ISTINSKI HEROJI: Lukavčani svakodnevno doniraju kosu za oboljelu djecu od malignih bolesti (FOTO)

1 2.938

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” osmislilo je interesantan i prije svega koristan projekt koji su nazvali “Moja kosa, tvoja kosa” kako bi djecu oboljelu od malignih oboljenja, posebno djevojčice, obradovali perikama, jer je gubitak kose jedna od posljedica bolesti.

Zbog dobrih ljudi, prvenstveno djece, svakodnevno dobijaju donacije kose, posebno iz našeg grada.

Naime, frizerski salon Jaca (Ulica Branilaca Bosne) vrši besplatno šišanje kose koja će poslužiti za izradu perika djeci oboljeloj od malignih bolesti. Za izradu jedne perike, potrebno je oko pola kilograma netretirane kose.

Jučer je salon posjetio Mirza Efendić koji je želio na ovaj način pomoći mališanima.

Prije četiri mjeseca Mirza je htio da donira kosu, ali je bila prekratka. Izdržao je u svojoj namjeri. Strpio se još tih par mjeseci i danas je napokon uspio donirati svoju kosu za djecu oboljelu od raka. – kazala je Jasenka Begić, vlasnica frizerskog salona Jaca.

U salon pored Mirze, svakodnevno dolaze Lukavčani svih starosnih dobi koji doniraju svoju kosu.

U Bosni i Hercegovini od malignih bolesti godišnje oboli oko 60 djece različitih uzrasta. Postotak izlječenja je oko 80 posto. Međutim, put do izlječenja je težak i bolan, a djeci, posebno djevojčicama, jedno od najtežih iskustava je gubitak kose.

Iz frizerskog salona obavještavaju i pozivaju sve one koji imaju zdravu i nefarbanu kosu dužu od 30 centimetara da istu mogu donirati Udruženju, čiji članovi, uz pomoć prijatelja i sponzora, prave perike namijenjene djeci koja su zbog teške borbe s opakom bolešću izgubila svoju kosu.

1
Komentari

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Ameriki Recent comment authors
newest oldest most voted
Ameriki
Guest
Ameriki

Svaka cast Mirza Efendicu!!!