GIKIL: Usklađivanje rada sa okolinskim zahtjevima prioritet, traži se rješenje za nastavak proizvodnje

9 1.826

Informacija o rezultatima ulaganja u projekte vezane za ekološko i sigurnosno poboljšanje rada fabrika u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL) bio je glavni povod sastanka održanog u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH. Sastanak je održan kao rezultat nastavka dijaloga između Uprave GIKIL-a i predstavnika federalnih institucija, s ciljem pronalaženja optimalnog rješenja za nastavak rada kompanije.

Ovom prilikom predstavnicima ministarstava i inspekcija detaljno je predstavljen i trenutni status izvršenja rješenja prema inspekcijskim nalozima.

Uprava GIKIL-a nastoji u potpunosti poštovati naložene mjere od strane nadležnih organa, vodeći računa o svim tehnološko-sigurnosnim i ekološkim potrebama postrojenja. Informisali smo da je fabrika Azotara prestala sa radom prije 10 dana, a do kraja decembra sa radom će prestati i fabrika AMK, odnosno nakon što potrošimo posljednje zalihe sirovine. Također, proizvodnja u fabrici Koksara trenutno je smanjena na tehnološki minimum za siguran rad baterije, kazao je Suad Imamović, zamjenik generalnog direktora te dodao da Uprava ostaje opredijeljena da aktivno i užurbano radi na uklanjanju svih sigurnosno-ekoloških nedostataka u GIKIL-u.

Podsjećamo, u GIKIL-u je već uspješno završen značajan broj projekata vezanih za ekološki prihvatljiv rad kompanije. Proteklih mjeseci u fabrici Koksara završena je instalacija potpuno novih rezervoara, pušten je u rad paralelan rad dvije linije amon-sulfata, završeni su poslovi na amonijačnim ispiračima, ugrađena su dva nova separatora katrana, u fabriku je dopremljen separator ulja i masti, a u toku je i nabavka centrifuge za amon-sulfat kao i filtera za otprašivanje. Svi ovi projekti imaju za cilj da doprinesu dugoročnom poboljšanju cjelokupne ekološke slike u lokalnoj zajednici, prije svega poboljšanju kvaliteta zraka, vode i zemlje.

9
Komentari

avatar
5 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
tosamjaSekretar propale firmeabutabuCekicmaak Recent comment authors
newest oldest most voted
Sodar
Guest
Sodar

Sve je to uredu.
Samo Uprava ima velike planove, a niko od njih ne priča odakle će novac dobiti za isto.
Ko će investirati? Ko će im dati lovu kada gase proizvodnju na dvije fabrike? Na tehnološkom minimumu nemaju novca ni za plate a kamoli da i investiraju.
Mital u likvidaciji. On neće dati lovu garant. Kako ih Mital obmanjuje i sve radi da država zaustavi fabriku. A Uprava naivna.
Samo neka je plata redovna.

Anti Sodar
Guest
Anti Sodar

De ba vi iz Sode ste ljubomorni što naši Indijci rade ubise se od posla i izvoza, šta ste napali na jadne crnce nije njima lako u Bijelom svijetu…:-)

tosamja
Guest
tosamja

još su jadnije ove jade u direkciji koje samo što nisu skinuli gaće i naguzili se da prime mrku k…! Žalosno!!!

hadžipujdo
Guest
hadžipujdo

Rezultat aktivnosti sindikalaca Imamovića (Maše) i Hajre su dovele do promjene mišljenja Načelnika da fabrike nisu više zagađivači i da je glavni problem loženje u privatnim kućama u šporete velikog kapaciteta.Što je ekspert za ekologiju Lafinaš utvrdio nakon stručne analize.Zbog ove ekspertne izjave predložen je od strane GIKILA za najveće općinsko priznanje POVELJA OPĆINE LUKAVAC.

maak
Guest
maak

Ova dva sindikalca se brinu da zaposle svoje kao sto i jesu a drugo je sve farsa i lafina . Jadni radnici sa ovakvim sindikalcima

Pink
Guest
Pink

Dabogda izgorila i nikad se vise ne upalila….Opet nas trujete tri noci za redom smoga je od koksare do bistarca toliko da se prst pred okom nevidi….Nacelnice kapa do poda ….Da sam znao nikad ti glasa dao nebi..

Cekic
Guest
Cekic

Za pocetak ugasit tu gasnu komoru opcine Lukavac. Poslije sravnit sa zemljom da ne postiji tako da je gradjani Lukavca mogu sto brze zaboravit da je ikada postojala.
Kome treba neka ide u Indiju da nastavi svoje zalaganje za opstanak cigana Gangulija .

Sekretar propale firme
Guest
Sekretar propale firme

I onda ćemo na toj zemlji sijati krompir koji će biti samo malo radioaktivan.

abutabu
Guest
abutabu

Ne moze se pravit pita od govana , koksara je relikt koji je osto iz vremena tita i pionira , tehnologija stara 70 i vise godina , neodrzavana , zapustena , iskoristena do maximuma , nema vise mogu oni jos malo bacat prasinu u oci al kraj je tu ako ne sad onda za dvije tri godina svakako . Samo je pitanje ko ce je na kraju isjec u staro zeljezo, indijci ili nasi ˝pioniri˝.