Poplave haraju, a Civilna zaštita Lukavac nema vreća sa pijeskom

10 3.748

Civilna zaštita i pored lošeg iskustva iz 2014. godine na čelu sa Amirom Sejdinovićem, kada je totalno nepripremljena dočekala nezapamćene poplave, 2019. godine uprkos najavama, sa novim Šefom civilne zaštite (op.a. Edin Hamzić), reaguje na isti način.

2014. godine Centar za kulturu pretrpio je ogromnu štetu na kuglani, velikoj i maloj sali procjenjenoj od više stotina hiljada konvertibilnih maraka. Da se to ne bi ponovilo i 2019. godine, uprava Centra kontaktirala je Štab civilne zaštite za pomoć koja se ogleda u “čak” 25 vreća pijeska.

Odgovor koji su dobili bio je slijedeći: “Nemamo 25 vreća pijeska za zaštitu od poplava.

Da stvar bude gora, Služba civilne zaštite, sa šefom Edinom Hamzićem i pored budžeta od 2.743.843,00 KM u vrijeme kada poplave haraju Bosnom i Hercegovinom, nije bila u stanju planirati nabavku vreća kako bi se zaštitile Javne ustanove, ali i imovina građana u pogođenim područijima općine Lukavac.

Mi nismo željeli dozvoliti da nam se ponovi 2014. godina, kada je u poplavama nanesena šteta Centru za kulturu od više stotina hiljada maraka. Ove godine smo se na vrijeme obratili Civilnoj zaštiti sa zahtjevom da nam isporuče 25 vreća pijeska, kako bi osigurali ugrožene ulaze u Centru za kulturu Lukavac. Međutim, Civilna zaštita je odgovorila da nema vreće i neće nam ih moći dostaviti. Mi smo odmah sproveli hitnu Javnu nabavku kako bi zaštitili Centar za kulturu Lukavac i opremu koja se u njemu nalazi, prvenstveno našu kuglanu koja sama vrijedi nešto preko 200.000,00 KM i veliku salu, koju smo nedavno sanirali, takođe potrebno je bilo zaštiti i malu salu sa velikom količinom sportske opreme. Izjavio je za naš portal Ermin Prijić, direktor Centra za kulturu i dodao:

Ono što nam je neshvatljivo, jeste da Civilna zaštita na raspolaganju ima budžet od 2.743.843,00 KM, a nemaju 25 vreća pijeska za zaštitu od poplava. Oni su nam ponudili pumpu za vodu, koju smo im, mi donirali nakon poplava 2014. godine. Želio bih napomenuti da do danas podrumske prostorije nisu sanirane i da ćemo uskoro pristupiti tom projektu. Izjavio je Prijić.

Prijić se posebno želio zahvaliti JP RAD Lukavac koji svakodnevno dolaze i ispumpavaju vodu iz podrumskih prostorija, a koji su također sa uposlenicima Centra za kulturu postavili vreće na ulaze Centra za kulturu i zaštitili najkritičnije tačke objekta.

10
Komentari

avatar
7 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Mujo BecirovicSve je ošlo u q krasniSafetsejfoAlija Recent comment authors
newest oldest most voted
Senad
Guest
Senad

Edin Delić se treba rijesiti Hamzića, dao mu budzet 3 miliona ovaj ne zna potrošiti 20 KM. Jadnk. Prijicu sve pohvale!

Veće prazne a Glava u pijesku
Guest
Veće prazne a Glava u pijesku

A sada jedna vreća za mog Edina…

maak
Guest
maak

Ima para ta dzipove , klizalista , sajmove u najtagadjenijem gradu u Evropi , sdp uhljebima zaposljavanje ….. za to ima novaca delicu a trazis od rudara po 15 maraka da tebi spase paksu

Alija
Guest
Alija

Hamzić ***! Drago mi je da je ovaj mladi pošteni direktor stegao petlju i rekao kako jest. Sramota, nemaju 20 vreca pijeska. Eh da nam je vise omladine kao sto je Prijic, abd nas načelnik poslije Delica, lukavcanin, mlad, uspješan, obrazovan! To nam treba

Mujo Becirovic
Guest
Mujo Becirovic

Koji posteni Direktor. Pa taj Direktor je prije svega dosao preko stele i on posten. Mani gluposti jarane. Taj Prijic nije se ni rodio kad se Dom Kulture otvorio i on sad nesto kao pametari nema vreca 20komada.Pa odmah vidis da sere nego da mu je mozda bolja pozicija pa se uvlaci u pakas da bi nekome naudio. Seljacka posla.

sejfo
Guest
sejfo

Prijić je vuko šerpice po Lukavcu 2014.godine, tako da o poplavam 2014.godine nije kompetentan da govori.Jer treba da zna da kao direktor bez dana radnog iskustva, kojemu je to prvo zaposlenje mora imati svoj plan zaštite od poplava kao i to da mora imati potrebna sredstva za odbranu od poplava,a ukoliko iste nije u mogućnosti sam sprijičiti da traži pomoć Civilne zaštite..*** od direktora, baš kao i onaj ko ga je postavio.

Safet
Guest
Safet

Greška, donosi se samo Opstinski plan zaštite od poplava, a Prijic je radio ko vanjski saradnik na vise fakulteta i u privatnoj firmi, ali vi to ne znate

zare
Guest
zare

Ovo su nikakve poplave u odnosu na 2014.godinu,budimo realni pa nije ni jedna općina proglasila stanje prorodne nesreće na TK, svi pitevi su prohodni i život se odvija potpuno normalno.Brana Jezera Modrac je metar ispod preliva. Ne daj Bože da se ponove poplave iz 2014.godine,sa ovim demagozima bi nas voda odnijala u Bosnu. Ovi samo koriste elementarne nepogode da polave namjenske pare koje se nalaze u Budžetu, pa tako kad god padne kiša Delić proglašava nesreću preko Hamzića da bi oprali novac, za što će sigurno odgovarati općinska Komisija za popis i procjenu šteta koja pokriva ove nezakonite radnje.Mora Sejfo jer mu je Delić primio sina u vatrogasno, a nije primio mog iaok sam porodica poginulog borca.Nismo mi budale da ne vidimo šta se radi. Zašto Brkić ne piše pisma Deliću za prijeme u općinu, jer nije primio ni jedno dijete ŠEHIDA,niti RVI, a primao je bračne parove Fatušić i ljude sa drugih općina. A što se tiče Prijića to je najveće smeće u Lukavcu koje je kao predsjednik komisije za opoziv zajedno sa Jasenkom ukrao 300 listića prije referenduma pa su isti kopirani od strane Delićeve ekipe i ubacivani na glasačkim mjestima.Zbog čega mu se Delić odužio imenovanjem za… Read more »

Alija
Guest
Alija

E moj druze, izgubio si ti kompas davno… Dom kulture nikada nije bolje radio, a ko god zna Prijica zna kakva je to ljudska veličina. Stranke su nebitne, bitno je biti čovjek, a to i Delić i Prijić jesu. ZABRANJENO KORIŠTENJE VIŠE IMENA.