Lista najrazvijenijih općina u BiH: Lukavac 44. od 79

Općina Lukavac
5 11.578

Prema rangu razvijenosti općina i gradova u Federaciji BiH za 2016. godinu, a koje je nedavno objavio Federalni zavod za programiranje razvoja, najrazvijenija općina je Centar Sarajevo, a odmah iza nje dolaze Čitluk, Ravno, Novo Sarajevo, Široki Brijeg..

Cilj dokumenta “Socioekonomski pokazatelji po općinama u Federaciji BiH 2016.”, kako tvrde iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja, je da se sagledaju osnovni društveno-ekonomski pokazatelji razvoja FBiH po općinama te da se rangiraju lokalne zajednice prema razini razvijenosti.

U dokumentu su obrađeni: gustoća naseljenosti, nacionalna struktura stanovništva po popisu iz 1991. godine, stanovništvo u Federaciji BiH, radno aktivno stanovništvo, prirodni priraštaj, stepen zaposlenosti, stepen nezaposlenosti prema stepenu stručnog obrazovanja, nezaposlene žene prema stepenu stručnog obrazovanja, plate, broj penzionera i iznos prosječne penzije, vanjskotrgovinska razmjena Federacije BiH po općinama u 2015. godini, prihodi, poljoprivredna površina, oranice i vrtovi, šumsko zemljište, prometna infrastruktura, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, zdravstvo i struktura poslovnih subjekata.

Na temelju indeksa razvijenosti, izvršeno je rangiranje razvijenosti lokalnih zajednica pri čemu su korištene dvije granične vrijednosti. Izrazito su nerazvijene općine koje imaju indekse razvijenosti ispod 50% prosjeka Federacije BiH i nedovoljno su razvijene općine koje imaju indeks razvijenosti između 50 i 75 posto prosjeka Federacije BiH.

 

U izrazito nerazvijene općine u FBiH: svrstane su Sapna (49,2), Donji Vakuf (48,2), Drvar (47,6), Glamoč (40,7), Vareš (40,1) Ključ (37,0), Domaljevac – Šamac (35,0), Pale (31,8), Foča (14,8), Bosansko Grahovo (5,4) i Dobretići (-15,0).

Općina Lukavac se nalazi na 44.mjestu ove liste, na kojoj je u obzir uzeto 79 bh općina. Lukavac ima stopu zaposlenosti od 25%.

Po razvijenosti kantona nakon Sarajevskog, Zapadanohercegovački i Hercegovačko-neretvanski kantoni su najrazvijeniji u Federacije BiH. Kanton 10 je je po razvijenosti na posljednjem mjestu u Federaciji BiH, navodi se u podacima Zavoda.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Brlex

Ovo su netačne informacije. Kod mene u komšiluku 99% hranitelja porodica radi, e ali većina nije osigurana. Problem nije u nezaposlenosti, problem je u sivoj ekonomiji.

@soda live

Kakva vam je ovo vremenska prognoza na naslovnici, temperatura 22 a pada slab snijeg 😀

Kung Fu Ce

Kod mene u komšiluku čitave porodice zaposlene,osigurane i svi su članovi iste stranke a rade
u državnim firmama . Koja slučajnost. Kada su izbori neke od njih vidjam kako sjede u bračkim
odborima ili evidentiraju glasače. Dobro dodje honorar, pogotovo ako kasni regres. Inače Lukavac
je prije rata bio 10.opština po BDP-u u Jugoslaviji po glavi stanovnika. Negdje oko 600 miliona
dolara (ondašnjih) ukupan BDP. Onda je došla demokratija…

Sve po spisku

Joj liste: Drvar, Glamoč, Grahovo, Vareš … , pa jake mi konkurencije i mi opet u drugoj polovini ove rang liste. Sad će nas Lafinaš da popne na 48 poziciju, ev vidićete, znam čojka sposoban je, fin počešljan, pismen, kopa i rukama i nogama ko pravi rudar, vozi biciklo u krug na zadnjem točku i svira gitaru, ekologiju razvaljuje itd., ma dajte ljudi bodujel se to šta?

Istina

Sta nas briga mi smo prvi po trovanju naroda, hvala Soda i Koksara nasi “giganti”.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x