Pozitivna priča: Administrativno pravni ured Naide Bajrić

3 4.067

Uvijek postoje građani kojima je potrebna pravna pomoć. Oni koji nemaju vremena, ne znaju kome se obratiti ili jednostavno ne žele glavobolju uzrokovanu sakupljanjem hrpe papira, od kancelarije do kancelarije, mogu se obratiti mladoj pravnici Naidi Bajrić iz Lukavca. Naida ima 27 godina, magistrirala je pravo i pokrenula svoj posao – Administrativno-pravni ured „Bajrić“ i, kako sama voli istaći, nudi rješenje za sve vaše probleme.

Naida ima 27 godina, magistrirala je pravo i pokrenula svoj posao – Administrativno-pravni ured „Bajrić“ i, kako sama voli istaći, nudi rješenje za sve vaše probleme. 

U širokoj lepezi usluga nalazi se izrada svih pravnih akata, pribavljanje dokumentacije, izrada zahtjeva, ugovora, različite molbe, žalbe, tužbe, prigovori itd. Kancelarija obavlja i administrativne poslove oko pribavljanja urbanističke i građevinske dozvole, što je poprilično složen proces i bolje ga je prepustiti pravniku, smatra Naida, pošto građani dosta vremena gube na traženje pravih adresa za upite i potrebne dokumente. 

„Do sada sam imala tri takve dozvole i kompletna procedura pribavljanja traje oko dva mjeseca zbog različitih rokova“, kaže Naida.

Po završetku fakulteta, ova mlada pravnica volontirala je u Lukavcu, nije ništa zarađivala, ali joj je bilo bitno da stiče radno iskustvo. „Nakon godinu dana, postavila sam sebi pitanja – kuda i šta dalje? Sjedenje kući nije dolazilo u obzir. Prijavila sam se na nekolicinu konkursa za posao, koji se baš i nisu pokazali uspješnim. Razočarala sam se i shvatila da sistem ipak nije onakav kakvim bi trebao biti. Prolazili su uglavnom oni koji su imali poznanstva“, objašnjava Naida. Njena majka je pravnica i uvijek je govorila kako je šteta da joj kćerka radi u državnoj službi i da ona može više i bolje od toga.

„Vidjela sam poslovni prostor koji mi se svidio i jednostavno nisam mogla naći razlog zašto ne bih, za početak, otvorila administrativno-pravni ured“, rado se prisjeća svoje odluke Naida.

„Prvu godinu dana čitat ćeš novine, rekao mi je moj stomatolog koji je prošao sličan proces kada je otvarao ordinaciju. Bila sam spremna na to, međutim, već prvog dana kada sam otvorila kancelariju, došla mi je jedna klijentica. Prednost mog posla je što se nalazim iznad knjigovodstvenog biroa, pa često imamo iste klijente. Malo po malo, počela sam privlačiti ostalu klijentelu. Za prvu godinu kako radim, nisam samo čitala novine i knjige, građani Lukavca su ipak čuli za mene i zadovoljna sam urađenim poslom“, sa osmijehom priča Naida.

U prvoj godini, imala je raznih zahtjeva – otvarala je firme, privredna društva, a do sada je imala samo jedno zatvaranje, što joj je bio izazov, jer to nije ranije radila.

„Na početku je bilo najviše brakorazvodnih parnica i svi su me zezali da ja samo razvodim ljude. Trenutno su aktuelni imovinsko-pravni odnosi. Široka je lepeza mojih usluga i to me drži u ovom poslu pa mi je svaki dan zanimljiv i pun izazova. Ne vidim sebe u kancelariji gdje radim samo jednu vrstu posla. Sada, jedan dan otvaram obrt, drugi je na redu penzijsko osiguranje, treći radim porodične odnose“, kaže Naida.

Mala administrativno-pravna kancelarija će postati advokatski ured, plan je Bajrićeve. „Pravosudni ispit je prva stavka na ‘to do’ listi, nakon toga advokatski i ja se nadam da će ovo jednog dana postati advokatska kancelarija“, zadovoljno objašnjava Naida.

Podršku za osnivanje administrativno-pravnog ureda dobila je od Projekta zapošljavanja mladih YEP, ali joj je bitna i mentorska pomoć starijih kolega. „Pomaže mi jedna poznata advokatica u Lukavcu, tu je za sva moja pitanja i rado me savjetuje, jer zakonski akti na papiru i u praksi znaju imati različita tumačenja.

Ona je „seniorka u ovoj igri“ i bilo joj je drago kada sam joj saopćila da želim otvoriti svoj ured. Dosta usluga koje ja nudim, advokati uglavnom ne rade, tako da im je drago što postoji pravnik koji pokriva i te poslove“, smatra Naida.

Iako mlada, Naida je poručila svima koji završavaju fakultete da budu hrabri:

„Ako imate ideju, znajte da svaka od njih ima svoj put i realizaciju. Smatram da oni koji ne odustaju i drže se svojih snova, uvijek mogu uspjeti. Svako ima svoju sreću i to je ono što vam niko ne može oduzeti. I kada dobijete ideju, ne brinite mnogo i ne tražite dalje, dođite u Administrativno-pravni ured ‘Bajrić’, ja ću vam otvoriti firmu i završiti svu potrebnu dokumentaciju, račune i dozvole“, nasmijano i optimistično obećava Naida. 

3
Komentari

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
SodakoxErnaKarlo Recent comment authors
newest oldest most voted
Karlo
Guest
Karlo

Zelim ti sve najbolje i nadam se da ces se uspjeti snaci i isplivati u lavirintu zvani pravni sistem BiH! Ja sam zapeo sa imovinsko-pravnim sporom 7 godina a vodi ga covjek sa 30-togodisnjim iskustvom.

Veoma pozitivna vijest!

Erna
Guest
Erna

Svaka čast Naida.
U pravu je tvoja mama,šteta za tebe da radiš u državnoj službi,postići ćeš ti puno više vjerujem.
Želim ti mnogo uspjeha.

Sodakox
Guest
Sodakox

Svaka čast,sve naj bolje.