Lukavac će od naredne sedmice plivati u smeću? (VIDEO)

5 3.286

Gradu, ali i cjelokupnoj općini Lukavac, prijeti nova ekološka katastrofa.

Nakon što je u srijedu (17.10.) na deponiji “Potočari” u naselju Huskići došlo je do novog samozapaljenja, Federalna inspekcija na prijavu rudnika Kreka izašla je na teren i postavila uslove koji se moraju ispuniti, inače će za 90 dana deponija Potočari biti zatvorena.

U petak, 15. Februara ističe rok koji je postavila Federalna uprava za inspekcijske poslove, ali izgleda da ništa nije učinjeno.

Mi nismo izvršili ni jedno od Rješenja jer naše preduzeće nema sredstva za ograđivanje deponije koja je u vlasništvu Općine, a koja je data nama na korištenje. Izjavio je za naš portal Nehrudin Osmić, direktor JP RAD Lukavac.

-Ovo nije, niti može biti politički izazva problem. Mi smo u proteklom periodu uputili najmanje 20 zahtjeva Službama i načelniku Općine Lukavac da se problem rješavanja pitanja deponije stavi kao prioritetan i da se riješi na jednoj od sjednica OV i da se sredstva za sanaciju deponije moraju planirati u budžetu. Problem je izazvan indolentnim ponašanjem službenika Općine, koji ni jednog momenta nisu pokazali želju za rješenje problema. Znamo kako bi izgledala urbana struktura grada ukoliko se smeće ne bude vozilo samo nekoliko dana, a da ne govorim o mjesecima. Grad bi veoma brzo postao zatrpan smećem. Izjavio je Osmić.

Načelnik Delić kaže da je problem nastao na relaciji Općine Lukavac i ZD Rudnika “Kreka” Tuzla, jer zemljište na kojem se nalazi ova deponija pripada “Kreki” koja do sada nije bila spremna ustupiti ili prodati sporno zemljište.

Deponija se u Huskićima koristi prije nego smo mogli djelovati. Bio je pokušaj da se prije nekoliko godina uredi ta deponija, ali je propao. Deponija se nalazi na dijelu koji je u vlasništvu runika Kreka i tu je problem jer mi ne možemo od rudnika dobiti te parcele. I kada smo dobili saglasnost, Kreka je tražila od Federalne inspekcije da se deponija zatvori. Izjavio je Edin Delić, načelnik Općine Lukavac.

Kako sada stvari stoje, otpad od petka više ne može u Huskiće, a čini se da će Lukavac postati grad zatrpan smećem.

Izvinjavamo se zbog lošeg kvaliteta tonskog zapisa.

Leave a Reply

5 komentara za članak "Lukavac će od naredne sedmice plivati u smeću? (VIDEO)"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Mujo Becirovic
Gost
Mujo Becirovic

Kod nas nemoze bez problemapa sta da je. To smece malo malo pa hampa se digne.Nemoze ovo nemoze ono ovaj je vlasnik nismo mi, pa mi nemamo para da to ogradimo a ko naplacuje cijelo vrijeme to smece. Hajde domacinstva ali poslovni subjekti placaju preko 40 km-ova i para ima samo sto je sve drugoprece nego recimo da se to gore u Huskicima ogradi ili nedaj boze da se to smece recoklira pa da se to proda i eto iograde i novih masina.Pa u Italiji je borba ko ce da dobije to smece da upravlja istim a sve zbog velike dobiti i reciklaze. Znam ja dobro dami nismo Italija ili bilo koja zemlja Evropske unije a sta se fali malo ugledati na njih. To sto Nehroprica su same nebuloze samo skida sa sebe odgovornost a on je taj koji je najodgovorniji za to sve sa odredjenim Opstinskim sluzbama samo sto on je Kralj u tom Komunalnom i nece on da suradjuje jer je on najpametniji. Samo malo sabura i dogovora i sve se to moze srediti samo da pojedinci dodju dopameti i da svoj ego ne furaju kao neki.

Istina
Gost
Istina

Mi plivamo u smecu vec godinama. Kontejneri pretrpani a nesposobni Nehro odvozi smece jednom sedmicno. Ovaj je zasluzio *** od vode, kanalizacije, grijanja, do smeca.

Caze
Gost
Caze

Pa iz hrvatske dovlace smece i spaljuju u cijevnoj peci u Fabrici Cementari u Lukavcu. Pa to smece moze da se spali.
Oni sto treba uvesti jeste selekcija otpada metal, staklo, papir, otpaci hrane.

Hasan
Gost
Hasan

Jeste,od prije dvije godine je deponija odgradjena,trebao bi nacelnik napraviti novu.Pa opstina je vlasnik i komunalnog pa tebe nemogu istjerati odozdo.A i neka se ne odvozi odma nema ni placanja od gradjana ili mozda ima ko bi mogao vama da neplati vase obaveze koje ispunjavate redovno.

Šikulje
Gost
Šikulje

Odkako je Lafinaš načelnik i u Opštini je “kreka”!