Obilježena historijska pobjeda: 25.godišnjica oslobođenja Vijenca i Gornjih Jarušaka (FOTO)

dav
0 3.309

Danas je u MZ Jaruške upriličeno obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, dan oslobođenja Vijenca i Gornjih Jarušaka.

11. maja 1994. godine Jaruške su oslobođene, bila je to velika pobjeda. I ove godine ova manifestacija ima jedan jedinstveni cilj – da se ne zaboravi golgota naroda ovih prostora. Ovaj dan u historiji Bošnjaka ostat će upamćen kao dan oslobađanja Vijenca.

Tom prilikom je otkriveno i novoizgrađeno spomen obilježje poginulim borcima u pomenutoj akciji. Spomenik je podigla 212/222 Bosanska oslobodilačka brigada. Za zabavno-kulturni program pobrinula su se Kulturno umjetnička društva iz Bikodža i Dobošnice, te Udruženje mladih Poljice.

Jedan od najemotivnijih trenutaka današnjeg obilježavanja bio je govor Nihada Ejubovića koji je pokazao zastavu Vojske Republike Srpske pocijepanu prilikom skidanja i oslabađanja Vijenca. Jedan dio ove zastave uručen je kako kažu, prvom predsjedniku Republike BiH, Aliji Izetbegoviću.

Nakon otkrivanja spomenika prisutni su odali počast i poginulim borcima i zlatnim ljiljanima iz MZ Jaruške Gornje na spomenim obilježju. A trenutno je u toku i malonogmometni turnir u organizaciji Mjesne zajednice Jaruške Gornje.

Komentari

avatar