Lukavac na putu do statusa Grada: Zastupnica Begić uputila Urgenciju (FOTO)

7 3.113

U 2019.godini općine Gračanica, Gradačac, Srebrenik, Visoko, Ljubuški, Čapljina i Živinice dobile su status Grada, kada je Dom naroda Federalnog Parlamenta pojedinačno usvojio potrebne zakone o njihovoj uspostavi. Prethodno su iste zakone usvojili i zastupnici u Parlamentu Federacije BiH.

Prethodnih nekoliko mjeseci sve je aktuelnija postajala i tema o uspostavljanju Grada Lukavca, ali su se u medijima nerijetko provlačile informacije o određenim opstrukcijama i zastojima, te ovaj proces formalno nikada nije došao u Parlamentarnu proceduru.

Tim povodom jučer je u zgradi Općine Lukavac održan sastanak između zastupnice u Parlamentu Federacije BiH, Samire Begić i načelnika Općine Lukavac, Edina Delića.

Zastupnica Begić, je Zakonodavno pravnoj komisiji Parlamenta FBiH, uputila Urgenciju koja se odnosi na izradu i donošenje Zakona o uspostavi Grada Lukavca, te se u narednom periodu očekuje i održavanje sjednice ove komisije na kojoj bi se pitanje Lukavca trebalo naći na dnevnom redu.

Obzirom da se jako puno govorilo o određenim opstrukcijama i blokada po ovom pitanju, današnjim sastankom sam ih željela demantovati i pokazati da su interesi naših građana prioritet u mom radu i angažmanu. Nacrt zakona o uspostavi Grada Lukavca još uvijek nije izrađen, te samim tim nije mogao biti ni ponuđen na usvajanje Federalnim zastupnicima. Za izradu ovog zakona nadležno je Ministarstvo pravde Federacije BiH. Uporedo sa isčekivanjem sjednice Zakonodavno pravne komisije, poduzet ću sve potrebne korake za rješavanje ovog pitanja, te se iskreno nadam da će Lukavac uskoro dobiti status Grada.” – kazala je između ostalog zastupnica Samira Begić.

U prilogu je fotografija pomenute Urgencije, koja je prvi korak u proceduri.

5 4 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Tarik

Hahahah grad Lukavac, Zivinice, Banovici? Hoce li bit cistog zraka i vode za pice u Lukavac gradu Delicu? Pitanje za Samiru jel ovo sve sto si ti uradila za Lukavac za 2 godine mandata u parlamentu FBiH? Smjesno i zalosno!

Nermin niksa

Hoće li seljaci onda ići nazad kući…ako Lukavac postane GRAD?!
Počev od Delića i ostalih emigranata koji su okupirali gradski život sa svojim maloumnim pogledima…naravno za ove Deliceve dusebriznike informacija da treba prvo Arapcice i njihove visedecenijske urbicid saputnike U vidu kojekakvih graditelja stambeno poslovnih objekata po nekadašnjim zelenim površinama vratit u njihovo prirodno stanište i šume striborove iz kojih su sljegli….

Amfibija2016

Ovaj delic sto god je obecao 2016 nije nista ispunio prema tome njegov populizam ce jednog dana da izlapi i ovo njegove lafinanje o gradu a nemaju mu gradjani pitke vode

#covid

A gdje si bila od od 30. avgusta 2018. do danas ?

Puracicu srcu

Daleko je Lukavac jos od grada.

Sodakox

Jupi bićemo građani Sode

Sodjanin

Sta nama slijedi jos dobrog od ovog nacelnika,samo naprijed Edine.Valja nas vratit 12god. Iz ponora.👍👍👍

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x