GIKIL predao Zahtjev za izdavanje obnovljene okolinske dozvole

9 2.397

Nakon što je potpisan ugovor sa ovlaštenom konsultantskom kućom, koja je zajedno sa stručnim osobama iz kompanije, u najkraćem dozvoljenom roku, pripremila svu neophodnu dokumentaciju, Federalnom ministarstvu okoliša i turizma iz Global Ispat koksne industrije Lukavac 2. oktobra je predat novi zahtjev za izdavanje okolišne dozvole.

U Ministarstvu za zaštitu okoliša su nam kazali da su zahtjev primili dan kasnije i da je pokrenuta zakonska procedura. Lokalna zajednica ostaje pri stavu da Lukavcu trebaju i radna mjesta i zdrava životna sredina.

Zahtjev je pripremljen prema primjedbama i sugestijama datim u ranijem upravnom postupku koji se odnosi na izdavanje obnovljene okolišne dozvole, kao i prema metodologiji propisanoj članom 54. Zakona o zaštiti okoliša, kao i drugim propisima iz domena zaštite okoliša i preporukama Evropske unije.
Federalno ministarstvo zaštite okoliša i turizma zahtjev je već stavilo u Zakonom predviđenu proceduru.

Do odluke Ministarstva u GIKIL-u vode više projekata za siguran i ekološki prihvatljiv rad. U Lukavcu podsjećaju na raniji stav, a on je, zaštita radnih mjesta, ali prije svega očuvanje zdrave životne sredine. Podnošenje zahtjeva za izdavanje okolišne dozvole bio je jedan od prioriteta, navode u GIKIL-u.

Njihova očekivanja su da će Ministarstvo izdati traženu obnovljenu okolišnu dozvolu, a kako bi stvorili uvjete za odobravanje investicija i finansiranje projekata vezanih za okoliš.

Leave a Reply

9 komentara za članak "GIKIL predao Zahtjev za izdavanje obnovljene okolinske dozvole"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Milenko Blagojevic
Gost
Milenko Blagojevic

Kratko i glasno: Okolisna dozvola ce Mittalu biti odobrena.
Radite sta hocete ,samo ne spominjite EU,posebno njene osnivace.NIKADA I NIGDJE U OVIM ZEMLJAMA OVAKVA DOZVOLA NE BI MOGLA DA BUDE DONESENA. S obzirom na globalno eklosko stanje,koje je KATAKLIZMICKO, ocekuju se urgentni rezovi kako bi se POD HITNO pokusalo spasiti sto se spasiti moze. Realni su i politicki pritisci sa najvisih evropskih i svjetskih centara moci.Prvenstveno ce se insistirati da se ovakvi zagadjivaci UGASE.
Jer,neradi se vise o ” tamo nekima” , nego i O NAMA SVIMA.Mecka je pobjegla ispred vrata i bacila sito.I zvotinje znaju to.a kamoli ljudi.Oni razumni…

maak
Gost
maak

nedajte gikilu dozvolu da nas truju nikada

1985
Gost
1985

Oni rade i bez dozvole jos jace i jos goreee.Samo protesti gradjani na ulice pomrijecemo kao u gasnoj komori..Lukavac je veceras crn od dima…Koksara radi punom parom soda jos nadodaje….OVIM KRIMINALCIMA NEMOZE NIKO NISTA OVDJE NEMA KRAJA ..

hamid
Gost
hamid

Treba da nam se desi ovo što se dogodilo u Bosanskom Brodu i još i gore ako znamo da u GIKILU nije bilo održavanja postrojenja godinama.Treba zatvoriti ČERNOBIL ili za direktora postavit ekologa Edina Delića obzirom da se čovjek u sve razumije pa da prodišemo, a za tehničkog Čačkovića penzionera iz Tuzle ima čovjek dugogodišnje iskustvo na čišćenju stepeništa i stanova.

Sodakox
Gost
Sodakox

Et i kako će dobiti dozvolu kada nisu ništa promjenili? A dobiće. Bagra

željo
Gost
željo

Čini mi se ko da je malo čišći zrak kako je GI KIL predao zahtjev za okolinsku dozvolu haha….

1985
Gost
1985

Kakva dozvola veceras nas ubijate kao da smo u paklu sta ovo pustate imam sninak i javno cu ga objavit…Ljudi ovo je gore od pakla 12.10.2016 u 00 30

Sodar
Gost
Sodar

Treba im dati Okolinsku dozvolu samo na tri mjeseca i vršiti nadzor na sedmičnom nivou.
Odluku o produženju donositi svaka tri mjeseca. Ako ulažu i investiraju produžiti, a ako ne zatvoriti.
Ovo govorim iz razloga zato što već sada Mital vrši pritisak na Upravu , zajedno sa ostalim članovima NO i Sekretarom, da mu se vrši plaćanje ponovo za maglu.

Besim
Gost
Besim

Treba im dati okolinsku, ali samo uz uslov da predaju validnu bankovnu garanciju na vrijednost svih projekata zaštite. Kako koji projekat realizuju, smanjivati garanciju, ili je relizovati ako ne realizuju projekat u zadanom roku!