Koliko Lukavčana radi u tri industrijska giganta? (FOTO)

Foto: SodaLIVE čitatelji
11 5.092

Lukavac je danas najzagađeniji grad u Europi“, “Koncentracija PM2.5 deset puta veća od granične vrijednosti“, “Građani uznemireni zbog dima iz…“, samo su neki od naslova koji svakodnevno krase naslovnice raznih medija, krenuvši od našeg portala, do ostalih lokalnih ili regionalnih medija.

Ovakvi naslovi, ali i svi problemi sa kojima se građani Lukavca susreću zbog enormnog zagađenja, uglavnom se prešućuju ili tiho, skoro neprimijetno, komentarišu. Razlog za to je veliki broj radnih mjesta u privrednim gigantima, a strah od nezaposlenosti i besparice je u Lukavcu jači i od brige za zdravlje. Ali, koliko Lukavčana zapravo radi u industriji koja nas “tiho ubija”?

U sali Policijske uprave u Lukavcu, danas je održana 29. Redovna sjednica Općinskog vijeća Lukavac, a na kojoj je jedna od glavnih tačaka rasprave bilo zagađenje, ali i mogućnosti saradnje Općine sa privrednim gigantima.

Za pripremu ove sjednice OV Lukavac tražilo je od Sisecam Sode Lukavac, Fabrike cementa Lukavac i GiKIL-a podatak o broju zaposlenih sa šireg gradskog područja, te smo na taj način došli do poprilično zanimljivih podataka.

Prilikom odgovora na neka od pitanja za pohvalu, najiscrpniji i najkonkretniji su bili iz kompanije GIKIL Lukavac, te su između ostalog napisali:Global Ispat Koksna Industrija doo Lukavac trenutno zapošljava 845 radnika sa područja općine Lukavac, od čega 558 na neodređeno vrijeme,a 287 na određeno vrijeme, dok sa područja drugih opština zapošljavamo 142 radnika (od čega 99 na neodređeno i 48 na određeno vrijeme). Iz Gikila su, kako je traženo, čak i priložili broj radnika po mjesnim zajednicama.

Odgovor na isto pitanje iz Fabrike cementa Lukavac bio je poprilično šturo napisan i neprecizan, iako podatke o zaposlenju radnika sa drugih općina istina, nisu dužni obrazlagati. Oni kažu: “Cementara zapošljava 172 radnika koji su uglavnom sa područja Tuzlanskog kantona, od kojih većina živi u mjesnim zajednicama u blizini sjedišta Društva na općini Lukavac.

Prema ovom odgovoru može se doći do zaključka da nešto manje od pola radnika Cementare ne živi u Lukavcu, posebno kada uzmemo u obzir javnu tajnu da je u ovoj kompaniji politika zapošljavanja okrenuta uglavnom drugim sredinama Tuzlanskog kantona, prvenstveno Tuzli.

Iz Sisecam Sode Lukavac, po uzoru na svoje komšije, jako šturo i neprecizno su odgovorili: “zaposleno je 507 radnika“. Baš kao i sa odgovorom, politikom zapošljavanja iz SSL-a ugledali su se na komšijski FCL, pa je tako i Soda sve više okrenuta drugim sredinama, dok sve manje Lukavčana u obje kompanije ima mogućnost zaposlenja, osim na pozicije bravara, tesara i slično.

Dakle, u tri industrijska giganta po kojima je Lukavac postao prepoznatljiv, zaposleno je 1.524 radnika.

Prema popisu iz 2013. godine, na općini Lukavac živi 46.731 stanovnika, što znači da tri fabrike upošljavaju 3.26% od ukupnog broja stanovnika.

11
Komentari

avatar
9 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
DzekoMujo BecirovicPravedniKRIVI SU NAČELNICINacelnik je paksu Recent comment authors
newest oldest most voted
Pikachu
Guest
Pikachu

Mogli ste slobodno dodati i Opcinu Lukavac. Gdje je trend kao i u FCL. Tuzla, Palanka, Gracanica mislim da nisu dijelovi Lukavca.

