Potvrđeno: BiH najzagađenija država, a Lukavac grad u Evropi

5 1.950

Države Zapadnog Balkana protekle godine su dominantno imale najzagađeniji zraktokom protekle godine, pokazuje nova studija koja je analizirala prošlogodišnje stanje širom svijeta.

Dok su sedam od najzagađenijih gradova svijeta u Indiji, 20 najzagađenijih je iz Indije, Kine, Pakistana i Bangladeša, Top 100 su sve iz Azije – osim bosanskohercegovačkog Lukavca koji je „izborio“ 92. mjesto. Ovu analizu napravili su AirVisual i Greenpeace.

Pogledavši samu Evropu, najzagađenija područja prošle godine su istok i jugoistok, a Bosna i Hercegovina nosi nezavidnu titulu lidera po najzagađenijem zraku.

Druga je Sjeverna Makedonija, treće Kosovo, potom slijede Bugarska i Srbija. Tretirane su 32 evropske države.

„Postoje značajne varijacije između izvora štetnih čestica između evropskih država i gradova. Transport, poljoprivredno zagađenje koje dolazi do gradova i industrijske emisije su zajednički faktori u raznim područjima. Grijanje stanova je jako važan faktor u istočnoevropskim državama kao i u dijelovima Italije i Velike Britanije“, objašnjava studija.

U Top 15 najzagađenijih gradova „Starog kontinenta“, pet je iz BiH – Lukavac prvi, Živinice na drugom, Gračanica na trećem, Sarajevo na šestom i Tuzla na 10. mjestu. Iz Makedonije su četvrtoplasirano Tetovo, zatim Kumanovo (7.), Bitola (8.) i Skoplje na 12. mjestu. Sa Zapada Balkana na ovoj neslavnoj listi je i kosovska prijestolnica Priština na 14. mjestu.

Globalna situacija

Kada se pogleda globalna slika, ona je užasna za Indiju – Gurugram, grad 30-ak kilometara jugozapadno od prijestolnice New Delhija imao je najgore rezultate lani.

Među pet najzagađenijih su još tri indijska grada i pakistanski Faisalabad. Od 20 gradova koji su lani imali najzagađeniji zrak, 18 je iz Indije, Pakistana i Bangladeša, dok su preostala dva iz Kine.

Kada je riječ o rang-listi glavnih gradova, New Delhi (Indija) je bez premca sa prosjekom od 113,5, slijede Daka (Bangladeš) i Kabul (UAE). Sarajevo je na 14. mjestu (38,4), Skoplje je 16. (34), Priština 18. (30,4), Beograd je na 26. mjestu (23,9)…

„Zagađenost zraka krade naše živote i budućnost. Pored gubitka ljudskih života, procjenjuje se kako je, na svjetskom nivou, ovo zagađenje koštalo planetu 225 milijardi dolara nerealiziranom radu, te hiljade milijardi u troškovima liječenja“, kazao je Yeb Sano, izvršni direktor Greanpeacea za jugoistok Azije.

„Želimo da ovaj izvještaj natjera ljude da razmisle kakav to zrak udišemo jer, kada razumijemo njegov utjecaj na naše živote, radit ćemo maksimalno na zaštiti onog što je najvažnije.“

Šta je PM2.5

Izvještaj AirVisuala i Greenpeacea zasnovan je na količinama štetnih tvari pod oznakom PM2.5 registriranih prošle godine u desecima hiljada stanica koje su pratile kvalitetu zraka širom svijeta.

Oznaka PM2.5 se odnosi na one čestice koje imaju u presjeku manje od 2,5 mikrometara, što je približno tri posto od debljine jedne ljudske dlake.

„Nezdravi“ nivo prisustva navedenih čestica prisutan je u 92 najzagađenija grada tokom cijele godine.

Te čestice mogu prodrijeti duboko u ljudska pluća i krvotok, te izazvati brojne zdravstvene probleme, kao i preranu smrt u najekstremnijim slučajevima.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje kako svake godine umre sedam miliona osoba zbog zagađenosti zraka,. Prevelika izloženost PM2.5 dovodi do neujednačenog rada srca, pojačane astme i smanjenja funkcije pluća, navodi američka Agencija za zaštitu okoliša.

Najzagađenije države

1. Bangladeš 97,1 (prosječna godišnja koncentracija PM2.5, mikrograma po kubnom metru)

2. Pakistan 74,3

3. Indija 72,5

4. Afganistan 61,8

5. Bahrein 59,8

6. Mongolija 58,5

7. Kuvajt 56,0

8, Nepal 54,2

9. UAE 49,9

10. Nigerija 44,8

11. Indonezija 42,0

12. Kina 41,2

13. Uganda 40,8

14. BiH 40,0

15. Makedonija 35,5

19. Kosovo 30,4

28. Srbija 23,9

30. Hrvatska 22,2

70. Estonija 7,2

71. Australija 6,8

72. Finska 6,6

73. Island 5,0

5
Komentari

avatar
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Mujo BecirovicSDA=SBIH=PORAZ2018tosamjaZračni jastuciCaze Recent comment authors
newest oldest most voted
tosamja
Guest
tosamja

sve bi to bilo super da nam renomirani profesor – dr.ekologije nije načelnik … Šha bi bilo da nije 😀 😀 😀

SDA=SBIH=PORAZ2018
Guest
SDA=SBIH=PORAZ2018

kad ima najveceg eko lafinaša na svijet

Mujo Becirovic
Guest
Mujo Becirovic

Pa zato su Bosanci i Bosanke medju naljepsim u svijetu a to je sve od zraka. Ma lijepi nas Lukavac sa nacelnikom dr. profesorom i ovakvim Opstinskim vijecem zivili Vi nama sto godina udisuci ovakav zrakec.

Caze
Guest
Caze

Ova analiza je cudna, kako to da je Gracanica , Sarajevo tako zagadjeno ovo je za zrak , a nemaju uopce industriju.

Zračni jastuci
Guest
Zračni jastuci

Ako nisi primjetio zrak kruži inače u prirodi …itd. Prneš i onda smrdi to ukrug nije samo u tvojim gaćama, šta je tu čudno?!