Samovoljno proglašenje budžeta Općine Lukavac će dobiti sudski epilog!?

Foto: Arhiv
13 3.596

Nakon što je u subotu 31.marta, otkazana sjednica Općinskog vijeća Lukavac, sve su prilike da će ovakva situacija dobiti novi zaplet. Naime, na vanrednoj sjednici zakazanoj na inicijativu općinskog načelnika, Edina Delića, na dnevnom redu su se trebale naći svega dvije tačke:

  • Razmatranje Prijedloga i donošenje budžeta Općine Lukavac za 2018. godinu sa okvirnim planom budžeta za 2019. i  2020. godinu,
  • Razmatranje Prijedloga i donošenje Odluke o izvršenju budžeta Općine Lukavac za 2018. godinu.

Neposredno prije početka sjednice, načelnik Edin Delić kao predlagač ovih tačaka, iste je povukao, te je iz tog razloga vanredna sjednica otkazana, a vijeću nije dato pravo razmatranja prijedloga Budžeta ili izjašnjavanje o istom.

Otkazivanjem sjednice, načelnik Općine Lukavac je proglasio budžet bez saglasnosti vijeća, a prema informacijama do kojih je došla redakcija našeg portala, čini se da bi ovakvo samovoljno proglašenje budžeta, bez uvažavanja stavova i odluka općinskog vijeća, moglo dobiti i sudski epilog.

Kako nezvanično saznajemo krivična prijava koja je navodno podnesena od strane vijećnika koji čine većinu u OV Lukavac, temelji se na najvažnije pravo i nadležnost vijeća, a to je da razmatra, raspravlja i usvaja Budžet, kao i izvještaj o njegovom izvršenju, a ovo je definisano i Statutom Općine Lukavac, čija je stavka prepisana iz zakona o principima lokalne samouprave, koji kaže:

“Organ odlučivanja jedinice lokalne samouprave je općinsko vijeće u općini, a gradsko vijeće u gradu. Vijeće u okviru svojih nadležnosti: – priprema i dvotrećinskom većinom glasova usvaja statut jedinice lokalne samouprave, usvaja budžet i izvještaj o izvršenju budžeta jedinice lokalne samouprave”

Krivična prijava se temelji na obavezi da načelnik Općine Lukavac je bio dužan Općinskom vijeću ponuditi prijedlog Budžeta na usvajanje. Kako nezvanično saznajemo, u ovom slučaju došlo je do zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 383 Krivičnog zakona FBiH.

Za krivično djelo “Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja” u zakonima FBiH je osim novčane i uslovne, propisana i kazna zatvora od jedne do deset godina.

Leave a Reply

13 komentara za članak "Samovoljno proglašenje budžeta Općine Lukavac će dobiti sudski epilog!?"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Zamotavko
Gost
Zamotavko

Narode obavezno izađite na opoziv i na izbore. Godinama nacionalno-fasisticke stranke, pa i neke one koje se smatraju lijevim manipulisu, kradu, varaju, u ime naroda i vjere. nemojte im dopustiti da Vas kupuju za 10-50KM za glas, razmislite o buducnosti vase djece. Zar nije sramota ko se sve nalazi u vijecu poputu *** koji je kupio obrazovanje, a recenice nije spospban sastaviti, postali su vlasnici/suvlasnici firmi itd… Nemojte dopustiti da ste pasivini ili direktni / indirektni saucesnici u lopvluku. Sve se moze promijeniti, a Allah dz.s nece promijeniti stanje naroda, dok se narod ne opameti. Sramota je koliko se pozivaju na vjeru, a vjera na zadnjem mjestu. Dajte ljudi, dođite pameti, zar ne vidite vasim pasivizomom, ne izlaskom na izbore, oni profitiraju !

Avangard
Gost
Avangard

Idi uzmi lijekove al i africku sljivu jer ocigledno svrsavas na ovog glavatog lopova.

Nacionalna geografija
Gost
Nacionalna geografija

Pričaš o nacionalizmu a juče na konferenciji za medije do načelnika sjedi čovjek koji po Ozrenu paradira sa zastavama Srbije i tri prsta.
Ali ne,Bošnji je on SDP ljevičar antifašista i nenacionalista.
Ma voz i ti i takva politika.Vodi ih sebi kući!

Zahvalni
Gost
Zahvalni

E nek si nas napamtio i prosvijetlio. Ne bi narod znao da mu nisi objasnio. Lijepo je vrijeme danas , idi ba vidi šta ćeš sa rasadom.

Sda
Gost
Sda

Vidi se da je Delic nacitan pa vas kulturno j……Svaka cast Delicu sto se prihvatio pozicije nacelnika da rasturi ove nesposobnjakovice.

IMAJ PETLJU
Gost
IMAJ PETLJU

Imaj petlju u zatvoru, nemoj da ti sapun ispadne.

VMZ Gnojnica u sjeni
Gost
VMZ Gnojnica u sjeni

Čekajte malo
Imamo Doktura Mito i Kurupcija i opet radi u DZ
Imamo Predsjendika jedne Rahmetli stranke koji je član jedne druge ,kako idu stvari,takođe Rahmetli stranke
Imamo novu stranku PADA koja je ječaa od već navede stranke koja postaje Rahmetli

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Nije riječ o usvajanju, nego o PRISVAJANJU…

volonter
Gost
volonter

Valja na još malo u Zenicu Deliću,al neće ići s tobom Dinela da te slika.

Borac Armije BiH
Gost
Borac Armije BiH

Rezultati nakon Opoziva bit će veći za DA nego što je u ovoj anketi 48 % iz razloga što Internet više koriste mlađe i srednje generacije, a starije osobe manje. Starije generacije su u većini tradicionalno okrenute bošnjačkim političkim strankama,vjerskom životu i imaju odbojnost prema komunističkim i sličnim socijaldemokratskim partijama.Izuzetak su pripadnici NOR.a a kojih je prirodno vrlo malo.
Očekujem da će za Opoziv Načelnika biti preko 60% glasača Opštine.
Pogotovo što je već prisutna ideja da će SDA podržati za novog Načelnika ne svog kandidata već predsednika SZABiH Dr.Dževdeta Osmanbegovića – Đeđu, a kojem se ne može mrlja pronaći ni na odijelu.

VMZ Gnojnica u sjeni
Gost
VMZ Gnojnica u sjeni

Naravno da će omjer za Opciju NE biti veći od 75%
Senaid Softić
Semir Džambić
Almedin Bibić
Pirić Bečić
Muhamed Tabaković
Refik Bibić
Plus mnogi drugi svi su bili KOALICIJA SDA SBIH 2016 a sada su uz Načelnika,Priča se da ni Predsjendik MZ neće glasati za Opciju DA

Delic Kukin sin
Gost
Delic Kukin sin

Lafinasu je izgleda usla voda u usi zbog opoziva, pa je poceo nenormalno i nemoralno da se ponasa, ove izjave koje daje javno na medijima nisu vise,akademske ni uctive , poceo je da lupa kao Seselj, doduse i Seselj je nekad bio istaknuti Titoista pa to onda i cudi.

Tito
Gost
Tito

Sda propala totalno