JP RAD: “Nije tačno da se nismo izjasnili o cijenama grijanja”

9 2.047

Nakon što je načelnik Općine Lukavac na svojoj Facebook stranici reagovano na temu “Smanjenja cijene grijanja”, na email redakcija@sodalive.ba dobili smo saopštenje JP RAD u kojem tvrde da nije tačno da se nisu izjašnjavali vezano za cijenu grijanja.

Dokument koji su poslali dostavljen je Općini Lukavac 14. novembra 2019. godine i u njemu je navedeno da Općina Lukavac nije ispoštovala svoju obavezu koju je usvojilo Općinsko vijeće.

Naime, Odlukom od 18.11.2005. godine navedeno je da Općina Lukavac ima obavezu na godišnjem nivou isplaćivati 535.000KM, ali to je radila djelimično i plaćala oko 37% od ukupnog iznosa.

Odlukom Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH u 2009. godini jednostrano je povećana cijena toplotne energije za sve korisnike iz Tuzle, Lukavca i Kaknja za 11,5% ili cca 120.000KM po sezoni grijanja. OV Lukavac je 31.12.2009. godine dalo saglasnost na cijene toplotne energije u visini od 1,89 KM/m2 sa uračunatim PDV-om. Imajući u vidu sve navedeno, kao i činjenicu da je važeća cijena toplotne energije utvrđena na osnovu izvršene kalkulacije i da ne sadržava investicionu komponentu, smatramo da nema osnova za smanjenje cijene grijanja, piše u odgovoru JP RAD, koji je poslan na adresu Općine Lukavac 22.11.2019. godine.

9
Komentari

avatar
8 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
EsoGrijacBlack KoksaraVijećnikŠoba Recent comment authors
newest oldest most voted
Upucen
Guest
Upucen

Prvo tu kalkulaciju nema ko u komunalnom izracunati. Ko zna dole napisati formulu svaka cast. To nije samo inzenjerski pa tek ekonomski, a kakvi su inzenjeri a i ekonomisti daj Boze da znaju sabrati kolko im cevapa dodje svaki dan na dorucku kod Bujara. Drugo ako Te Tuzla po istoj cijeni naplacuje MW toplote Tuzli i Lukavcu, kako je moguce da komunalno Lukavac prodaje skuplje kupljenu toplotu gradjanima Lukavca, nego Tuzla svojima. To sto komunalno Lukavac ima viska “neradnika” koji u brutu firmu kostaju preko 2000 km po “neradniku”, da bi im obezbijedio plate ne mora direktor pljackati narod.

Lp

crni
Member
crni

Cijena grijanja po metru kvadratnom u Tuzli iznosi 1,44 KM

Prestanite se zajebavat
Guest
Prestanite se zajebavat

Prvo laž je da iko išta može jednostrano da uradi…kao što navodite – nije tačno da je TE Jednostrano, odnosno EP BiH povećala cijenu grijanja…jerSVAKI ugovor se potpisuje od obje strane i kao takav onda je i odobren i prihvaćen i u ovom slučaju dvostrano! Druga važnija činjenica jeste sljedeće: Komunalno preduzeće – “RAD” Lukavac, na ime otplate investicije Toplovoda od TE Tuzla do Lukavca imalo je obvezu plaćati mjesečnu ratu u iznosu cca 36000 KM i to Sve ove godne i mjesece dok nije investivija isplaćena!!! To se vidi i iz ovog navedenog iznosa koji je RAD pomenuo u ovom svom objašnjenju i nije baš jasno do kraja zaista kako su došli do cifre od 535 000 KM gdoišnje?! Ali nejse .. Navodeći taj iznos koji bitno je da si priznali da su eto plaćali u svakom slučaju Više od navodnog pomenutog povećanja cijene u iznsu od 125000 KM! Dakle, nakon otplate ovog duga , Komunalnom RAD ostaje 535 000 KM gdoišnje!!! Nakon toga , EP BiH poveća cijenu grijanja navodno za iznos od 125000 Godišnje ??!!…i šta se ondadogađa?!… svi gledaju dva broja i ne znaju da pitaju na Vijeću sljedeće: 535000-125000 = 410000 KM koje predstavljaju potenciijalnu… Read more »

Šoba
Guest
Šoba

Jasno je kao dan da inicijativa načelnika Delića nema veze sa smanjenjem cijene grijanja. Čovjek počinje predizbornu kampanju, lafinom i jeftinim političkim marketingom kao i inače. Neka se 3 od 10 čitalaca upeca na njegovu lafino i njemu dobro. Zanimljivo je da govori o smanjenju grijanja a ne propušta da prozove svoje konkurente iz političkog života. Čista predizborna, jasno kao dan. Koristi nezadovoljstvo građana za samopromociju i kritiku drugih političkih aktera. Nije u redu tako iskorištavati građane i zloupotrebljavati lošu ekonomsku situaciju jeftinim trikovima. Ovakve manipulante poput njega hitno treba ukloniti iz političkog života (izborima naravno). On je u perspektivi budući Kuko, karijerista, sektaš i autonomaš.

Vijećnik
Guest
Vijećnik

SVAKA ČAST na komentaru i opisu najvećeg Ublehaša koji se pojavio na ovim prostorima!

Black Koksara
Guest
Black Koksara

Ja kako znam, direktor je u SDA stranci.Sve vam je jasno.Sa njima nikad nisi na cisto 100%.

Hasan
Guest
Hasan

Lazete uporno godinama gradjane,samo se vadite na opcinu da su oni krivi.Kao sto rekose drugi zasto je cijena u Tuzli manja u odnosu na Lukavac.Niste se oglasili na ovom portalu u vezi toga da nije doslo do promjene cijene a znali ste se pohvaliti da ce pojeftiniti sledece sezone.

Grijac
Guest
Grijac

Investicija istekla 2019…obracun toplotne energije vrsiti kao i u tuzli ne praviti od svojih sugradjana gradjane II reda sa cijenom a da ne govorimo o pocetku ili kraju sezone koje nije u isto vrijeme odnosno probno koje je i gratis od termoelektrane

Eso
Guest
Eso

Postovani doseljenici u Lukavac.
Imajuci u vidu da ste doskora imali tish sporet smedrevac i lozili vatruu istom, preporucujem vam da se sto prije vratite na vasa ognjista koja ste ostavili lo brdima, bitce vam dosta jeftinije da prezimite jer sume su bile svuda oko vas i nije bilo brige za grijanje ili sa osmijehom na licu placajte vase racune.