Lukavčani ponovo udisali prekomjerne količine sumpor dioksida

7 2.652

Prema podacima stanice za mjerenje kvaliteta vazduha, Lukavčani su jučer u 13 i 14 sati udisali prekomjerno zagađen zrak.

Koncentracija sumpor dioksida u zraku iznosila je 359,9µg/m³ u 13 sati i 469,9µg/m³ u 14 sati što se karakteriše kao prekomjerno zagađen zrak.

Šta uzrokuje udisanje sumpor dioksida?

Slobodni nemetalni oksidi sumpora i dušika vežu se u atmosferi s vodenom parom u spojeve sumporne i dušične kiseline, a koje potom padaju u obliku padavina (kisele kiše) na zemlju, te tako agresivno djeluje na živu i mrtvu prirodu.

Osim biljaka, kisele kiše ozbiljno zagađuju i vode kojima se drastično smanjuje pH vrijednost, a posljedica je toga narušavanje čitavog ekosistema jer veliko smanjenje pH vrijednosti dovodi do izumiranja mikroorganizama te je jasno da se javlja i problem pitke vode.

Štetno djeluje na organizam čovjeka, naročito na disajni trakt. Izaziva kašalj, bronhitis, slabost, a u većim koncentracijama ima toksično djelovanje.

 

Leave a Reply

7 komentara za članak "Lukavčani ponovo udisali prekomjerne količine sumpor dioksida"

avatar
najnoviji najstariji popularni
haso
Gost
haso

Sumpor je od spaljivanja uglja u FSL i GIKILU, zašto to Dlić ne riješi pa čovjek je ŠUPLJAK teški.Jer on živi sa porodicom u Tuzli pa ga to više i ne interesuje. Nemojte više da nas informišete od tome uvaženi urednici portala SODALIVE jer to je nebitna tema za Luavačke građane, obzirom da se glavonačelnik počeo baviti seljacima i izgradnjom puteva za Ratiš i druge Ozrenske vukojebine gdje planira da se provoza biciklom kad zvrši služenje u zatvoru zbog zloupotreba u trošenju Budžeta.

Milenko Blagojevic
Gost
Milenko Blagojevic

Jebes sumpor i njegove okside Bitno je da se “kreci” …

Sodakox
Gost
Sodakox

A ko uzrokuje to zagađenje?

Istina
Gost
Istina

Poznati kriminalci i trovaci, Soda prije svih. A tome jos dodamo sve kuce koje su polu kriminalno izgradjene preko korupcije u Urbanizmu, i u kojima se lozi sve od stare obuce do najjeftinijeg uglja s izuzetno visokom kolicinom sumpora.

Koksarass
Gost
Koksarass

Samo što nismo prodihali , ev ..ček ček sad će , bježi evo ide Lafinas eto nosi dihalice za one ribe u jezeru što plivaju leđno…bježi bježi eto cojka Diše na škrge i čisti jezero kombajnom

Same
Gost
Same

sumpor nastaje i pecenjem klinkera u Cementari jer koriste ugalj antracit u cijevnoj peci..

1985
Gost
1985

Stalno pricate o zagadzenju a nista ne poduzimate…Koliko je zrak bio zagadzen 12 i 13 navecer od 22 sata objavite to …Toliko zagadjen da sam u jednom momentu morao stati sa autom i povratiti dusu jer se iz koksare viorio crni oblikak dima…J…..li vam m….. indijsku …Nepise vise niko nista kako su supka zatvorili na 24 sata i pustili svi su se usutili pa i mediji….Dabogda explodirala vise da nas nema nikako i onako ce mo pocrkat od karcinoma nazor….Eto toliko o politici u Lukavcu i na Tk..Izbori proslu evo sad gusenje opet 4 godine.Jos traze dozvolu …Pa nemogu vjerovat..Toliko bi bilo smijesno da nihe zalosno