Lukavac: Štrajk glađu građana zbog rudnika Šikulje

2 1.693

Desetak mještana Donjeg crvenog brda, naselja u Općini Lukavac koje se nalazi neposredno uz rub površinskog kopa Rudnika uglja Šikulje, objavilo je danas da stupa u štrajk glađu jer rudnik ugrožava njihove objekte i živote.

Mještani ustvari navode da protestiraju zbog ugrožavanja njihovih objekata, usljed eksploatacije uglja, te zbog nepostizanja dogovora s Rudnikom Šikulje oko isplate naknade za njihovo zemljište i objekte. U Rudniku navode da su spremni za kompromis ali da dogovor ne može biti izvan zakona.

U postratnom periodu Rudnik Šikulje je, kako se širilo područje kopa, sklopio ugovore sa tristotinjak vlasnika parcela na tom području i eksproprirao zemljište. Preostali vlasnici traže da im uz zemljište bude isplaćena i protuvrijednost za objekte.

– Mi smo tražili da Rudnik nama isplati kao što je isplatio 2011. kad je vršen popis i naše parcele i parcele do nas, ništa drugo. Oni znaju koje su to cijene. Mi ne znamo, mi nemamo tu papirologiju – rekao je Abdulah Hodžić, suvlasnik parcele u Donjem crvenom brdu, Lukavac.

Još od 1962. kada je utvrđeno područje eksploatacionog polja Rudnika uglja Šikulje, na tim pracelama se nije smjelo ništa graditi. Najveći dio objekata izgrađen je u zadnjih dvadesetak godina, jer država nije reagirala, a nakon decenija bezakonja sada je vrlo teško uspostaviti neki red.

U direkciji Rudnika Kreka Tuzla kažu da su godinama upozoravali nadležne vlasti da spriječe nelegalnu gradnju objekata. Svjesni su ipak da neko rješenje mora biti pronađeno.

Generalni direktor Rudnika uglja Kreka Tuzla Osman Bleković naveo je da ne mogu namiriti nečije želje, ali da je Rudnik dužan da to riješi i pokušat će što prije.

– U stalnom je zasjedanju uprava Rudnika Kreka i nećemo dozvoliti da bilo ko nastrada – kazao je Bleković.

Moguće rješenje problema Rudnika Šikulje i vlasnika parcela vidi se u primjeni modela eksproprijacije vlasnika parcela uz koridor 5-C, po novom federalnom Zakonu. Naime, Rudnik Kreka se slaže da vlasnicima plati zemljište po tržišnoj vrijednosti, a da za nelegalno sagrađene objekte isplati samo vrijednost građevinskog materijala.

Intenzivni pregovori najavljuju se u narednim sedmicama, jer Rudniku Šikulje je stalo da nastavi eksploataciju ovog rudnog polja, javlja BHRT.

2
Komentari

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
TingLukavac Recent comment authors
newest oldest most voted
Lukavac
Guest
Lukavac

Stupajte u štrajk, ubite se ako želite, ne vidim tu problem. Idioti ste ako mislite da će Vam rudnik isplatiti milionske iznose za neke “hudžere” koje vi preko noći “sklepate” i uvrstite to kao pomoćni objekt.

Kad bi tako svima isplaćivali, država bi propala.

Ting
Guest
Ting

Imal postenija varijanta da sud donese odluku i da vjestaci procijene vrijednost zemlje…jel realno da za 4 duluma se trazi 150.000 km….i da se isplate nelegalno izgradjeni objekti…ti ljudi nezive u tim kucama jer ih je rudnik vec jednom islplatio,nego zive u ogromnim stanovima i vilama..to je prava istina..poz prlinasima komsijama…