Općina Lukavac loše procijenila pa platila 110.000 KM više za sanaciju cesta

18 3.533

Općina Lukavac platila je prošle godine oko 110.000 KM više za sanaciju i izgradnju cesta u odnosu na iznos koji je bio naveden u tenderima, utvrdio je Ured za reviziju institucija u FBiH, prenosi Faktor.

Umjesto da poništi javne pozive s obzirom na to da su pristigle ponude bile znatno veće od procijenjene vrijednosti radova, Općina je sklopila ugovore.

I nakon toga, radovi su kasnili.

Procijenjene vrijednosti nisu utvrđene na način da njihovu vrijednost čini procijenjena tržišna vrijednost u vrijeme objavljivanja obavještenja o nabavci. Također, Općina nije osigurala poštivanje zaključenih ugovora sa dobavljačima, u dijelu koji se odnosi na rokove izvođenja radova. Zbog toga ne možemo potvrditi da je Općina dosljedno postupala u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavkama – piše u revizorskom izvještaju.

Konkretno, za rekonstrukciju i izgradnju puteva na području Lukavca, što je pokrenuto krajem 2019. godine, bilo je planirano 187.083 KM. Dostavljene su četiri ponude od kojih je najjeftiniju dala firma “Roading” Gračanica (219.967 KM), koja je i izabrana.

Nadalje, također za rekonstrukciju i izgradnju puteva na području Lukavca, bilo je planirano 800.280 KM. Stigle su tri ponude, sve veće od procijenjenog iznosa, a najjeftiniju je ponovo dala firma “Roading” (877.500 KM). Ugovor s njima je zaključen u oktobru prošle godine.

Revizori su naglasili da je Općina, budući da su ponude bile znatno veće od procijenjenih vrijednosti i osiguranih sredstava, bila u obavezi poništiti postupke, ali nije.
Utvrđeno je i da su radovi kasnili i nisu izvršavani u skladu sa ugovorom.

Revizorima su imali zamjerke i zbog raspodjele oko 75.300 KM za sport jer nisu objavili javni poziv. Također, novac je dodijeljen pojedinim sportskim klubovima bez da su dostavili potpunu dokumentaciju u smislu da su dostavili izvještaj o utrošku ranije datog novca i dokaza da je klub uključen u redovni sistem takmičenja.

– Sa sportskim klubovima kojima su dodijeljena sredstva nisu zaključeni ugovori kojim bi se regulisalo praćenje namjenskog utroška, izvještavanje i nadzor budžetskih sredstava – ukazali su revizori.

Sredstva su pravdana dostavljanjem tabelarnih pregleda računa, bez samog računa u prilogu.

Kada je u pitanju sam budžet, Općina Lukavac je 2020. godinu završila “u plusu” od oko 3.000 KM. Najviša isplaćena plaća iznosila je 3.740 KM, i to u neto iznosu, najniža je bila 765 KM, a prosječna plaća uposlenih u Općini bila je oko 1.400 KM. Na čelu Općine je načelnik Edin Delić.

1.7 6 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
18 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Tvrdi

Eto, potkralo se. Baksuzan je taj Roading. Pukne neki šaraf, shori se žica i frkne par stotina tisućica KM. Ali, neka je nama naš načelnik zdrav i živ, a para će biti a i vremena Bog ima napretek. Završiće oni posao do izbora 2022. ili bar do opštinskih, 2024. Jaka je narod kobila, a i ujahana je i ne gica se.

Balašević

Čojk radi šta hoće, ima većinu a opozicija ko rinaka.

Amfibija2016

Balasevicu jarane 100% si upravu ovaj tkz nacelnik delic hara sa svoji m glupostima a sad ce najbmveca glupost u historiji Lukavca otvaraju opcinsku firmu ViK a Lukavac i MZ nemaju pitke vode i to rade samo da zaposli delic svoje sluge jer ako ih ne zaposli rasu se SD stranka . Isto si upravu opoziciha je totalno pasivna i moraju dici glas protiv ovog delicevog rezima

šoba

Najveća tuga je kad ovi danas pokušaju opravdati svoje baljezgarije nečim što su radili “oni onomad ranije”. kao da ih to opravdava. A još žalosnije je kad raja to proguta kao “opravdanje”. A najgore je to što svi glasači misle da njihov politički aktivizam završava glasanjem. kao eto glasli smo i šta mi tu SaD možemo više. Glasači su u krivu kad misle da je glasanje sve što oni mogu. pobuna uvijek daje rezultate. Uvijek. na cestu brate, ne možemo se zadovoljiti time što smo jedne zamijenili gorim. Politički aktivizam građana bi trebo da traje 365 dana u godini.

maak

Zato se ovi SD osili to se kupuju stanovi , kuce , auta , 4-5 na more se ide pa veca bagra nije vladala Lukavcem od ove sadasnje vlasti a tek sad u septembru i oktobru kada krenu zaposljavanja SD clanova

