HDZ: “Poštujte volju građana i zaustavite daljnju ekološku katastrofu”

2 1.520

Na email redakcija@sodalive.ba dobili smo saopštenje za javnost HDZ BiH koje objavljujemo u nastavku bez izmjena:

Županijski odbor HDZ BiH Soli izražava protivljenje ponovnoj aktualizaciji priče i namjere da se na lokaciji PK Šićki Brod planira novo odlaganje šljake i pepela, a što je vidljivo kroz izradu prijedloga izmjena i dopuna prostornog plana TK 2005.-2025. godine kojeg radi Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TŽ.

Zabrinjavajuće je da se prilikom izrade izmjena prostornog plana u potpunosti zanemaruje volja mještana Lukavca i Tuzle koji su putem peticija i zborova građana iskazali izričito protivljenje gradnji deponije na ovom lokalitetu. Također, podršku protivljenju su zaključcima iskazali Općinsko vijeće Lukavac i Gradsko vijeće Tuzla.  Podsjećamo da već postoje aktivna odlagališta šljake i pepela u neposrednoj blizini čije štetne posljedice lokalno stanovništvo trpi već desetljećima. Postojeća odlagališta svakodnevno zagađuju okolno zemljište, podzemne i površinske vode što dovodi do povećanja kancerogenih oboljenja lokalnog stanovništva,  a da istovremeno svi zanemaruju upozorenja o štetnosti. Podsjećamo da već godinama traje borba lokalnog stanovništva i nevladinih organizacija koji traže da se postojeća šljačišta ureda prema važećim zakonskom propisima, ali nažalost bezuspješno.  Također ističemo da je osiguranje lokacije za izgradnju deponije i šljake u prijedlogu izmjena prostornog plana u suprotnosti sa Zakonom o rudarstvu i Zakonom o zaštiti okoliša.

Smatramo da je minimum poštivanja demokratskih standarda uvažavanje zahtjeva građana i očekujemo od Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TŽ da odustane od pokušaja osiguranja lokacije za izgradnju deponije šljake i pepela na lokaciji PK Šićki Brod.

Leave a Reply

2 komentara za članak "HDZ: “Poštujte volju građana i zaustavite daljnju ekološku katastrofu”"

avatar
najnoviji najstariji popularni
vehbija
Gost
vehbija

Da li se ovo oglasio Jozo savjetnik Lafinaša.On se ponaša kao i HDZ iz Hercegovine jer samo zastupa Bistarac cijelo vrijeme od kad se uvalio u opštinu.A opština mu dođe institucija iz koje uzima platu svaki mjesec u proteklih 12.godina..Koji smo mi glupani ovdje u Lukavcu, jer ima čestitih hrvata i mlađih i pametnijih od Joze i koji vole cijelu opštinu Lukavac i cijelu BiH, a ne samo Bistarac.

Delic Ekolo u stecaju
Gost
Delic Ekolo u stecaju

Vi ste idioti! A Hočete grijanje iz TE Tuzla i u Lukavcu i u Tuzli to hoćete, a hočete i preko 5 miliona da vam se u Budćet Grada Tuzle uplati direktno na ime naknada po zakonu “o naknadama zbog emisija iz termoelektrana u FBiH”??? To Hoćete, al hoćete da ovim svojim nerazumnim zahtjevima dovedete EP BiH u poziciju da mora negativno da posluje i da prestane sa radom i to Hoćete, e pa to mou samo HDZ-ovi i stali kurcevi neprijatelji ove države i ekonomije da traže …