Propao pokušaj smjene Nadzornog odbora lukavačkog GIKIL-a!

3 5.178

Na sjednici Skupštine lukavačkog GIKIL-a nije smijenjen Nadzorni odbor firme, što je bila namjera državne kompanije KHK, koja zajedno sa strateškim partnerom GSHL-om upravlja GIKIL-om.

S obzirom da je GSHL, kompanija Indijaca Pramoda Mittala u likvidaciji, i da je državni sud u Velikoj Britaniji imenovao tri likvidatora, u KHK su smatrali da oniti likvidatori trebaju zastupati interese GSHL-a u lukavačkom gigantu. Međutim likvidatori se danas nisu pojavili, ali jeste zastupnik GSHL-a u BiH i smjena nadzornog odbora nije prošla, jer je zastupnik interesa Indijaca bio protiv.

– KHK smatra da zastupnik GSHL-a nema adekvatnu punomoć, jer je britanski sud odredio likvidatore, koji ostaju u igri u GIKIL-u umjesto Mittala, s pravom upravljanja od 51 posto i kapitalom od 32 miliona maraka koji su unijeli u firmu. Zastupnici GSHL-a tvrde da i sud u BiH mora verificirati likvidatore koje je postavio britanski sud, ali se mi s tim ne slažemo. Najvjerovatnije da ćemo nakon ovakvog razvoja dogođaja uputiti tužbu – kaže direktor KHK Zuhdija Hasanhodžić.

Podsjećamo, problemi u GIKIL-u su nastali 2003. godine, kada je Vlada TK, u ime državne kompanije KHK, potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa GSHL-om i dala mu na upravljanje svoj udio od 67 posto u kompaniji GIKIL, koji je stvoren kao zajednička kompanije KHK i GSHL-a. GSHL je time dobio većinska upravljačka prava, iako ona nikad nisu bila srazmjerna vrijednosti kapitala koji je GSHL imao u GIKIL-u. Da bi dostigao taj nivo kapitala koji bi mu garantovao većinska upravljačka prava, a koji je, prema ugovoru, bio obavezan dostići, GSHL je u GIKIL trebao uložiti još 46 miliona KM, što sa kamatama danas dostiže 100 miliona KM. Do danas, GSHL nije uplatio obavezni iznos.

– Sekretar društva nije ispoštovala moj nalog da se pozovu likvidatori, vodeći se argumentima zastupnika Mittala da naš sud mora verificirati odluku britanskog suda o imenovanju likvidatora. Htjeli smo smijeniti Nadzorni odbor, da bi došli do smjene uprave i pokušali sanirati situaciju u GIKIL-u. Mittalovi ljudi još uvijek upravljaju, a oni faktički tu nemaju ništa. Njihov cilj je da umanje vrijednost našeg GIKIL-a, koji je još uvijek u većinskom državnom vlasništvu – objasnio je Hasanhodžić.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Same

Upravljacka prava ..samo sud da odredi. 46 000 000 nije ulozeno , i jasno , prava treba oduzet. Sud je odgovoran.

tosamja

Jebo indijsku sapunicu!

Sodar

Hahaha.
Koja nesposobnost KHK i Vlade TK.
Sve lici na unaprijed pripremljen scenario. Ono, ja cu malo da te napadam, a ti se ono malo brani. I tako godinama.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x