Demant na tekst “Upoznavanje sa katastrofalnim stanjem u radu Općinskog suda u Lukavcu”

4 1.470

Povodom komentara advokata Nisada Omerovića a koji smo objavili u rubrici “Vaš stav”, stigao je demant predsjednika Općinskog suda u Lukavcu Vejzović Muhameda. Demant objavljujemo u nastavku:

Povodom neistinitih navoda advokata Omerović Nisada iz Lukavca u tekstu “Upoznavanje sa katastrofalnim stanjem u radu Općinskog suda u Lukavcu“  koji je objavljen na Vašem portalu dana 24.08.2016.. godine, u cilju potpunog i tačnog informisanja javnosti molim Vas da u cjelosti objavite navedeni tekst:

Općinski sud u Lukavcu započeo je sa radom 01.12.2012. godine. Nakon početka rada od Općinskog suda u Tuzli preuzeo je na nadležnost više od 28.000 starih predmeta, što je činilo oko 1/5 predmeta tog suda, zaključno sa 31.12.2015. godine, a u protekle tri godine, sud je primio u rad, takođe više od 28.000 novih predmeta, što je činilo ukupan broj iznad 57.000 predmeta. Preuzimanjem navedenog velikog broja predmeta od Općinskog suda u Tuzli, navedeni sud je bio u mogućnosti da postane i ažuran sud u narednom periodu, dok sud u Lukavcu je sa tim brojem predmeta od samog početka rada, zbog malog broja sistematizovanih sudija i stručnih saradnika, otežano funkcionisao. Od navedenog broja preko 57.000 predmeta, u protekle tri godine završeno je blizu 19.500 predmeta, tako da je broj nezavršenih predmeta na kraju 2015. godine iznosio preko 37.000 predmeta, što čini povećanje broja nerješenih predmeta, od početka rada suda, za više od 9.000 predmeta. S navedenim brojem nezavršenih predmeta Općinski sud u Lukavcu je, posle Općinskog suda u Tuzli, sud sa znatno većim brojem nezavršenih predmeta od drugih sudova na području TK, s tim da je omjer broja nezavršenih  predmeta po sudiji i stručnom saradniku u Općinskom sudu u Tuzli znatno povoljniji u odnosu na ovaj sud, gdje je npr. drugi sud po veličini na području TK posle suda u Tuzli, ima 3 puta više sudija i stručnih saradnika, a 4 puta, čak i manje, nezavršenih predmeta za 2015.

Iz izvještaja VSTV BiH za 2014. godinu samo pet sudova u BiH imaju veći broj nezavršenih tzv. „nekomunalnih“ predmeta i to: Općinski sud u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Travniku i Tuzli, koji imaju znatno veći broj sudija i stručnih saradnika, Međutim, ono što je potrebno istaći, a zahvaljujući angažovanjem svih uposlenih, Općinski sud u Lukavcu je u prethodne tri godine imao zaista dobre rezultate u radu, s tim da je u 2013. godini vršen prijem uposlenika, a 2 stručna saradnika su počela sa radom tek 01.07.2013. godine. Sud je 2014. godini imao kolektivnu normu od 163 %.

S navedenom kolektivnom normom, a prema zvaničnim podacima VSTV BiH, bili smo među 10 sudova u BiH, a po kvalitetu rada suda, odnosno sudskih odluka, drugi sud u F BiH iza Općinskog suda u Zenici, što po navedenim rezultatima i ostvarenom normom koja je bila ubjedljivo najveća u odnosu na druge sudove ovaj sud je, uvažavajući i rezultate dugih sudova, imao najbolje rezultate od sudova na području TK, jer je drugi sud na TK imao normu od 135%. Za 2014. godinu realizacija Plana rješavanja starih predmeta koju sud donosi, uz podršku VSTV BiH svake godine, iznosila je više od 70% (koji čine više od 80% izvršnih predmeta).

