JP RAD: “Zaštite vodomjere i vodovodne instalacije”

1 1.082

Na Facebook stranici JP “Rad” Lukavac upućen je apel građanima da zaštite vodomjere i vodovodne instalacije:

“Niske vremenske temperature i slaba zaštićenost vodomjernih mjesta, šahtova, u mnogim slučajevima prouzrokuju pojavu pucanja stakla vodomjera, a često i oštećenje kompletnog vodomjera. Najčešći uzrok zbog kojeg građani ostaju bez vode je smrzavanje vode u dijelovima internih vodovodnih instalacija, koje nisu dovoljno zaštićene ili se na njima voda rijetko koristi, a čine je svi cjevovodi iza glavnog vodomjera. Za njihovo održavanje su zaduženi korisnici vodovodne usluge, te ih savjetujemo, da još jednom provjere žaštitu svojih vodomjera i vodovodnih instalacija.

Neophodno je da se blagovremeno izvrši zaštita od mraza vodomjernih mjesta i instalacija, tako što će se vodomjer i otkrivene cijevi obložiti odgovarajućim termo izolacijskim materijalom – stiropor, staklena vuna i sl. Eventualni nedostatak navedenog izolacionog materijala može se nadomjestiti starim dekama i slično. U pravilu, voda se ledi u najplićim nezaštićenim dijelovima instalacije, kao i negrijanim dijelovima zgrada. Ovaj trošak je puno manji od onog koji nastaje zbog puknuća cijevi, nakon što se voda zaledi. Zamrznute instalacije nikako se ne smiju odleđivati direktnim polijevanjem tople vode preko njih, niti korištenjem otvorenog plamena.

Ukoliko korisnici nisu u mogućnosti sami riješiti problem odmrzavanja vode u cijevima, iza glavnog vodomjera, potrebno je da se obrate stručnim licima – vodoinstaleterskim firmama ili upraviteljima”, poručuju iz JP “Rad” Lukavac.

Leave a Reply

1 komentar za članak "JP RAD: “Zaštite vodomjere i vodovodne instalacije”"

avatar
najnoviji najstariji popularni
the clash
Gost
the clash

Vodomjeri naglo postadoše vlasništvo korisnika!? Čudno, a do sad su bili vlasništvo JKP Rad Lukavac, koje vodomjere postavlja i baždare i odrzavaju. Valjda je to lakše proglasiti vlasništvom korisnika, pa ako smrznu, da mogu okriviti korisnike. Providno i neodgovorno.