KONAČNO: Stara željeznička stanica u Lukavcu proglašena nacionalnim spomenikom!

Foto: Facebook stranica Lukavac kroz vrijeme
2 2.665

Riječ je o sljedećim dobrima: Historijsko područje – Nekropole sa stećcima i nišanima u Gurdićima, opština Olovo; Historijsko područje – Nekropola sa stećcima Salikovac, opština Olovo; Historijsko područje – Harem Stare džamije na Svatovskoj glavici u Lastvi, grad Trebinje; Historijski spomenik – Mlinica u Budošima, grad Trebinje; Historijska građevina – sportski centar FIS (nekadašnji Sokolski dom društva “Matica”) u Sarajevu, opština Centar Sarajevo; Historijska građevina – Stara željeznička stanica, opština Lukavac.

11078084_457893211032183_4429435436280209407_o

Izmjene i dopune navedenih odluka odnose se na dostavljene nove katastarske podatke koji preciziraju zonu zaštite nacionalnog spomenika i samim tim provođenje mjera zaštite.

Napominjemo da će stara željeznička stanica biti četvrti objekat sa opštine Lukavac kojeg je zaštitila Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, prethodno su na listi svoje mjesto dobili: Vila Solvay, hram Svetog proroka Ilije u Puračiću i Crkva Sv. Ante Padovanskog sa župnom kućom.

Godinama unazad, od samog početka rada portala pokušavali smo lokalnim vlastima pokazati koliko je zapravo bitna Prva ulica i građevine u njoj. Dopušteno je naseljavanje, uništavanje, nekontrolisano dograđivanje (zgrade u Milerovoj ulici) i uništavanje starih objekata.

Lokalne vlasti i ovog puta pozivamo da stanu u zaštitu kuća u ulici Partizanski put (preko puta zgrade JP Rad) koje su iz dana u dan sve više devastirane a čine najstariji dio ovoga grada. Zašto treba dozvoliti da uništimo uspomene?

PROČITATI: Lukavac kakav je nekada bio

2
Komentari

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
ZgemboBosanac iz CH Recent comment authors
newest oldest most voted
Bosanac iz CH
Guest
Bosanac iz CH

Nisam znao da je ovo bila stara željeznička stanica u Lukavcu. Da li je to bila prva željeznička stanica u Lukavcu? Volio bih da vidim još više fotografija Lukavca iz tog starog vremena.Pozdrav i hvala.

Zgembo
Guest
Zgembo

…kako kada tamo u toj zgradi stanuju romi?