Federalna ministrica okoliša i turizma, Edita Đapo, nije dozvolila otvaranje postrojenja za pirolizu u Lukavcu!

3 2.872

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo zaustavila je pokušaje da Lukavac, jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, dobije još jednog zagađivača.

 Višegodišnja nastojanja kompanije Energy Solution da u Lukavcu, stotinjak metara od individualnih stambenih objekata, otvori postrojenje za pirolizu, odnosno recikliranje gume, zaustavljena su odbijanjem Federalnog ministarstva okoliša i turizma da im izda okolinsku dozvolu za početak rada.

Zakonske odredbe za izdavanje okolinske dozvole su potpuno jasne i decidne. Komisija koja je ocijenila studiju uticaja na okoliš dala je negativno mišljenje iz čega proizilazi da bi zaista izgradnja ovakvoga postojenja u Lukavcu mogla dodatno pogoršati zagađenost zraka. Također, lokalna zajednica se protivila ovom projektu, Općinsko vijeće je bilo protiv ove vrste investicije, a javna rasprava se faktički nije mogla ni održati usljed nezadovoljstva građana koji su odlučno rekli „Ne“ ovoj vrsti pogona i postrojenja“, izjavila je za RTV Lukavac ministrica Edita Đapo.

Značajnu ulogu u ovome postupku imala je lokalna zajednica, odnosno ekološki aktivisti, koji su se borili da kompanija koja nije zadovoljila standarde ne dobije priliku za rad.

„Federalno ministarstvo okoliša i turizma uvažilo je sve primjedbe i sugestije Općine Lukavac, raznih udruženja koji su nam se obraćali, kao što su UG Forum za zaštitu okoliša i Udruženje Aer Aqua Tera, koji su imali zaista opravdane primjedbe. Stoga, nisu se mogle ispuniti ove zakonske obaveze, nije se mogla održati javna rasprava, a imali smo i negativno mišljenje stručne komisije o procjeni uticaja na okoliš. Na osnovu svih prihvaćenih primjedbi mi smo morali odbiti zahtjev za izdavanje okolinske dozvole“, kazala je ministrica Đapo.

Ovo je još jedan pokazatelj da Federalno ministarstvo okoliša i turizma postupa u skladu sa svojim nadležnostima, poštujući relevantne zakonke propise i Arhušku konvenciju, koja je međunarodni pravni akt, potpisan i ratificiran od strane Parlamentarne skupštine BiH i ima prioritet nad domaćim zakonodavstvom.

„Arhuška konvencija propisuje da lokalna zajednica i nevladin sektor imaju pravo da ravnopravno sudjeluju u svim procesima donošenja zakona i podzakonskih akata koji se odnose na okoliš, odnosno imaju pravo da u cjelosti budu informisani o svim fazama postupka, kao i o procesu donošenja odluka i rekla bih da je ovo pobjeda svih građana u Lukavcu jer je Lukavac ovdje bio jedinstven i bili su protiv ovakve vrste postrojenja u svome gradu“, zaključila je ministrica Đapo.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
purač

A Bijelo more i spaljivanje visokosumpornih ugljeva u kotlovima br.2 i 3 u fabrici SiseCam – Soda Lukavac???!!! Kad će se to rješavati eko-aktivisti i gospodo iz “Arhuške konjvencije”?! Baš me čudi da Načelnik Tabletoman nije izašao nešto da priopći po ovom pitanju u fazonu kako je on lično zaslužan da se Piroliza guma zabrani a sve u cilju da zajebe svog SDP jarana Bečića iz Hotela suVlasnika “gumare”.

Dzevad

Odlicno! Sada trebamo ostale zagadjivace, prije svega koksaru i sodu natjerati da uloze maksimum u zastitu okoline. Cist okolis nema cijenu. Ako zele imati industrijske kapacitete usred grada, onda ce morati uciniti sve da to ne bude nikako na stetu istog, vec samo u korist. Ovako kako je sada, zagadjen zrak, tlo i vode bolje nam se iseliti kolektivno.

maak

Juce Kukic iz rudnika pustio jalovinu u Turiju tj Modracko jezero zar niko nesmije da to objavi niko . Delic vam utjerao strah u kosti

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x