FOTO: Obilježen Dan prvog oslobođenja Lukavca

0 628

Tim povodom, na svečan način, uz prisustvo nekoliko desetina prisutnih antifašista i učesnika NOR-a, položeno je cvijeće na partizansku Spomen Kosturnicu u Lukavcu.

Ova svečanost započeta je minutom šutnje u čast preminulog druga Bože Novakovića, predsjednika Saveza Antifašista i Boraca NOR-a tuzlanskog kantona. Božo Novaković bio je jedan od najvećih sljedbenika ideje antifašizma, bratstva i jedinstva i socijalne pravde među svi građanima TK i Bosne i Hercegovine.

Na Spomen Kosturnici prisutnima se obratio mr.Adem Mahovkić, predsjednik vijeća MZ Lukavac Grad, te je istakao:

Došli smo na ovu Spomen kosturnicu, s časnom dužnošću, da se sjetimo svih onih koji su se borili za BiH i čuvali državnost Bosne i Hercegovine. Trebamo se sjetiti sa zahvalnošu i poštovanju onih koji su dali svoje živote u NOR-u 41-45. godine, odupirući se fašizmu tokom II Svjetskog rata, kao i svih onih koji su Bosnu i Hercegovinu branili od tog istog fašizma u periodu 1992-1995. godine.

Lukavački antifašisti su položili cvijeće na spomen obilježje poginulim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, pred zgradom općine Lukavac, a potom i pred bistu Josipa Broza Tita u Partizanskoj aleji na platou ispred Doma kulture Lukavac. Na ovom mjestu prisutnima se obratio prof.dr. Edhem Muftić. U svom obraćanju podsjetio je na ulogu i značaj djela Josipa Broza Tita za očuvanje državnosti Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda i građana.

Nakon polaganja cvijeća na pomenutim spomen obilježjima održana je svečana sjednica na kojoj su zaslužnim pojedincima i kolektivima dodijeljena odgovarajuća priznanja. Kompletna svečanst samo je skromni doprinos u borbi protv fašizma koji je i danas u značajnoj mjeri prisutan u Bosni i Hercegovini i regionu.

„Smrt fašizmu, sloboda narodu“

Press služba UABNOR Lukavac

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar