Lukavac je danas najzagađeniji grad u Europi i drugi u svijetu

14 2.512

Sa 261 AQI (Indeks kvalitete zraka) Lukavac je danas u 14 sati najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini, prema podacima stranice AirVisual koja prikuplja podatke sa stanica u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu.

U svijetu, trenutno je samo Delhi u Indiji zagađeniji od Lukavca gdje indeks kvalitete zraka iznosi 262 AQI.

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva!Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani!

Rezultati ovog praćenja dostupni su javnosti na web stranici Air Visual.

Leave a Reply

14 komentara za članak "Lukavac je danas najzagađeniji grad u Europi i drugi u svijetu"

avatar
najnoviji najstariji popularni
AB123
Gost
AB123
Pisem vam kao dvadesetogodisnja djevojka koja apsolutno nema nikakvog stava o lukavackoj politici, niti me ista zanima. Zelim da vas sve pitam jedno pitanje: Zar je stvarno potrebno da nasi roditelji, braca ili sestre, ili mi sami obolijevamo od kojekakvih bolesti? Zar stvarno niko ne moze da uradi nista po tom pitanju? Takodjer, radnici koji tamo rade neka se malo zapitaju- da li je plata od 800/ 1000KM (manje ili vise) stvarno vrijedna zdravlja vase djece? To se zove sebicnost!!! To znaci da ste nikakvi ljudi! Bez vas ta fabrika ne bi mogla da funkcionise. Da vi izadjete iz fabrike bili bi je primorani ugasiti. Ali ne, vama je vaznija vasa plata kojom jedva pokrijete osnovne stvari za zivot. Zapitajte se koliko ce to dugo trajati dok se fabrika ne ugasi? Mjesec, dva, pet??? I sta onda? Onda cete izaci iz te fabrike kao najveci supci koji su se do zadnjeg dana stavili u sluzbu indijcu koji ne mari ni za vama, ni za vasom djecom. A, vi to itekako mozete promijeniti! Vi iz te fabrike mozete izaci kao heroji, odbiti da ucestvujete u trovanju majki, beba, djece pa i svih ostalih gradjana. Zar svaki dan neko mora da umre… Read more »
Rudarsko dijete
Gost
Rudarsko dijete

Tačno, Načelniik je…gluho bilo…

Lukavcanka
Gost
Lukavcanka

Ja u potpunosti potpisujem sve ovo gore navedeno, uz ispriku autoru.

Sodakox
Gost
Sodakox

Svaka čast.

Rudarsko dijete
Gost
Rudarsko dijete

Lukavac drugi, a Turski Lukavac prvi u Sviiijjjeeetuu… najjzz

Istina
Gost
Istina

Nemoguce. Koksara je kupila hrpu zeljeznog otpada i kazu to je filter koji ce pretvorit Lukavac u Alpsko odmaraliste.

Senci
Gost
Senci

Ovo nije tacno jer je GIKIL jucer provukao na kamionu kontejner sa filterom za otprasivanje .
Gikilovci rade sve na zastiti zivotne sredine i okolisa, nemoguce je da smo najzagadjeniji . U TO NE ZELIM DA VJERUJEM !
gluho bilo

abutabu
Gost
Sodakox
Gost
Sodakox

Dabogda izgorila i koksara i njena uprava i sindikat i svaka duša pohlepna šljam jedan ljudski. Lukavac nije imao goreg neprijatelja.

Balašević
Gost
Balašević

Načelnik nas je učinio najpopularnijim u Svijetu, sad ide u Kanton, u svoju Tuzlu.”Hvala mu “.

Milenko Blagojevic
Gost
Milenko Blagojevic

Lukavac k’o Delhi.Spreca ko Gang. Biva , peksinluk. Haman koincidencija…

theclash
Gost
theclash

Bravo i hvala za odličan potez SodaLive-a sa ovakvim naslovom. Tako i treba. Svakodnevno izvještavati građane kako ih truju. Brojke su neumoljive. A građani samo vršiti pritisak na odgovorne (koji bi vjerovatno željeli da se ovaj jedini mjerni uređaj, koji je umrežen na Air Visual, što prije ugasi) sa krivičnim prijavama zbog nečinjenja ili nesprječavanja trovanja građana. Hitne inspekcije na tri glavna zagađivača.

Pink
Gost
Pink

AJMO NA ULICE …OD PRICANJA OVDJE NEMA NISTA NISMO MI SAMO DANAS NAJAZAGADZENIJI NEGO ZADNJIH 15 DANA SMO NA VRHU …HVALA SODA LIVE ZA IZVJESTAVANJE …POCRKACEMO ….JEBEM LI VAM MA…. INDIJSKU ..NACELNICE IZDAJNICE PREVARIO SI NAS A GLASAO SAM SAMO ZATO JER SI OBECAO DA CE MO PRODISAT…

Alen
Gost
Alen

HOCETE VI U POSRANI Lukavac ko voli sad neka izvoli 🙂 🙂 🙂