Refik Refko Combe
Guest
Refik Refko Combe

Tuzla je unistila tesku industriju i zagadjivace.
Veliko STOP zagadjenju Lukavca i njegove sredine. Istrajat do kraja po bilo koju cijenu i ovako nas je sve manje i sve vise oboljelih gdje te na kraju svi sutaju a ti nemas para da se normalno lijecis.

maak
Guest
maak

Bolje bi bilo pitanje koliko se sdp sluga zaposlilo u gikil preko vodja sindikata ili delicevih zanosaca damu

KRIVI SU NAČELNICI
Guest
KRIVI SU NAČELNICI

Pitanje je na mjestu samo umjesto lukavčana treba da stoji građana opštine Lukavac.
Zbilja bi trebali pri zapošljavanju prednost imati građani Opštine Lukavac iz razloga što dišu ovaj zrak uz napomenu da polutanti GIKILA više ugrožavaju Puračane no li Lukavčane.Tu može i treba pomoći lokalni Načelnik koji će u razgovorima sa menadžerima ovih firmi ultimativno tražiti to, kao i da direktori ljudskih resursa u ova tri giganta budu sa naše Opštine- jer preko ljudskih resursa ide zapošljavanje.
Upošljavanjem zaposlenika koji su sa mjestima boravka bliže fabrikama Poslodavci će imati manje troškove za prevoz radnika kao i blagovremenu dostupnost radnika u slučaju intervencija i potreba za prekovremenim radom.
Porazno je za lokalne Načelnike( i ovog i svakog predhodnog ) što ništa nisu uradili po tom pitanju tako da u ovim gigantima kadrovski su zastupljeniji gračanlije ili tuzlaci , a imamo kadrova i iz drugih Opština TK .

Pravedni
Guest
Pravedni

Jesul se ikad upitali koliko je Lukavčana radilo u Brown and Rootu ili npr. koliko ih radi u Elin Bosnia opština Živinice

Mujo Becirovic
Guest
Mujo Becirovic

I svih tih 1500 I nesto radnika zaposlenih u tim Gigantima gledaju I ucestvuju u trovanju gradjana a samim tim I svoje djece. Jer sta ce radnik ako nece to da radi njemu je pedala pa ti gledaj odakle je vedro. Ali ljudi moji sta je najprece kad covjek nekom covjeku nesto pozeli svi kazu zelim ti puno zdravlja a koje je sad u Lukavcu misaona imenica jer velika vecina je bolesna ili je na putu da se razboli a sve zbog loseg kvaliteta zraka.

Dzeko
Guest
Dzeko

Otisao sam u Njemacku prije 5 god da perem naborane straznjice umirovljenicima znaci 1000 km od Lukavca.

I opet kasljem.

SDP je Kriminalna Organizacija
Guest
SDP je Kriminalna Organizacija

Pa nejmaa “lukavčana” odavno…sve seljaci sami u čemu je problem – da i radi radi čoban iz Orahovice ili seljak iz Banoović sela u nekoj od fabrika kad nam je i rodonačelnik seljanče koje je šljeglo iz sela, a koje se nalazi izmedju ova dva prethodno pomenuta…itd. itd…lokal idiotizam

Lukavac 1980
Guest
Lukavac 1980

Nije seljak ako je sa sela,taskont me tebra.Ne znam zasto vam smeta nacelink,osoba sa kojom je Lukavac progledao i izlazi iz sivila u koje su nas uvukli sda i njeni kurtoni.

Nacelnik je paksu
Guest
Nacelnik je paksu

Haj sto je progledao nego ce uskoro bezbeli i da prodise…haj ne rise ebo vas lafinas vise

SDA=SBIH=PORAZ2018
Guest
SDA=SBIH=PORAZ2018

Opet lažetem,Ako imamo 2 Radnika iz Priluka,2 iz Simin hana,2 iz Miričina od 500 onda je oko 90% iz Lukavca
Sram vas bilo kritikujete firme koje
-Plaćaju porez
-Imaju plate preko 1000 KM
-Plaćaju Topli i prevoz
A u Bingu je je 400 KM,a Holc ucjenjuje radnike da glasaju za SDA pa niko ni riječi
U općini(i JP) svi na određeno moraju glasati za vladajuću stranku ,u pravilu SDA, a ove 3 Kompanije niko nemora izać na izbore
Ove 3 firme ostavljaju radnike u BH a Bingo,Holc,Šile i dr Kvazi tajkuni (Plata 400KM) otjeruje vani