Lukavac: Rad na suzbijanju prosjačenja i drugih oblika iskorištavanja djece

0 1.674

U Općini Lukavac potpisan Protokol za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjaćenja i drugih oblika eksploatacije djece.U protekla tri mjeseca Udruženje “Zemlja djece u BiH” i lokalna Grupa za dobrobit djece u općini Lukavac intezivno su radili na razvijanju efikasnog i funkcionlanog lokalnog referalnog mehanizma za suzbijanje prosjačenja i svih drugih oblika iskorištavanja djece, uključujući i trgovinu ljudima.

Multisektoralna saradnja rezultirala je da se 30. decembra 2020. godine, u prostorijama Općine Lukavac, potpiše Protokol za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece.

Pored Općine Lukavac, potpisnici Protokola su sve lokalne javne službe u sistemu zaštite djece: Centar za socijalni rad, Dom zdravlja, Policijska uprava, obdanište kao i sve osnovne i srednje škole u ovoj općini.

Protokol daje jasan hodogram djelovanje svake potisnice u sistemu zaštite djeteta koji se na području općine Lukavac nađe u visokom riziku ili je žrtva bilo kojeg oblika eksploatacije.

Utemeljen je na međunarodnim konvencijama i preporukama međunarodnih tijela koji su upućeni Bosni i Hercegovini u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, posebno ženama i djecom, kao i na okvirnoj Startegiji za suzbijanje trgovine ljudima u BiH 2020-2023.

Općini Lukavac i svim članovima radne grupe zahvaljujemo se na podršci, zalaganju, uloženom vremenu i ekspertizi koju su u ovom procesu stavili na raspolaganje kako bi se dobio što kvalitetniji i za profesionalce primjenjiviji instrument za zaštitu djece od eksploatacije.

Aktivnost izrade Protokola realizovana je u okviru projekta “Jačanje lokalnih kapaciteta za borbu protiv trgovine ljudima u BiH” koji se implementira od strane World Vision BiH, u partnerstvu sa Udruženjem “Zemlja djece u BiH” i Udruženjem “Kali Sara” Sarajevo.

5 2 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x