KHK Lukavac: “GIKIL ovoga puta ne može pobjeći od svoje odgovornosti”

1 5.664

Na email redakcija@sodalive.ba dobili smo saopštenje od direktora KHK Lukavac, gospodina Zuhdije Hasanhodžića koje objavljujemo u nastavku bez izmjena:

Poštovana redakcijo, ovim putem bi da se obratim javnosti, obzirom na činjenicu da su pojedini portali, pa i Vaš, objavili saopštenje Gikilove službe, o povlačenju tužbe KHK protiv fizičkih lica imenom i prezimenom a koji su u određenom vremenskom periodu bili (neki su i danas) članovi Uprave Gikila.

Znači, KHK je tužio članove Uprave Gikila, iz razloga što je neko od njih, a u ime svih, po naređenju Mittala, tužio Stemcor, znajući da je ishod sudskog Arbitražnog postupka u Londonu, predvidiv. Time su “kupili vrijeme” koje je bilo potrebno Mittalu kako bi se pripremio i spasio svoju privatnu imovinu i imovinu GSHL-a, jer je izgubio sudski spor protiv istog Stemcor-a i znao je da mu sleduje likvidacija što se
ovih dana i dešava.

Tih šest ljudi su Mittalu omogućili da se u pokrenutom postupku likvidacije, Stemcor (sada Moorgate) namiruje jedino imovinom GSHL-a u GIKIL-u (oko 32 miliona KM) a Stemcor-u stvore poziciju da  u arbitražnom postupku u Londonu dobije presudu na 172 miliona USD koliko sada Moorgate po sudskoj presudi potražuje od GIKIL-a.

Po dobijanju te presude i nakon prevoda i konsultacija sa pravnim timovima, KHK se uvjerila da su navedeni nanijeli štetu od 2,8 miliona USD ili cca 5 miliona KM što predstavlja sudske troškove vođenja postupka koje im je sud dosudio u Januaru 2018. godine putem advokata podnio tužbu sa zahtjevom da se namiri šteta.

Međutim, pošto Gikil (kao i većinu ostalih dugova) do danas nije platio, stoga je KHK morao povući oštetni zahtjev, pošto štete iako je dosuđena do danas nema. Međutim, kad god da Gikil na bilo koji način bude oštećen (kada plati) tih 5 miliona KM, KHK će ponoviti tužbu.

I na kraju meni je malo čudno da Gikil daje saopštenje od kojega nema ni štete ni koristi, sa vjerovatnom namjerom da se malo rasterete i dio svojih belaja prebace na drugog (ovaj put na KHK), umjesto da se okrenu stvarnim problemima kojih nažalost imaju previše, a da svi tamo skupa nemaju rješenja niti ambroziju da sklone, nego se sele po kombinatu, valjda skrivajući se od nekoga a svjesni da ovaj puta nemogu pobjeći bar sami od svoje odgovornosti.

Za KHK,
Zuhdija Hasanhodžić

Leave a Reply

1 komentar za članak "KHK Lukavac: “GIKIL ovoga puta ne može pobjeći od svoje odgovornosti”"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Same
Gost
Same

Sto pure povuce tuzbe. Malo 5000, sad si dobio i zgrade..