Edin Delić: Problem Lukavca nije samo industrija

13 2.336

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je GIKIL zvanično dobio zabranu rada, ali da je inspekcija izlaskom na teren vidjela neke značajne pomake.

– Ta zabrana rada se, na neki način, provodi. Hoće li se stvoriti uvjeti da se obnovi, revitalizira, pitanje je. Mislim da možemo kazati da GIKIL sigurno neće nastaviti raditi kako je radio do sada. Ako dođe do nastavka rada, to svi na neki način isčekujemo, to će biti uz značajne investicije i popravke – naveo je Delić.

Prema njegovim riječima, GIKIL nije jedini zagađivač, ima ih još par te da problem Lukavca, pa i ostalih mjesta, nije samo industrija.

Mora se, ističe Delić, voditi bitku na dva kolosijeka.

– Ne amnestiram potrebu pritiska na industrijska postrojenja, operatere, da se usklade sa propisima i tehničkim normativima. Imamo čak u Lukavcu i dobru praksu, cementaru koja je prilično dobro uradila ovaj dio posla, čak u nekim elementima i više od norme – istaknuo je Delić.

S druge strane, dodao je, problem su emisije iz malih ložista i saobraćaj.

– Moramo energetsku efikasnost dovesti na odgovarajući nivo, zamijeniti goriva koja su nepovoljna. U zimskim mjesecima, kada imamo vršna okolišna opterećenja, u tim situacijama dominantna su ložišta iz domova, dominantan je saobraćaj – upozorio je Delić.

13
Komentari

avatar
11 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Mujo BecirovicPinkDelic Kukin sinMilenko BlagojevicIspravka krivog navoda Recent comment authors
newest oldest most voted
Senci
Guest
Senci

Delicu ne seri plaho nego za pocetak pocni nesto da radis ,zatvori taj GIKIL vise koji nas najvise truje i zagadjuje.
Pomjeri se sa mrtve tacke vec jednom kao sto si obecao da Lukavac prodise
Poslije trazi alternativna rijesenja za domacinstva ,mani se samo price i supljare vise .

Sahbaz
Guest
Sahbaz

Šta bi,sa premijer lige Lafinasu? Nešto ste zapeli na,TK gluho bilo nikako da se konstituišete vi lijevi…eno i jaran portir Begić ti se nešto unervozio vidi da će Vas tvoj mentor Kukić da izjebe ko kante hahahaha

željo
Guest
željo

Pa ljudi moji provucite parovod do koksare pa i do Puračića i do Bistarca i neka se priključe ta individualna ložišta ,,,naravno uz povoljnu cijenu priključka i ugradnju kalolimetara i eto smanjenja zagađenja sigurno za 50%.

maak
Guest
maak

— PRODISAO PO TUZLANSKIM RESTORANIMA — lakse ga preskociti nego zaoblcl

Opštinar
Guest
Opštinar

Naj veci problem Lukavca si ti Delicu i tvoja šuplja prica Nit prodisasmo nit nam je šta bolje

Mila
Guest
Mila

Uz svo duzno postovanje neka Vas je stid i sram gosp nacelnice! Da ste bili juce u Lukavcu a ne u Sarajevu i da ste udisali ono sto su Vasi gradjani bilo bi Vas stid Vase izjave!!!

Ispravka krivog navoda
Guest
Ispravka krivog navoda

Misliš bilo bi Ga stid njegove “Izvale”?!

Pink
Guest
Pink

Mila svaka cast !!!Sad vise koliko vidim gikil nije problem …😂🤣😂😃

Da Lukavac prdiše
Guest
Da Lukavac prdiše

Jaooo FAce, jesamm zabrinut za ovo aerozagađenje i ekoooloogiju, jaooo gluho bilo…

Eh saš ti čut
Guest
Eh saš ti čut

Ni rahmetli Fidel Kastro nije mogao ovoliko da priča, a baš je bio kapacitet!

Milenko Blagojevic
Guest
Milenko Blagojevic

Jezik je vazda umokru…

Delic Kukin sin
Guest
Delic Kukin sin

Načelnik Debelić

Mujo Becirovic
Guest
Mujo Becirovic

Sve je to u redu Edine Delicu a sto je stala toplifikacija ulice Kralja Tvrtka I kad su cijevi polozne ima i dvije godine da se one kuce toplificiraju i ugase kotlovnice privatnih kuca koje zagadjuju drasticno zrak u ovom gradu. Nema se para a ona nova zelena zgradica je dobila to isto grijanje. Da li su tu i Arapcici dobili to grijanje neznam ali kraj njihove je kuce linija. To sto ti Cementara radi i spaljuje smece iz Hrvatske koje dolazi u toku noci niko nista to je dobro ono sto kazu alternativno gorivo koje opet zagadjuje okolis, pa sodino “BIJELO MORE” ono je toliko zdravo kad isparava da bi semoglo pakovati u konzerve kao deo sprej. E moj Edine Delicu samo pricate a nista NERADITE za ono sto vas ovaj napaceni i gladni narod placa. SRAMOTA NACELNICE.