Ovako bi izgledala Skupština TK da su u nedjelju održani Opći izbori

0 3.722

Profesor na Univerzitetu u Tuzli Vedad Pašić napravio je projekcije izbornih rezultata i raspodjele mandata u dva najmnogoljudnija kantona, Tuzlanskom i Sarajevskom, na osnovu rezultata posljednjih Lokalnih izbora.

Pašić je u obzir uzeo broj osvojenih glasova stranaka na posljednjim Lokalnim izborima u cijelom kantonu, te je taj broj pretočio u mandate u kantonalnim skupštinama, kao da je riječ o Općim izborima.

Kada je Tuzlanski kanton u pitanju, SDA bi u Skupštini dobila 11 mandata, dva više nego 2018. godine, dok bi SDP imao šest mandata, čak četiri mandata manje nego 2018. godine.

Ta četiri mandata bi pripala Socijaldemokratima BiH, stranci koju su osnovali upravo bivši kadrovi SDP-a. Pad broja mandata bi zabilježila i PDA, sa sedam na četiri, dok bi Stranka za BiH imala tri zastupnika, jednog više nego na osnovu rezultata Općih izbora 2018.

SBB bi zadržao dva zastupnika, a isti broj bi imala i Demokratska fronta, ali ipak jednog manje u odnosu na aktuelni mandat. NBL bi dobio dva zastupnička mjesta, a Platforma za progres jedno. Naša stranka ne bi prešla izborni prag i izgubila bi dva mandata.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x