Naša stranka Lukavac: Vijećnici su sutra dužni zaštititi grad i građane

6 2.278

Naša stranka Lukavac poziva vijećnike da na sutrašnjoj sjednici Općinskog vijeća ne glasaju za Plan parcelacije za izgradnju dva kolektivna objekta s garažama i sportskim poligonom. Njihovo obrazloženje pročitajte u nastavku.

Sutra će na 30. sjednici OV Lukavac vijećnici raspravljati o Planu parcelacije za izgradnju dva kolektivna stambena objekta sa garažama i sportskim poligonom. Riječ je o parcelama  koje se nalaze iza zgrade Luciana B3.

Još jednom je udaljenost između stambenih objekata izuzetno mala, dok se u svijetu primjenjuju standardi da udaljenost između objekata ne smije biti manja od njihove visine, što bi u konkretnom slučaju bilo oko 30 metara. Ovakvi normativi se primjenjuju isključivo zbog sigurnosti, boljeg cirkulisanje zraka između objekata, poštovanja privatnosti stanara, itd. Na postojećoj lokaciji već sada su zgrade „naslonjene jedna na drugu“, a sve to uz blagoslov i potpuno odobravanje šefa Službe za urbanizam, po zanimanju diplomiranog pravnika.

Nepostojanje zelenih površina drugi je problem. Naša stranka Lukavac je prije pet godina sprovela peticiju da se u istom dijelu grada obezbijedi zelena površina za više od 2.000 stanovnika. Općinske vlasti su odbacile naš i prijedlog građana i na tom mjestu je izgrađena nova zgrada sa parkingom.

U civilizovanim i naprednim zemljama je usvojen standard da se parkinzi i garažna mjesta za stanare novoizgrađenih objekata smještaju u podrumske etaže koje se prostiru i izvan gabarita objekta a da se uz objekat obezbijedi samo prilaz za dostavna vozila i eventualno nekoliko parkinga za posjetioce. Na taj način se ne umanjuju zelene površine oko objekata, jer se tla koja se nalaze iznad podzemnih garaža uređuju kao igrališta, šetališta i parkovske cjeline, što je posebno važno u ovo vrijeme velikih klimatskih promjena i ekstremno visokih temperatura.

Smiješno je obrazloženje projektanta da će krov na garaži predviđenoj između stambenih objekata biti zelen. Čemu i kome će služiti taj zeleni krov? Sigurno neće biti mjesto za okupljanje a to bi bio da se garaže ukopaju a zeleni krov bude u nivou okolnog terena.

Investitor je okrenut ličnom profitu, ali općinske vlasti su tu da brane interese građana koji su ih izabrali da misle na njihovu budućnost i kvalitet življenja u ovom  gradu, što oni ne čine.

Ovaj dio grada je uništen i pretvoren u betonske površine, pa ovim putem pozivamo vijećnike da ne glasaju za predloženi prijedlog već da pozovu investitora da predloži novi prijedlog koji je uskladu sa svjetskim standardima, koji bi dugoročno zadovoljavao potrebe stanovništva i pojam stanovanja u gradu diglo na jedan novi nivo.

To rješenje traži nesto veća ulaganja od strane investitora, u ovom slučaju kompanije Luciana.

Naravno za ovakav posao smjernice bi trebale da budu kreirane od strane nadležnih stručnih službi Općine Lukavac, koje u ovom momentu nisu ni stručno ni vizionarski ni kadrovski sposobne da pogledaju u budućnost.

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Dzeko

Udri ga Mehmede

Karlo

Udaljenost izmedju zgrada ne smije biti manja od njihove visine?? Jeste li vi ikada makli iz vasih sela i vidjeli finansijske centre svjetskih metropola???

Suljo Preletačević

pogledaj malo veci dio grada izgradjen prije rata. Tu se poštovalo pravilo, a ovdje se ne pravi finansijski centar svjetske metropole tj. kao Što si rekao POSLOVNI centar, veĆ STAMBENI. To ti znači da će tu neko da živi, a ne da radi 8 sati dnevno. Puna podrška za ovo od Preletačevića

SDA=SBIH=PORAZ2018

Zamisli optuživali jedno drugo za kršenje ustava a sad Uglješa i Lafinaš zajendo u koaliciji

Dzeko

Idemo na Karlo-vacko

Milenko Blagojević

Imamo cementaru ,Imacemo i “betonjaru”..Ako se cijeli ” region” betonira,sto ie tacno,zasto se ne bi i Lukavac grad.Biva,poso cvjeta,bez obzira na gradjane.Netko opet zida zidove,da odvoji insana od insana pa da serbez vlada
Vide to iz Nase stranke te zato apeliraju i opravdano kritikuju.Cement je cement,samo gradjevinski materijal.
Beton je sasvim nesto drugo.Pogotovo kad je armiran individualnom logikom i iscasenom politikom.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x