Radovi pri kraju: Na kanalu otpadnih voda u GIKIL-u tri nova filtera

10 3.757

Otpadne industrijske vode u kanalu koji vodi od fabrike Koksara prema rijeci Spreči ubuduće će biti filtrirane na tri lokacije unutar kruga Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac (GIKIL). Dva od tri filtera čiji je zadatak ekološki prihvatljiv tretman otpadnih voda već su puštena u funkciju, dok se na trećoj lokaciji vrše završni građevinski radovi.

Na izlazu iz pogona kondenzacije ugrađen je separator čija je zadaća da prihvati eventualno ispuštene frakcije katrana, a isti takav filter instaliran je i na pogonu skladištenja ovog proizvoda. Oba ova filtera od ranije su u funkciji, a rezultati rada su već vidljivi.

Na glavnom izlaznom toku otpadnih voda GIKIL-a u završnoj fazi su radovi na separatoru ulja i masti. Zadatak separatora je da separiše tj. uklanja ulja i masti koje bi eventualno mogle završiti u izlaznom toku, do nivoa koji odgovara vodotokovima II kategorije – slivno područje rijeke Save. Nepovoljne vremenske prilike usporavaju građevinske radove na ovom dijelu, ali oni ipak napreduju i plan je da se završe što prije, pojašnjava inženjer Amir Beganović.

Nakon toga, voda odlazi i do trećeg, završnog filtera. Otpadnu vodu na ovom dijelu zaprimat će i dodatno pročišćavati kolonski filter koji je protekle sedmice, nakon testiranja, također pušten u rad. 

Kolonski filter je opremljen pumpom, sistemom odmuljenjena, filterskom ispunom i sistemom upravljanja. Svrha je da se vrši filtriranje otpadne vode pri čemu se onečišćujuće tvari uklanjaju mehaničkim procesom, a prije uliva u rijeku Spreču. Iz vode koja prolazi kroz filtracijski materijal uklanjaju se čestice nečistoća, nakupine mulja i sve ostale suspendirane tvari. Nakon završetka svih planiranih radova vršit će se potpuna kontrola onoga što kanalima može doći do Spreče. Ovo nisu jedini projekti, još se tu radi mnogo na zaštiti voda, tla i zraka, ali su bili jedni od najvažnijih gdje se za kratko vrijeme postiglo jako mnogo, kazao je direktor fabrike Koksara Huso Jašarević. 

Nekoliko dana ranije u GIKIL-u je završen i pušten u rad još jedan od značajnih projekata. Riječ je o projektu zbrinjavanja katranskog fusa koji je urađen po uzoru na slična rješenja u industrijskim pogonima u okruženju. Uloga ovog postrojenja je dvostruka.

Katranski fus je smjesa čestica uglja, koksa i katrana koja nastaje u bistračima katrana u procesu raslojavanja amonijačne vode i katrana. Projekat kojeg smo uradili podrazumijeva reciklažu materijala pri čemu se katranski fus ponovo vraća u proces. Kontrolisanim doziranjem preko pužnog dodavača, katranski fus iz silosa se miješa sa ugljenom mješavinom i ide u proces koksovanja, ističe Jašarević te dodaje da pored toga što se povećava prinos proizvoda, na ovaj način, ono što je i najvažnije, smanjuje se uticaj na zagađenje vode, zraka i zemlje, jer više nema generisanja otpada.

10
Komentari

avatar
8 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
tosamjaMuamerMufidekologinjaSodar Recent comment authors
newest oldest most voted
Milenko Blagojevic
Guest
Milenko Blagojevic

Blago onom koji im vjeruje… Na volseban nacin su u GIKIL-u nasli i pare,znanje i jare da u kratkom roku rijese nesto sto je bilo nerjesivo. Prvo suditi odgovorne za dosad pocinjena zla, pa onda sve polajnak i po istilahu.

tosamja
Guest
tosamja

Mudro zboriš… Svim Lukavčanima treba biti jasno da trenutno fabriku vode ljudi iz Indije, Tuzle, Kalesije itd… Koje boli ona stvar za GIKIL-om i Lukavcem. Et neki dan opet incident – požar koji da je zahvatio Gasometar (a bio je jako blizu) izazvao bih ekploziju koja bi izazvala nebrojen broj ljudskih žrtava i čula bi se do Drine/Save. Mislim da Vlada TK, Inspekcije, Načelnik i građani Lukavca nisu ni svjesni kakvi sve uhljebi su se u GIKIL zaposlili i koliki nivo neznanja može da izazove nesagledive posljedice! RAdi se s opasnim supstancama koje mogu da ozlijede/otruju/uguše ogroman broj stanovnika sprečanske doline… Ako se ovako nastavi za mene nije pitanje hoćel se to desiti već KADA će se to desiti…

LAFO MAMANE
Guest
LAFO MAMANE

Koliko tona tog otpada vi isporucite u jadnu Sprecu i sve ce to da stane u te dvije kutijice…Ma hajte molim vas.

Muamer
Guest
Muamer

Bas sam i ja ovo htio napisati.

maak
Guest
maak

Zatvaraj gikil sve je ovo laz potrovase nas YATVARAJ TROVACA

Karlo
Guest
Karlo

Ovo me podsjeca na onu scenu iz Vruceg Vjetra, kad tehnicka inspekcija pregleda zgrade. Sve je bajno tokom pregleda, a kad odu sve se raspadne.

Sodar
Guest
Sodar

Evo cujem i informaciju da im je inspekcija trazila i garanciju (bankovnu) za sve projekte koje treba uraditi, a koji su neophodni za dobijanje okolinske dozvole.
Bravo inspektori. Ne popustajte ovim ciganima, kako indijskim tako i nasim. Sve su to lazovi i nesposobnjakovici.
Evo prilike Mitalu da se dokaze da ima dobre namjere u vezi GIKIL-a. Neka odveze vrecu, ako je ima.
Ali, svi mi znamo da od Mitalovih para nema nista. Njegova firma u likvidaciji, ne placa dug Stemcoru kako je obecao, tuzio GIKIL za 12,9 mil USD…….

ekologinja
Guest
ekologinja

Kanal za građane Lukavca, a i za ribe u Spreči otvorit će po završetku radova Lafinaš sa savjetnicima za ekologiju i privredu Jozom i Suljićem, a aplaudirat će im Sindikalci GIKILA Hajrudin i Maša u prisustvu savjetnika Čačkovića koji će odma po otvorenju kanala isti proglasiti “IZLETIŠTEM” po uzoru na SAJLU i u časat velikog vođe organizovat će se “SPREČANSKA REGATA” kao turistička atrakcija gdje će makaze i crvenu traku držat Mina i Dinela pod sloganom “DA LUKAVAC PRODIŠE”.Naravno sve ovo će pratiti i pohvaliti FORUM ZA ČIST ZRAK I VISOK TLAK iz Lukavca, na čelu sa Bajazitom,Ademom,Jaketom i Sponom.Što bi narod reko “Jest nas krenulo u PM”.

Mufid
Guest
Mufid

Jedini pravi pokazatelj će biti čistoća rijeke Spreče.
Sve ostalo je samo priča.

tosamja
Guest
tosamja

koga lažete, situacija u kompaniji gora nego ikad, benzol stalno ističe i sve boli racku vezano za to!