Naša stranka Lukavac: Tražimo ozbiljan pristup lokalne vlasti u rješavanju problema u predškolskom odgoju

4 1.273

Na email redakcija@sodalive.ba dobili smo saopštenje Naše stranke Lukavac koje objavljujemo u nastavku bez korekcija:

Posljednjih godina roditelji u Lukavcu imaju sve veći problem sa nedostatkom kapaciteta u obdaništu Poletarac. Iz tog razloga, Naša stranka Lukavac poziva općinske vlasti i rukovodstvo JU za odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta Lukavac na ozbiljan pristup u rješavanju nagomilanih, stvarnih problema.

Lukavačko obdanište ima kapacitet primiti oko 140 mališana, a prijavi se više od njih 200. Samo u prethodnoj godini, 80 mališana nije uspjelo da bude upisano u ovu ustanovu. Za ovu godinu nemamo informacije. To govori o neozbiljnoj vlasti, ovoj i prethodnoj, koja nije nikada na ovo gledala kao problem za koji treba naći rješenje. Rukovodstvo obdaništa je dozvolilo da obdanište u Puračiću postane ruševina, a veliki broj mališana u Lukavac dolazi baš iz te i okolnih mjesnih zajednica, izjavio je Dino Osmanović, potpredsjednik OO Naše stranke Lukavac.

OO NS Lukavac poziva lokalnu vlast da počne rješavati probleme i da stvara bolje uslove za život njenim građanima. 

Ovo je ozbiljan problem koji se može riješiti, ukoliko za to postoji volja što do sada nije bilo slučaj. Trenutno se u novom dijelu grada izgrađuje jedna, a planirane su još dvije zgrade. Zbog čega Opština ne bi kompenzirala razne rente i takse za veći poslovni prostor ili dva veća stana i napravila manje obdanište? To se tako radi u svim gradovima i ne vidim zbog čega bi Lukavac bio iznimka, kazao je Osmanović.

4
Komentari

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
NepoznatSDA=SBIH=PORAZ2018Dino OsmanovićDzeko Recent comment authors
newest oldest most voted
Dzeko
Guest
Dzeko

Haman dijete prispjelo za obdaniste. Masala. Nek je zivo i zdravo. Podpredsjednice oo vase stranke taj problem se vuce godinama toliko da ljudi odvode svoju djecu u Tz zbog nedostatka mjesta u Lukavcu. Nece svako da ostavi dijete u privatno. Higijena,losi odnosi zaposlenih,los menadzment itd vec dugo su prisutni. Najposle privatno obdaniste imate skoro u svakoj zgradi pa bujrum. Skuplje je 30ak maraka. Opcina je u raspadu. Otkuda njima ideje za dva stana kao sto to rade u Tz. Bulevar, Stupine…

Dino Osmanović
Guest
Dino Osmanović

Ne, nije prispjelo za obdanište. Ako ćemo gledati na taj način i iz tog ugla, onda treba samo da šutimo i uživamo u ovome što imamo tj. nemamo. Da, u pravu ste da se ovaj problem “vuče” godinama (što i piše) i zar to ne treba biti razlog da se konačno riješi za dobrobit svih građana? Valjda će imati razumijevanja za najmlađe. Neshvatljivo je da rukovodstvo pomenute ustanove godinama ne radi ništa osim što prikuplja pomoć od roditelja i isplaćuje plate zaposlenicima.

Biće zanimljivo vidjeti da li će u petak vijećnici glasati za formiranje još dva javna preduzeća koja će sigurno poslovati u minusu i čije će troškove plaćati građani ove napaćene opštine. Za to imaju opravdanje, ali za nedostatak igrališta, zelenih površina, trotoara, kapaciteta u obdaništu i čega sve ne, baš i nemaju sluha…

SDA=SBIH=PORAZ2018
Guest
SDA=SBIH=PORAZ2018

Pitajte Nesudjenog savjetnika načelnika i pomoćnicu Selmu iz Obdaništa,koja je jedva dvicom prošla u školi

Nepoznat
Guest
Nepoznat

Problem nedostatka kapaciteta obdanista ili otvaranje novog je trenutno prioritet. Svakako je prioritet i izgradnja novih igralista u novom dijelu grada, nove zgrade..Ocigledno da nove stanove kupuju samo oni koji zive u dijaspori tako da nema potrebe za djecija igralista kad dodju na 7 dana. Mozemo vidjeti da je jedino igraliste koje je nedavno adaptirano kod doma kulture prepuno sto ce reci da je bio pun pogodak i da u tom pravcu treba nastaviti. Zasto se izdaju gradjevinske dozvole ako se ne radi planski, zgrada, parking, zelene povrsine, djecija igralista. Sve su to preduslovi za plansku gradnju, ali kod nas se sve radi HU HA pa kako ispadne, zgrade nicu kao pecurke poslije kise, kome jos znaci pojam planska gradnja, drvoredi i slicno. Odose Vam glasovi ako ne stvorite preduslove za normalan zivot.