Evo zašto upozoravaju da Lukavac može pogoditi katastrofa iz indijskog Bhopala

5 6.770

Usljeg eksplozije u GIKIL-u, našu opštinu pogodila je najveća ekološka katastrofe u historiji što je razlog da su mnogi počeli da strahuju da Lukavac može pogoditi nesreća iz indijskog Bhopala.

Riječ je o najsmrtonosnijoj nesreći i industrijskoj tragediji u historiji. 1984. godine došlo je do erupcije oblaka otrovnog plina metil izicijanata u fabrici hemikalija u indijskom gradu Bhopalu.

Smrtonosnom plinu bilo je izloženo pola miliona ljudi, a različite su procjene smrtno stradalih. Službene informacije govore o 3.787 mrtvih uz 558.125 ozlijeđenih.

Prema nekim drugim procjenama je oko 8000 mrtvih. Uzrok nesreće još uvijek je nejasan, ali nagađa se da je zbog neadekvatnog održavanja došlo do povrata vode u spremnik plina koji je potom erumpirao.

Kada je došlo do curenja, svih šest sigurnosnih sistema nisu bili u funkciji. Navodno, postrojenje je smanjilo sigurnosne mjere i održavanje kako bi se uštedjeli novac.

Stopa urođenih mana od onih koji su rođeni u kontaminiranom području je deset puta veća nego u ostatku Indije. Drugih bolesti, poput raka, su široko rasprostranjene.

Tek je 2010. godine indijski sud osudio sedam bivših zaposlenika za izazivanje smrti iz nehaja. Svi optuženici su bili Indijci.

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
ZaBiHVam

I kod nas su i Vlasnici Gikila i inspektori i Vlast od Opštinske do državne , …svi su oni iz haj- nehaja …

Još jedan koksaraš

Mašo i Hajro su jedan dobar komad govedine.
Trebate se zapitati kolika Mašo ima primanja kao predsjednik sindikata.
On i Sekretar.
Ovaj prvi plaćen da šuti a ovaj drugi da se ne bavi zakonitostima poslovanja.

ekolog

Nećemo više tribine i LAFINU preko FZB, Deliću hoćemo konkretne korake i akciju jer ste to obećali, a hvalite se titulama doktora i znanjem u svim oblastima na zemlji i u svemiru pa BUJRUM.Iscurilo Vam je vrijeme i nije dovoljno samo se slikati i trošiti narodne pare preko udruženja građana.Asfaltirati puteve do TAJKUNA.

cvjetko

Pogodila nas je katastrofa od kada je došao ovaj Lafinaš u Lukavac, zaboravili ste Deliću predizborna obećanja, a to je ono zbog čega sam glasao za tebe.Samo da vas podsjetim:Katastrofa u SISECAM SODA Lukvac koju ste zataškali zbog interesa i posjeta Turskoj sa Ademom i Jaketom,Katastrofa i zagađenje rijeke Turije od strane Rudnika Banovići koji nesmijete ni spomenuti jer Vas je Kuko doveo za načelnika Lukavca da njemu služite naravno sa domaćim izdajnicima i na kraju katatrofa u GIKILU gdje nesmijete pisnuti jer Maša i Hajro kolo vode.
P.S.GLUPI SMO MI LUKAVČANI NEKA NAM JE BOG NA POMOĆI.

bze

Frajeru *?** si na stotu. Ne na kvadrat. Trebao je taj novi nacelik ujutro spasat stomak u pantalone i Dole u koksaru Ajmo predajte kljuceve zatvaraj to,on ima te ovlasti.A 25 Godina Curio iz one cijevicist kiseonik.Jel ti razumijes da postoji proces isto kao i sad sto ima Al si gluppppppp.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x