Lukavac: Promovisano 107 polaznika škole Kur’ana (FOTO)

8 9.463

Svečana promocija učača Kur’ana i hatma dova polaznika mektebske nastave u džematu Lukavac Grad održana je 19. marta ove godine.

Program, kojem je prethodio defile polaznika kroz Lukavac, činilo je učenje Kur’ana, ilahije, kaside i recitali. Učešće u programu je uzelo nekoliko horova, a dobrodošlicu prisutnima je poželio imam džemata Lukavac Grad Tarik-ef. Aganović.

Sa polaznicima je u proteklom periodu radila muallima Hasiba Saračević, koordinatorica za brak, porodicu i ženski aktivizam pri Muftijstvu tuzlanskom. Ona se u svome obraćanju prisjetila pokretanja mekteba za odrasle početkom devedesetih godina, kao i škole Kur’ana za odrasle 1994. godine u džematu Turski Lukavac. U ovaj mekteb je polazilo mnogo osoba, a sve više je i mladih kojima nije teško, u večernjim satima, nakon povratka iz škole, dolaziti u mekteb i učiti Kur’an.

Posebnost mekteba je i određeni broj žena koje redovno dolaze, kako bi učile Kur’an. Većina njih danas ima preko osamdeset godina i  kažu kako nemaju namjeru odustati.

Harfove sam naučila kod rahmetli kadije Redžepa Muminhodžića, autora Talimu-l-islama, a od 1997. godine učim pred muallimom Hasibom Saračević i mi smo jedna grupa koja ne odustaje, samo se ispraćamo na Ahiret, jedna po jedna. Moj dan počinje učenjem deset a nekad i dvadest stranica Kur’ana nakon sabah namaza. Naša muallima nam je primjer istrajnosti, a ovakvi programi su nam podstrek da idemo dalje. kaže hadži Fatima Alić.

Prigodno predavanje održala je Emira Kavazović, koordinatorca za brak, porodicu i ženski aktivizam pri Medžlisu IZ-e Gradačac, koja je istakla vrijednost učenja i podučavanja drugih Kur’anu.

Mekteb za odrasle i školu Kur’ana trenutno pohađa 107 polaznika svih generacija, podijeljenih u 4 grupe. Nedavno je njih 60 završilo hatmu a na ovoj svečanosti dobili su priznanja, promovisani su kao učači. Muallima Saračević uručila je diplome i mlađoj grupi od 32 polaznika koji su proučili hatmu.

Zijad-ef. Vehabović, glavni imam Medžlisa Puračić, je čestitao muallimi Saračević, učenicama i učenicima na njihovom uspjehu, te pozvao prisutne da svoju djecu šalju u mekteb i na vjeronauku jer je to put, trasa na kojoj se nalazimo i od koje očekujemo rezulatate na ovome svijetu, a posebno na Ahiretu.

Izaslanik muftije tuzlanskog hafiz Ahmed-ef. Huskanović u svome obraćanju je govorio o ulozi majke i žene u našim porodicama. Huskanović je istakao da je Kur’an uputa i milost za vjernike pa je i svaki skup, druženje i okupljanje kako bi se učio Kur’an Allahova milost.

 

Leave a Reply

8 komentara za članak "Lukavac: Promovisano 107 polaznika škole Kur’ana (FOTO)"

avatar
najnoviji najstariji popularni
blinker 56
Gost
blinker 56

BRAVO-S tom skolom mi ulazimo u evropu.Seli te se Lukavcani,tu dolazi propast.

Lopovi napoljee
Gost
Lopovi napoljee

Vjerujem da niko od spomenutih 107 polaznika ne bi napisao “seli te”, kao sto si to ti ucinio..

Osmo
Gost
Osmo

Dobrodosli u tamni vilajet.

Grooka
Gost
Grooka

Super , dje ce nam bit kraj, imacemo tolko skolovanih ucaca kurana da cemo ih moc izvozit , to ce nam odma poboljsat BDP i ekonomija ce dozivjeti veliki procvat.

crni
Gost
crni

Nije mi jasno kome smetaju ovakve prezentacije, nisam neki vjernik, al brate svacije opredjeljenje treba postovati, opredjeljenje koje nikom ne nanosi zlo.

Istina
Gost
Istina

Postovanje opredjeljenja i forsiranje opredjeljenja su 2 veoma razlicite stvari. Lukavac se pretvorio u nazadnu religijsku vukojebinu gdje moras biti uclanjen u stranku i gurati se u prvi saf u dzamiji da bi bio prihvacen.

Istina
Gost
Istina

Bitno je gurati religijske knjige i trositi milione na vjerske objekte. Kome treba obnova obdanista i skola, i kvalitetna literatura iz jezika, prirodnih, i drustvenih nauka. BiH, a i okruzenje, nikako da se iscupa iz ralja povampirenih vjernika koji su uzrok svih ratova u zadnjih 1000 godina.

Istina
Gost
Istina

Pazi minusa od novokomponovanih turbo muslimana. Zaista smo sljam od naroda i bez ikakve perspektive.