Belamionix

Kako riješiti problem javnog prijevoza za Jaruške i Orahovicu? Mještani nezadovoljni, načelnik Delić moli za razumijevanje

10 3.518

Autobuska linija Jaruške – Lukavac nedavno je ponovo uspostavljena, nakon što su mještani mjesec dana bili bez javnog prijevoza. U selu kažu da još uvijek ne znaju kada autobus saobraća, a radnici se snalaze na sve moguće načine.

“Jedino djeca koja idu u školu putuju sa ovim prijevozom, ova linija uopšte nije uvezana sa ljudima koji rade u Lukavcu ili u Tuzli, pa da vade mjesečne karte da bi se to pospješilo. Mi uopšte nismo zadovoljni.”  kaže Nail Kadrić, predsjednik MZ Gornje Jaruške.

Jaruške su povratničko selo u kojem živi 450 mještana. Područna seoska škola pokriva samo četiri razreda, dok učenici od 5. do 9. razred idu u Osnovnu školu “Treštenica”. Mještani kažu da su autobuske linije do sada ukidane tri puta, u selu nema apoteke i za sve potrebe mještani moraju ići u Lukavac.

Ovo što se sada događa je neshvatljivo. Mi u 21. vijeku nemamo prijevoza. Ja sam penzioner i ne mogu doći do Lukavca, niti otići ljekaru. Moj muž radi, prebacuje se kako zna i umije” kaže jedna od mještanki Jarušaka.

Slična situacija je i u susjednom selu Orahovica, u kojem živi oko 300 stanovnika. “Mjesec dana nismo imali autobusa, a obećali su nam. Drugi mjesec je autobus krenuo, ali nas nisu obavijestili kako i šta. Subotom, nedjeljom, praznicima nema autobusa. Išao sam u općinu, svi dignu ramena i niko neće da kaže da li će biti prijevoz ili ne. Sve je ovo nečiji interes da narod rastjera odavde.” izjavio je Fehrat Golić, predsjednik MZ Orahovica.

Mještani ovih sela plaše se da će morati ponovo iseliti iz svojih domova, kao što su bili prisiljeni 1992. Načelnik Lukavca, Edin Delić, kaže da je bez valjanog razloga raniji prijevoznik u decembru ukinuo javni prijevoz na 11 linija. Općina je tenderom izabrala najpovoljnije uslove za uspostavljanje linija.

“Ovo je jedan eksperiment za sve nas, ja molim da imaju razumijevanja da je ovo krupan problem, da on traži puno energije i vremena da se on riješi. Mi ćemo uložiti i dalje energiju da izađeo u susret potrebama građana kao što ste pomenuli, u prvom redu mislimo na djecu i na školsku omladinu. Dakle, to je nešto što u svakom slučaju treba rješavati, a uz prijevoz djece naravno rješavamo i potrebe većeg dijela građana u ovim Mjesnim zajednicama.” rekao je Edin Delić, načelnik Opštine Lukavac.

Mještani Jarušaka i Orahovice već su svoje nezadovoljstvo javnim prijevozom izrazili protestom pred zgradom Općine Lukavac, u oktobru prošle godine. Najavljuju da, ukoliko se njihvoi problemi ne riješe na adekvatan način, pomoć će tražiti i od ombudsmana za ljudska prava.

10
Komentari

avatar
7 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Lukavac u srcuZvezdaSDA=SBIH=PORAZ2018Imanjemaak Recent comment authors
newest oldest most voted
Balašević
Guest
Balašević

” Hej oni bi autobus, a Načelnik i Suljić da se guraju u džipu ….”

hidan
Guest
hidan

Nek ima para iz Budžeta za tri savjetnika penzionera (Suljić Seada,Tunjić Jozu i Čačković Aziza) i nek ima para za prijem nepotrebnih radnika u općinu i Dom Kulture ( Mina-koordinator, Dinela-fotograf, Belmir-Rampa, Fajić iz Poljica-ugostitelj,Enčikina kćerka-živi u Gračanici, Elsaid zet od Mehe-već zaposlen u Tuzli) , a nemora biti para za prevoz djece boraca iz Jarušaka i Orahovice i njihovih očeva i majki.Ima i za novog CITROENA od 60.000 KM, da se Tuzlanska bagra ima u čemu vozati, a mi ćemo pješke hodati.Neće moći Lafinašu???

SDA=SBIH=PORAZ2018
Guest
SDA=SBIH=PORAZ2018

Nije valjda negdje zaposlena Merima Ečikina Omerdić…

Crkvenko
Guest
Crkvenko

Doći će načelnik sa svojim džipovima i savjetnicima, sve će biti ok. Malo se strpite… Strpljen spašen. Haloooo ljudi, boli njega za vaše probleme,nema koristi od toga zato mu vi niste ni interesantni. Nema kad, mora primati mine, belmire i ostale svoje potrcke i anusouvlakače…

maak
Guest
maak

Delic je imao rijsenje za sebe kupio dzip od 100 000 maraka i zaposlio sdp slugu za sofera

SDA=SBIH=PORAZ2018
Guest
SDA=SBIH=PORAZ2018

Hmmmm baš MZ koje SDA pobjedila i 2018…..

Imanje
Guest
Imanje

Nemas pojma

SDA=SBIH=PORAZ2018
Guest
SDA=SBIH=PORAZ2018

Za kanton 2018 SDA 98 SDP 75 u Jrauškama,Orahovica SDA 86 SDP 52….Rijetke MZ u kojima je SDP izgubio,izgubio je i od PDA u Gnojnice

Zvezda
Guest
Zvezda

KAKO DA NAM DJECA PUTUJU .DZABA SAM KUPIO JUCE KARTU ,,SIKULJE HUSKICI ,,DJETE MOZE SAMO OTICI S BUSOM DO SKOLE A VRACATI TO JE PROBLEM RED VOZNJE NIKAKAV PRVO DODJU U SKOLU MORAJU SJEDITI 40min DO POCETKA NASTAVA A KAD TREBAJU KUCI CEKAJU PO DVA SATA AUTOBUS

Lukavac u srcu
Guest
Lukavac u srcu

Pa zar nakon 1995 neko ima da živi u ovim vukoj..inama.
Zar nisu svi sišli u Lukavac?
Zbog ovakvih smo i postali ”globalno” selo u BiH. Oni su i istjerali ono malo građanskog duha koji je Lukavac nekada imao.