Lukavac: Da li u zraku ima benzena? Ovako na zdravlje ljudi utiče jedan od najopasnijih organskih otrova…

2 4.539

Nakon što je eksplodirao rezervoar u GIKIL-u, našu opštinu pogodio je novi, nikada veći ekološki incident. Tada je javljeno da je isteklo cca 200-300 m3 amonijačne vode sa primjesama katrana.

Ono što naši čitatelji i sugrađani javljaju jeste da je primjetan izuzetno jak miris benzola, a građanima se još uvijek niko nije obratio sa informacijom koliko iznosi koncentracija vrijednosti benzola u zraku i zbog čega se konstantno ne vrše mjerenja koncentracije ovog otrova.

Prema riječima dr. Haruna Drljevića, predsjednika Ljekarske komore FBiH, benzol je zagađivač koji ima više negativnih efekata, a dokazano je njegovo direktno djelovanje na koštanu srž i imunološki sistem, benzol je genotoksičan i ulazi u interakciju sa ljudskim DNK, prolazi kroz posteljičnu barijeru te ima loš efekat i po zdravlje beba, a kao još jedan navodi se i kancerogeni efekat koji se manifestuje pojavom zloćudnih oboljenja krvi, pluća i sl.

Prema propisima Federacije BiH, nema granične vrijednosti za benzol, a prema standradima EU-a godišnji prosjek ne smije biti veći od 5 mikrograma po kubnom metru.

Direktivom Europske unije propisana vrijednost od 10 mikrograma dozvoljava se za svakodnevnu koncentraciju kao prelaznu, u urbanim sredinama, dok se ne primjene mjere zaštite i ona ne dovede na nivo koji je prihvatljiv za rizik po zdravlje.

Kada se benzen udiše, 30 odsto te materije se izlučuje nepromjenjeno izdahnutim vazduhom, a rastvorljiv je u mastima i zbog toga ima štetno dejstvo na organe koji stvaraju krv.

Često izlaganje benzenu jedan je od ključnih parametara u vezi sa pojavom bolesti, kao i njegov intenzitet, ali su od uticaja i prethodno zdravstveno stanje, pol, uzrast i mnogi kofaktori. Svakako da koncentracija benzena u vazduhu ne bi trebalo da pređe preporučeni normativ od 5 do 10 mikrograma po metru kubnom.

Ono što treba napomenuti jeste da je najveći proizvođač benzola i koksara koja u procesu koksanja oslobađa benzol, a građani Lukavca nemaju informaciju koliko iznosi koncentracija jednog od najopasnijih organskih otrova.

2
Komentari

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
SodakoxSadik Recent comment authors
newest oldest most voted
Sadik
Guest
Sadik

Šta više i napisati i reći, šta to treba da se desi, zar ima išta vrijednije od zdravlja za sve nas koji živimo u Lukavcu i oko Lukavca da se već jednom stane u kraj toj Koksari. Sve se poklopilo protiv naroda, nesposoban menađment u Koksari, samo misle na svoje đepove a i neškolovani su čim neuviđaju da je ovo katastrofa za sve nas,njihove radnike, njihovu rodbinu i njih ako žive uopšte u Lukavcu. Sigurno u sebi misle ma bit će dobro, neslušaju glas struke koja ukazuje baš na ekstreman problem zagađenja, koji se svakako i osjeća.. a poklopilo se i to što i inspekcije kada donesu odluku ta se odluka i nepoštuje i nesprovodi, kako je to moguće u jednoj državi. Za normalnog građanina ako ostane dužan 20KM i neplati neki račun ili slično ganjat će ga do iznemoglosti plijeniti stvari a ovdje gdje se radi baša malo je reći o velikom problemu ništa se ne poduzima strašno za i vidit i slušat i doživiti .Jer trebamo početi iseljavati iz Lukavca radi njihovih đepova gdje marku neće da ulože u osavremenjivanje proizvodnje i ekologiju sve su sami napravili ovo i treba ih neko još i žalit. Strahota…

Sodakox
Guest
Sodakox

Znači lakše bi bilo da nas sve streljaju i gotova stvar.al lakše je ovako po malo nas u ubijati da i doktori i apoteke zarade