Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika u zemlji trojezičnosti posebno značajno

1 953

21.februar obilježava se kao Međunarodni dan maternjeg jezika, a UNESCO je ovaj dan ustanovio 1999. godine. Generalna skupština UN-a priznala je rezolucijom ovaj praznik i odredila 2008. za međunarodnu godinu jezika.Redovno ga proslavljaju zemlje članice UNESCO-a da bi promovirale jezičku i kulturnu raznolikost, te multilingvizam.

U BiH, gdje je maternji jezik političko pitanje, obilježavanje ovoga dana ima posebnu važnost. Bogato jezičko naslijeđe u Bosni i Hercegovini, upotreba i stvaranje na jezicima triju naroda i 17 nacionalnih manjina, opravdavaju napore lingvista da se ovom datumu da poseban značaj.

Tim povodom je Udruženje lektora i komunikologa u BiH izdalo Zbornik učeničkih radova na temu Moj jezik – moj identitet. Posebnost ovog zbornika je u tome što je štampan i na brajevom pismu kako i učenici iz Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu ne bi ostali uskraćeni za radove svojih vršnjaka
Institut za Bosanski jezik i književnost u Tuzli i magazin za jezik i književnost Lingvazin predstavili su poster sa osnovnim podacima o Međunarodnom danu maternjeg jezika. Poster je namijenjen prvenstveno najmlađima. Pogodan je za prezentacije u obrazovnim institucijama, ali i za širenje putem društvenih mreža.
Udruženje nastavnika i profesora BHS jezika i književnosti TK, Dom mladih Tuzla, Pedagoški zavod Tuzla i Centar za mir, obrazovanje i kreativnost – CMOK organizovali su manifestaciju pod motom “Slovo o jeziku”.Ukazano je na važnost i značaj jezičke raznolikosti, kulture i suživota na ovim prostorima.
Ovaj dan tradicionalno na vrlo kreativan način obilježavaju i u O.Š.“Lukavac Grad“. Profesorice Ismeta Džibrić i Hasiba Saračević, ovogodišnju manifestaciju upriličile su u prostoru JU Javna biblioteka Lukavac. Sa učenicima su promovirale značaj očuvanja Bosanskog jezika, te predstavile knjigu „Kapi rose“, koju autorski potpisuje Hasiba Saračević.
Maternji jezik (lat. lingua materna) je prvi jezik naučen u ranom djetinjstvu izvan formalne nastave. Korijeni tog prvog jezika sa svojom strukturom glasova i gramatike su tako duboki, da je njegovo govorenje automatizirano.

Generalna skupština UNESCO-a proglasila je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestirali zato što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Gotovo svakodnevno u svijetu nestane po jedan jezik, a lingvisti prognoziraju da će od oko 6.000 jezika, do kraja 21. vijeka odumrijeti više od polovine, čak i do 90 posto.

Najugroženiji su jezici s malim brojem govornika od nekoliko stotina ili desetina, kao i jezici koji pripadaju malim zajednicama koje nisu civilizirane sa stanovišta zapadnih standarda i nemaju institucije.

Leave a Reply

1 komentar za članak "Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika u zemlji trojezičnosti posebno značajno"

avatar
najnoviji najstariji popularni
zgembo
Gost
zgembo

…tko ne poštuje tuđe ne poštuje ni svoje!