Forum za zaštitu okoliša Lukavac: “Ništa se nije promijenilo”

7 1.522

Na email redakcija@sodalive.ba javio nam se Forum za zaštitu okoliša koji upućuju apel da se ekološka sanacija primarno, efikasno i bez odlaganja realizira u skladu sa zakonom. Saopštenje prenosimo u nastavku bez izmjena:

Poštovani građani općine Lukavac, Forum za zaštitu okoliša općine Lukavac brižno prati i analizira stanje prostora, zraka, zemlje i vode u kojem živimo. Za proteklih pet godina u biti se ništa nije promijenilo, iako smo svi mi obasuti informacijama kako se čine napori u cilju da se sanira postojeće stanje i zdrastveno stanje građana poboljša. I dalje udišemo otrovne gasove i gutamo čestice koje razaraju ljudske disajne i druge organe, truju zemljište – biljni i životinjski svijet.

Na sceni su i dalje manipulacije odgovornih ljudi u vlasti i na nivou zagađivača, bez obzira što znamo da je nešto učinjeno kako bi se barem malo ublažilo nesnošljivo stanje zagađenosti. Nas aktiviste iz Foruma i građane općine Lukavac ne zanima da li je neko pobjegao iz BiH zbog ovog ili onog incidenta i zla koje je pod njegovim vodstvom učinjeno, već dosljedno tumačenje i realizacija zakonskih odredbi vezanih za zaštitu okoliša. Pojednostavljeno rečeno: pravo na zdrav okoliš se više ne može ignorisati i zapostavljati, jer je ljudsko zdravlje i očuvanje prirodnog miljea u kojem živimo naš najuzvšeniji, najplemenitiji i najodgovorniji zadatak.

Zbog toga upućujemo snažan apel svima, bez izuzetaka, da se ekološka sanacija primarno, efikasno i bez odlaganja realizira u skladu sa zakonom, odnosno okolinskim dozvolama, da resorna ministarstva i inspekcije krenu u obračun sa manipulacijama i neodgovornim licima koja skrivaju istinu i nastavljaju svoju staru praksu zbog čega već pojedini građani općine dovedeni u takvo psihičko stanje da razmišljaju o bijegu i promjeni boravišta – tamo gdje se posljedice industrijskog i svakog drugog zagađenja ne osjećaju.

Forum za zaštitu okoliša ne raspravlja o pitanjima vezanim za otvaranje i zatvaranje preduzeća, o tome da li preduzeća vode stranci ili domaći vlasnici i menadžeri, ali nas veoma zanima kako se odnose prema zakonskim obavezama na zaštiti okoliša, bez čega više i nije moguće otvoriti firmu i raditi izvan zakona koji je favorizovao navedenu problematiku.

Ovaj naš apel je ujedno i, ko zna koje, upozorenje resornim ministarstvima / fedralnom i kantonalnom/, kao i odgovornim osobama općine /načelnik sa saradnicima, predsjedavajući Općinskog vijeća i vijećnici/ da se vrši svakodnevna kontrola rada operatera u skladu sa okolinskim dozvolama, da se prekršioci sankcioniraju, jer su svi rokovi nepovratno prošli.

Forum za zaštitu okoliša će, ukoliko se željeni efekti ne postižu pravovremeno, osmisliti građanski neposluh kao krajnje sredstvo koje nam je preostalo.

Leave a Reply

7 komentara za članak "Forum za zaštitu okoliša Lukavac: “Ništa se nije promijenilo”"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Graham
Gost
Graham

SDA je uspjesno privatizovala tri velika giganta, mjesto da ste him zahvalni sto imate gdje radit, vi samo pljujete. Tolike godine niko nista nije spominjao da ne valja, i sad ste vi komunisticka stoka poceli nesto tu pricati kako zrak i voda nevaljaju. Fuj, fuj.

maak
Gost
maak

Lafinas postavio svoju slugu adema becu u forum da se suti o ekologiji a u koksaru hajru tkz sindikalca i imamovica da mazu oci radnicima i slusaju svoje sponzore indijce fujjj bando sdp ovska

Mufid
Gost
Mufid

Tako je to kad crvenkasti demagozi dođu na vlast.

Caze
Gost
Caze

Kad bi sve fabrike zaustavili, ovi bi govorili sve je isto. Vlast je mila , a tesko kad se izgubi.

Pink
Gost
Pink

Gadni ste vise sa tim politickim komentarima i gdje treba i gdje netreba…Jeb….vas vlast i sda i sdp svi ste vi ista bagra ,vi ste u stanju pod cijenu da pomre citav grad od zagadzenja vama nista nije svetije od te vlasti i stolica lopovi….Treba da se gradjani svi dignu i da blokiraju autoput da nijedan kamion nit moze uc u grad nit izac dok se ovo stanje sa ovim zagadzenjem ne rijesi ….Disat se nemoze vise ,niti spavat..Za pare bi bagro i guz… dali …

Graham
Gost
Graham

Sabura malo, rijesit ce to se sve samo od sebe.

SDA=SBIH=PORAZ2018
Gost
SDA=SBIH=PORAZ2018

šta će se promjeniti s ovakvim vijećčem