovana za v.d. direktoricu novoosnovanog i po svemu sudeći, fiktivnog JP za vodovod i kanalizaciju, slika o načinu kadroviranja trenutne vladajuće većine postaje još jasnija. Ili jadnija, rekli bismo. 

Ovaj fenomen “izjašnjavanja zbog pozicije” je najbolje u svom komentaru na jednom od lokalnih portala opisao naš sugrađanin iz Bistarca: “Baš mi je drago, mogao sam umrijeti, a ne bih znao da je Edisa Suljić Hrvatica, još da joj vidim krsni list, odmah se sunetim i ja prelazim na islam.”

Kada je riječ o preostala dva imenovana člana,  Izeti Bajrić i Mariu Tunjić, nemamo sumnje da su prave osobe na pravom mjestu.

Podsjećamo,  prethodni saziv Općinske izborne komisije je u nekoliko navrata odabran  kao  najbolji i najuspješniji u cijeloj državi Bosni i Hercegovini. SDA je u mandatu tog sastava OIK-a, ostvarivala odlične, dobre i manje dobre izborne rezultate i nikada nismo imali bilo kakvu sumnju u profesionalnost imenovanih, niti smo i njima tajno, pogotovu ne javno tražili krivca za naše rezultate. 

Zbog svega navedenog već sada izražavamo sumnju u izborne procese koje će ovakav, u većem dijelu politički podobni i podkvalificirani sastav Općinske izborne komisije voditi. 

Gospodo, samo nastavite kako ste započeli. Narod vidi.
Press služba SDA Lukavac

5 1 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Semir

Prijavite sve u MUP i SIPU pa neka oni istraže sta radi I.B., i ko namješta dokumente ovima sto ih načelnik zapošljava. Kako to da ne sumnjate u I.B. a zna se da je ona glavna, nego znate vi dobro da je i vašem bivšem načelniku na isti način pomagala oko izbora. A neće vama narod puno pomoci jer nista vi ništa bolji samo ste izgleda puno gluplji od ovih.

Balašević

Naš sugrađanin iz Bistarca: “Baš mi je drago, mogao sam umrijeti, a ne bih znao da je Edisa Suljić Hrvatica, još da joj vidim krsni list, odmah se sunetim i ja prelazim na islam.”
Respekt .

U Opštinskom vijeću nema Hrvata i Srba-to je mnogo

Htio sam opširnije da dam odgovovor na primjedbe SDA na izbor članova Komisije za naredne izbore,ali mi iz članka nije jasno da li je izabrana gospođa Suljić klonirana Srpkinja ili klonirana Hrvatica.U tekst je naznačeno i jedno i drugo.
Vidim da je gospođa Bajrić stalno u toj Komisiji,već 25 godina,pa me interesuje da je ona nezamjenljiva toliko dugo ili je član neke jače stranke ili vrsna pravnica.Ako je ovo drugo,učestvovala je u izradi Statuta OL,a OV ga usvojilo,a u ovom sazivu OV ima dva predstavnika nacionalnih manjina,a nema predstavnika konstitutivnih naroda u BiH.
Zašto se ne javiste da i protiv ovih nepravilnosti reagujete,vrlo bitnih jer je Ustav BiH povrijeđen?!Podržavam stav da ne mogu biti klonirane Srpkinje ili Hrvatice,ali pored pravnice Bajrić,ne moraju i drugi biti pravnici,jer i informatičar može biti od koristi za sređivanje spiskova,davanja brzih rezultata i uređivanje tabela potrebnih u daljem radu,ako je stvarno stručnjak,a ne nečiji miljenik i ako nije klonirani Hrvat ili Srbin.

Milenko Blagojevic

Njegova vlast, Njegova komisija i kutije …

Delic ublehas

Glavoguz edo

Milenko Blagojevic

Da bi sve ućero u svoju avliju, počeo je i da kauri !

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x