GIKIL: “Posljedice nesreće najvećim dijelom sanirane”

5 1.812

Sanacija štete i aktivnosti na otklanjanju posljedica uzrokovanih nedavnom nesrećom, koja se dogodila tokom radova na razdvajaču sirovog katrana u Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac, teku prema predviđenoj dinamici, te su prvi veći rezultati već vidljivi, kažu iz GIKIL-a.

Radnici kompanije ulažu maksimalne napore kako bi završili poslove na pripajanju procesnih vodova sa urušenog rezervoara na rezervoar R 28 koji je privremeno preuzeo funkciju razdvajača katranske vode.

„U kompaniji se zaista ulažu nadljudski napori, i cjelokupnog rukovodstva i radnika, kako bismo posljedice nesreće doveli u prihvatljive okvire i djelovali promptno. Moram kazati da su podrška i saradnja ključ svakog rješavanja problema ove vrste, te pohvaliti ozbiljnost pristupa svih uključenih, a rezultate već svi možemo i vidjeti i osjetiti“, kazao je Jasmin Imširović, menadžer za okoliš u GIKIL-u.

„Od nedjelje je naša ekipa i u GIKIL-u gdje se aktivno vrši sanacija unutar fabrike, a do sada je odvezeno oko 160 kubnih metara zauljene vode i katranskog dijela. Mislim da smo već sada doveli situaciju pod maksimalnu kontrolu. Najvažniji dio je urađen, što znači da se više ne može dogoditi, ni u kom slučaju, da dođe do bilo kakvog isticanja u vodotok rijeke“, kazao je Bakir Spahić, direktor firme Delta Petrol iz Kaknja.

Nastavak radova podrazumijeva sanaciju krutog dijela, zemlje koja se onečistila izlijevanjem materije iz rezervoara, unutar i okolo kanala, kao i područja oko rezervoara gdje je veliki dio posla također već završen. Maid Hadžimujić, direktor firme KEMIS-BH iz Lukavca, koju je kao ovlaštenu firmu za zbrinjavanje otpada angažovao GIKIL, kazao je da je prva faza koja se odnosila na ukljanjanje tečnog otpada završena, te da se već krenulo i sa drugom fazom.

„Tečne materije više nema na dijelu površine gdje se nesreća dogodila, a sada radimo drugi dio koji se odnosi na pretvaranje mulja u čvrstu fazu kako bismo mogli sve to da pokupimo, saniramo i izvezemo na konačno zbrinjavanje. Nakon toga ide treća faza, a to je pranje i čišćenje kompletne zahvaćene površine“, pojasnio je Hadžimujić.

Potpun završetak sanacionih radova očekuje se tokom naredne sedmice.

5
Komentari

avatar
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
KemalAmirMilenko BlagojevicLukavcankaRealan Recent comment authors
newest oldest most voted
Realan
Guest
Realan

Iskoristite tu zemlju kao humus… a mozete posaditi nesto tu okolo… I bijelo more se koristi kao djubrivo 😀

Lukavcanka
Guest
Lukavcanka

Ma haj ne seri,samo gurate pod tepih

Milenko Blagojevic
Guest
Milenko Blagojevic

Sakri‘, odnesi, zagrni, ofarbaj – promptno i gotovo.
Opet svakom svasta i nikom nista.
Idemo dalje…

Amir
Guest
Amir

Upravo tako gospodine Blagojevicu dok se ne desi Hirošima. Bolje otrovati i pobiti 30.000 ljudi nego izgubiti 1100 radnih mjesta i smrada Indijca natjerati da modernizuje fabriku.Ovo je dno dna!!!!!

Kemal
Guest
Kemal

Ljudi, istina je, sve je sanirano, ja danas malo prosetao spreckim poljem, Spreca bistra ko na Vrelu Bosne, pastrmka i saran plivaju u jatima, mislim da ce za koji dan biti pretezno i pitka.