Damper

Ma nije moguće.
“Ovaj izvještaj je zavjera političkog tužilaštva i korumpiranog mupa”.
Ja poštenjačina.
A traktor koji je plaćen 100000 KM.
To sledeće godine da ima za izvještaja

Amfibija2016

Dobro je Milenko Blagojevic opisao ovoga delica i njegove zanosace damu nista od Lukavac ce prodisati ( jer zaposle kojeg zanosaca u cementaru , sodu i koksaru i tisina ) sto se tice ciscenja jezera nista od tog samo slikanje i lafina , od Lukavca napravili grobje auta nam odose u pm , sad ce otvoriti ViK preduzece a nema vode samo da zapisle zanosace . Ovo je najgora vlast svih vremena u Lukavcu

Milenko Blagojevic

Sve je učinio i uprego da bi bio popularan.I sad se ibreti zbog političkog prezimena -“populista”. I to je povijesna suština populizma .Najveći diktatori su posezali i za “popularnim ” mjerama, kako bi sebe još više uzdigli,a populus opili. Populizam je najjači opijum za narod. Sladunjav,ali razoran. Populizam se zasniva na egoizmu prouzročenom nekom ličnom,unutarnjom potrebom populiste. Populizam najzarazniji i najopasniji politicki virus. Bilo desni ili lijevi,svejedno.

Milenko Blagojevic

Ovo je samo početak.Tek će računi Egologovih “Potemkinovih sela” stići na naplatu.
“Izborni kilometri” su najskuplji…

Delic ublehas

Delicu, a neda$ pare za javnu kuhinju i za prosirenje obdanista?!
Eee jadu jadni, samo nastavi tako seronja hedan!

Damper

Ma nije moguće!!!
“Ovaj izvještaj je zavjera političkog tužilaštva i korumpiranog mupa i nije sačinjen po odredbama zkp”.
A traktor od 100000 KM?
To za sledeći izvještaj da ima.

Milenko Blagojevic

Predimenzionirani ego populiste,kojega podržava nekritiöka većina , pasivna ili nedostatna opozija i nedostatak kritičkog javnog mnijenja razaraju i samu pomisao o demokraciji.

Samo kažem

Milenko veoma ste obrazovan čovjek, svjetski čovjek. Niste dugo bili, pretpostavljam, u Lukavcu. Dođite iz prelijepog Beča i prošetajte novim šetalištem, pa dođite i ispred Doma kulture i uživajte u Danima općine. Pogledajte i neku predstavu i neki koncert u sklopu Dana općine. Pa onda otiđite u park poginulim borcima i šehidima ispred zgrade općine i pogledajte na licu mjesta šta znači pogrešna procjena i uzalud potrošenih stotine hiljada maraka. Prošetajte i porazgovarajte sa ljudima da vidite šta je “nekritična većina”. Ne dozvolite da vam sodalive formira mišljenje a pogotovo ne komentari na sodalive.

Milenko Blagojevic

Nije demokracija sve što sija. Demokracija je kompleksan pojam i ne može se ni malo poistovjetiti sa komunalnim radovima. Niti jedan gorući problem nije ni načet ,nekmoli riješen. A u vrijeme izbora je iz sveg glasa obećavano. Zna se zašto.U odnosu na prioritete,ovo urađeno je čista kozmetika . Šta vrijedi kozmetika,ukoliko je organizam bolestan. Vrlo malo,tek da se popravi dojam.Svi,baš SVI, populisti služe se sličnim ili istim metodama. Da li je i Vučić demokrata ? O tome možemo razgovarati uz kahvu,negdje u Likavcu,kada mine ova boleština. I moje i vaše mišljenje je mali dio javnog mnijenja koje je na žalost nedostatno za demokraciju. Sloboda mišljenja, dijalog i opozicija su demokratski temelji. Razvoj mišljenja se zasniva uglavnom na argumentima i stečenom iskustvu.Poštujem Vaše mišljenje pa sam ga i pozitivno.palcem nagore, ocijenio.Ipak ste pretjerali u komplimentima prema meni.
Nije bilo neophodno.

Amtrak

Delicu,citas li ti ove komentare?Ovo su ti sve bivse kolege iz crvenije stranke,i zelene propale.

Amfibija2016

Vidices ti uvlakac 2022 i 2024 ko je propao ja mislim da ovi tvoji SD ce se raspasti ili pravac prdekana sta rade od nase opcine

Amtrak

Rade.Maka rade.Lukavac je progledao od rada.Dosta je vise crvenih kmera i zelenih gustera.

Amtrak

Rade.Dobro rade.Lukavac je progledao kako su poceli da oni rade.Dosta je bilo vise crvenih kmera i zelenih uhljeba.

18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x