Obilježena 29. godišnjica formiranja 117./223. brdske brigade ARBiH

2 563

Juče je povodom obilježavanja 29. godišnjice od osnivanja 117./223. brdske brigade ARBiH položeno cvijeće na Spomen kosturnicu, Spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici i na Centralno spomen obilježje čime je odata počast šehidima i poginulim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.—1995., borcima NOR-a i nevino stradalim žrtvama genocida u Srebrenici.

117. brdska brigada formirana je 07. oktobra 1992. godine a u toku 1993. godine preimenovana je u 223. brdsku brigadu. To je bila vojna jedinica koja je tokom rata u Bosni i Hercegovini djelovala u sastavu Drugog korpusa Armije RBiH. Zbog svojih ratnih zasluga, ova brigada nazvana je i „Bedem brigada“. Poginuo je 341 borac ove brigade, dok je 608 teže povrijeđeno.

Obilježavanju 29. godišnjice formiranja 117./223. brdske brigade prisustvovali su predstavnici boračkih udruženja i porodica šehida općine Lukavac i TK, predstavnici Vlade TK, Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić i Predsjedavajući Općinskog vijeća Lukavac gosp. Suad Salibašić sa saradnicima, te predstavnici vjerskog, političkog i kulturnog života općine Lukavac.

Na Centralnom spomen obilježju intonirana je himna Bosne i Hercegovine, te su upriličena prigodna obraćanja Općinskog načelnika dr.sc. Edina Delića, Pomoćnika ministra za boračka pitanja TK gosp. Danisa Gojačića, te prigodan referat ratnog komandanta gosp. Ismeta Arapčića.

5 1 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Dzeko

“117ta pjeva i kad grmi i kad sijeva,
I bori se za istinu,
Bosnu i Hercegovinu”

Dzeko

Modra boja na bijelome platnu,
Sest ljiljana vezenih u zlatu

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x