FCL realizira projekat energetske efikasnosti sufinansiran sredstvima Fonda za zaštitu

2 677

Fabrika cementa Lukavac je uspješno okončala projekat, energetske efikasnosti koji je sufinansirao Fond za zaštitu okoliša FBiH. Projekat pod nazivom “Modernizacija procesa proizvodnje klinkera korištenjem efikasnijeg i ekološki opravdanijeg izvora toplotne energije” je realiziran tokom proteklih 12 mjeseci.

Cilj projekta je bio modernizacija postojećeg procesa proizvodnje klinkera, što je podrazumijevalo zamjenu stare kotlovnice na mazut energetski efikasnijim i ekološki opravdanijim alternativnim načinom zagrijavanja energenata uz redukciju toplotnih gubitaka od 50%.

Projektne aktivnosti su obuhvatile zamjenu starog i ugradnju novog elektro kotla uz odgovarajuće elektro i mašinske radove, edukaciju zaposlenika i izradu studije opravdanosti ulaganja u obnovljive izvore energije. Projektna vrijednost svih radova iznosila je 347.859 KM, od čega je Fond sufinasirao 100.000 KM.

Detaljnije informacije o aktivnostima Fabrike cementa Lukavac dostupne su na www.lukavaccement.ba, a više o aktivnostima i ulozi Fonda za zaštitu okoliša može se naći na linku https://fzofbih.org.ba/.

1 2 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Balašević

Dobiješ na mostu- izgubiš na ćupriji. Umjesto stare kotlovnice na mazut postavili su elektro kotao. To znači da će ovdje manje čaditi, ali struju koju budu trošili u lektrokotlu će više proizvoditi termoelektrana tuzla, spaljujući veće količie uglja.Tj.čadit će 5 km uzvodno .

Ash

Cisti dokaz korumpiranog društva.
Zagadjivacima se, uz reklamu i mito, dodjeljuje novac državljana koje država treba da štiti.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x