Fond za zaštitu okoliša izdvojio 179.220 KM za zbrinjavanje otpada iz Italije

6 1.335

Fond za zaštitu okoliša FBiH, u saradnji sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i Federalnom upravom za inspekcijske poslove, doprinio je rješavanju višemjesečnih problema nastalih poslije uvoza 414 tona neopasnog otpada iz Italije u Drvar.

Naime, pri kraju je proces zbrinjavanja otpada na okolišno prihvatljiv način postupkom R1, a Fond je za ovaj posao izdvojio 179.220,60 KM s tim da će se iznos izdvojenih sredstava povećati zbog činjenice da se otpad u tijeku zime povećao, odnosno, otežao, prenosi Fena.

Privodimo kraju projekat zbrinjavanja. Poznato je da je Federalni ekološki inspektorat utvrdio kako je u pet lokalnih zajednica u periodu od 1. lipnja do 4. srpnja prošle godine dovezeno i nepropisno deponovano 414 tona otpada. Fond je reagirao po zaključku Vlade FBiH i izdvojio sredstva za ovaj projekat. Zadovoljni smo što je Fond još jednom na kvalitetan i odgovoran način pristupio rješavanju problema zajedno sa Ministarstvom i Federalnom inspekcijom, a sve na zadovoljstvo građana čije su lokalne zajednice trpile zbog ilegalnog odlaganja otpada – kazao je direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić.

Otpad je uklonjen sa lokacija u Bihaću, Drvaru, Bosanskom Grahovu i Busovači. Najprije je usitnjen, odnosno, šredovan, potom ponovo spakovan i prevezen u cementaru Lukavac na spaljivanje. U naredna dva dana isti postupak bit će proveden i sa otpadom koji će biti prikupljen u Kiseljaku, saopšteno je iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Crkvenko

S obzirom da nam je predizborno obecanje ispunio “Da Lukavac prodise” ne znam sta imamo kukati?
Za 4 godine cemo ovakav otpad piti

Dzeko

Znaci neko otpad istresao,a Fond ce da plati njegovo spaljivanje. Ne kontam.
Ovo je onanisanje u mozak.

Dzeko

Delic ga penetrira na suho gradanima Lukavca.

maak

Tako nam i treba kada vjerujemo covjeku sa nadimkom LAFINAS pa umjesto slogana DA LUKAVAC PRODISE 2015 sada imamo DA NAS POTUSI U LUKAVCU 2021 i kukine na vlasti

Jovan

kao sto rece Fuad Čibukčić na zadovoljstvo gradjana je rjesen ovaj problem ali Faud nista ne spomenu da to zadovoljstvo je takodjer su platili gradjani, a krivci umjesto najostije da budu kaznjeni naprotiv jos uznapredovali u pozicijama, da ima pravne drzave svi bi robijali i to debelo

Shoba

Ovo stvarno nije normalno. Nevjerovatno.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x