Napokon zajedno u OV Lukavac: Da li je na pomolu koalicija SDA i SDP?

6 2.940

Danas je u Lukavcu održana redovna sjednica općinskog Vijeća na kojoj se, između ostalog, dogodio scenario koji je mnogima, do danas, bio nezamisliv.

Bez tenzija, teških riječi, optužbi i negodovanja, završena je u najkraćem mogućem roku današnja sjednica sa osmjesima, srdačnim pozdravima i lijepim željama za buduću saradnju u 2019. godini.

Stranka demokratske akcije kao i njeni saradnici (nacionalne manjine i Stranka za BiH), sa 12, odnosno 17 vijećnika podržala je prijedlog budžeta za 2019.godinu, a predlagač je načelnik Edin Delić, predsjednik OO SDP Lukavac.

Budžet je prvi put, nakon dvije godine mandata Edina Delića na mjestu načelnika, usvojen jednoglasno, bez uloženih amandmana, uz samo tri izdvojena prioriteta (vodosnabdijevanje, javni prevoz, deponija Potočari).

Sasvim obična vijest za neke druge sredine, ali za Lukavac prepun netrpeljivosti između političkih oponenata (SDP i SDA), znak je da se “nešto kuha”. Da li dobro ili loše, ostaje da se vidi?

Napominjemo, nakon što je tijesnom pobjedom Edin Delić zasjeo na mjesto načelnika, uslijedile su dvije burne godine saziva Općinskog vijeća, te referendum na kojem je Delić superiorno potvrdio svoju poziciju. 2016. godine Delić je ponudio prijedlog koji je odbijen, nakon čega je budžet u martu naredne godine sam proglasio. 2017. godine Delić proglašava budžet za 2018. godinu bez da se konsultovao sa vijećnicima u OV Lukavac.

Danas, potpuno druga slika u OV Lukavac i Delićev prijedlog budžeta za 2019. godinu svi vijećnici jednoglasno usvajaju bez uloženih amandmana.

Također, treba napomenuti da je većinu za Skupštinu TK okupio SDP sa SBB, DF, SzBiH i Našom strankom, ali ako je suditi prema današnjoj predstavi iz OV Lukavac, lako se može zaključiti da je “građanski blok TK” ipak predstava SDP-a za šire narodne mase, dok bi novu koaliciju sa stabilnom skuštinskom većinom mogli činiti SDP i SDA, a zašto ne i PDA!?

Prenošenjem političkog dogovora iz Lukavca, na Tuzlanski kanton, jasno će biti ko i na koji način u naredne četiri godine može biti faktor odlučivanja.

Mogu li SDP i SDA obezbijediti “prohodnost” između svih nivoa vlasti, ostaje da se vidi, prvi korak je čini se testiran danas u Lukavcu. Uspješno.

Leave a Reply

6 komentara za članak "Napokon zajedno u OV Lukavac: Da li je na pomolu koalicija SDA i SDP?"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Delic Pitagora iz Nepala
Gost
Delic Pitagora iz Nepala

Baš mi je drago zbog ovih iz DFa Lukavac ako je ovo istina. Oni su podržavali ovu ublehu zvanu Delic Lafinas iz Nepala , baš fino nek vam se nauceruju sad!
SDA birači Vam izaberu Komsica u Predsjedništvo BiH, a evo Delic će sad da napravi koaliciju sa ” omrazenim Arapcicima” ?! I bez problema da nastavi da liže sva govna koja su na dosadašnjim sjednicama OV obostrano izasrali i SDP i SDA! Toliko o ideološkim razlozima i motivima Edina Delica ! Demagog i ublehas nevidjenih razmjera …ne vrijedi riječi trošiti sad će sa ekologije da predje ko zna na koju vrstu dumine da opravda svoje koaliranje sa Arapcicima !

Chame
Gost
Chame

Polako, no sikiriki. Kao prvo sam autor teksta je ne profesionalno napisao clanak, jer daje svoju viziju, kao neki expert necega sbbkbb. Makar da je napisao: “iz izvora koji je zelio ostati anoniman” pa da nam opet da temu za prepucavanja.
To je isto kao da gledas utakmicu, golman doda prvom odbrambenom igracu, a ti se pocnes ljutiti jer cemo primiti gol, nigdje veze, jos.
Zato, opusteno, mozak na pasu, docekajmo novu godinu, a pisati postove i prepucavanja ostavimo za neki drugi put.

zijo
Gost
zijo

Morat će lafinš položiti račun za ove dvije godine trošenja Budžeta.Pravljenja puta za tajkune na Ratišu i rekonstrukciju zgrade općine po drugi puta sa istim izvođačem.Takođe podjela cijevi pred referendum preko Enčike, kao i upošljavanje po stranačkoj liniji i još , angažovanje namještenika po ugovoru o djelu.I još mnogo toga o čemu ćete tek čuti.

abutabu
Gost
abutabu

po toj logici svi oni prije njega koji su radili u opstini bi trebali bit spaljeni na lomaci zbog stvari koje su oni radili

Nezavisni SDPA Delic
Gost
Nezavisni SDPA Delic

Znaci po toj tvojoj loici i Hitler je bio jos malo gori i od ovih prije delica pa je on sad zlatan, moze u odnosu i na Hitlera i na ove kasnije da radi sta god hoce toliko o tvojoj indukciji i dedukciji predmetne problematike, e jesi neki mudroser. Do kad ovu prevaru i ublehasa mislite da branite tim suludim poredjenjem sa onima prije njega koji su bili ne znam kakvi, sta nas briga kakvi su bili ovdje je ON Tema , On koji je obecao da ce bii sve bolje, čistije, da će biti sve transparentno , ON je obecao da nece pusit mudo KUKIcu , ON je obecao da cemo “da prodisemo” …ON je sve to…

VelikiPuracan
Gost
VelikiPuracan

Po tome proslog nacelnika smo trebali svi jendom nogom u burege razbit, covjek je imao viziju da u Devetaku napravi fakultet, sine moj ljudi iz Devetaka tu ne bi slali dijete na fakultet a kamoli ko drugi.. hvala prijatno zike brate, lud si ko rerna na sporetu