Takođe kolektivna norma suda za 2015. godinu je bila i veća i iznosila je 165 %, po kojoj smatram, s obzirom da to ne sadrži Izvještaj VSTV- a BiH za 2015. godinu, rezultat koji nas svrstava u prvih pet sudova u BiH, dok je realizacija iz Plana rješavanja starih predmeta za 2015. godinu iznosila više od 80% (u najvećem dijelu izvršnih predmeta). Prosječna kolektivna norma sudova u Bosni i Hercegovini za 2015. godinu iznosi 123%. Općinski sud u Lukavcu ima sistematizovano – 6 sudija sa predsjednikom suda i 2 stručna saradnika s tim da je jedna sutkinja na porodiljskom odsustvu pod maja mjeseca ove godine. Pored navedenih odličnih rezultata u protekle tri godine, ovaj sud nije u mogućnosti postići potrebnu ažurnost. Iz navedenih razloga sam početkom februara ove godine obratio se VSTV BiH sa zahtjevom za proširenje sistematizacije za troje sudija kako bi se u narednom periodu smanjio broj nezavršenih predmeta, te nakon proširenja sistematizacije u tom dijelu izvršilo i povećanje određenog broja namještenika u cilju nesmetanog funkcionisanja suda, što nam je i odobreno proširenje sistematizacije od strane VSTV.

Da bi bio izvršen prijem novih sudija neophodno je za to obezbjediti radni prostor, jer je Općinski sud u Lukavcu smješten u neslovnoj, neadekvatnoj i veoma maloj zgradi vlasništvo općine Lukavac, širine samo 10 metara i dužine nepunih 30 metara. Potrebno je izvršiti podizanje jedne etaže u kom prostoru bi se uradile sudnice, te nekoliko kancelarija za druge uposlene, te izvršila adaptacija prizemlja i postojećeg sprata, uradila pisarnica, zamjenila stolarija i sl. za što je potrebno obezbjediti sredstva u iznosu između 250.000 – 300.000 KM. Zbog nedostatka prostora prinuđeni smo da određeni broj sudskih predmeta smjestimo i van zgrade suda. Od samog početka rada suda, u više navrata, obraćao sam se sa zahtjevom za obezbjeđenje sredstava VSTV- u, Vladi TK, putem Minstarstva pravosuđa i uprave TK, što do sada nije realizovano.

Budžetskim zahtjevom i ove godine od Vlade TK sam, kao i prethodnih godina, zatražili da nam za dogradnju jedne etaže i adapataciju prostora obezbjede dio predviđenih sredstava za koji imamo i urađen glavni projekat koji je finansirala općina Lukavac, te bila spremna uložiti 150.000,00 KM, a ostatak sredstavaje potrebno obezbjediti iz budžetskih sredstava TK, što nije učinjeno.U cilju obezbjeđenja dodatnih sredstava obratio sam se prošle, a i ove godine, Federalnom ministarstvu pravde u Sarajevu, te na održanom sastanku u februaru ove godine kod federalnog Ministra pravde gospodina Jozić Mate na kojem je prisustvovao i predstavnik VSTV-a, dobio sam obećanja da će nas nastojati uvrstiti u IPA projekte za 2016. godinu, koje finansira međunarodna zajednica, za obezbjeđenje navedenih sredstava za dogradnju i adaptaciju zgrade suda, što je Federalno ministarstvo i učinilo obraćajući se Europskoj komisiji i VSTV da je njihov jedini prijedlog, zbo stanja u kojem se ovaj sud nalazi, obezbjeđenje sredstava iz IPA fondova za sud u Lukavcu.

Ukoliko se navedena nadogradnja jedne etaže i adaptacija postojećeg prostora ne realizuje, a time i stvore preduslovi za povećanje broja sudija i neophodnog broja namještenika i obezbjede sredstva za 2017. godinu za plate istih, s postojećim brojem sudija ovaj sud nikad neće moći biti ažuran sud i pored navedenih dobrih rezultata u radu. Sudije, stručni saradnici, ali drugi uposlenici, veoma često ostaju i duže od punog radnog vremena, dok neki na posao povremeno dolaze i subotom. pa tako i pisarnica suda u svrhu rješavanja određenih zaostataka u postupanju u predmetima, čime sud zaista ulaže velike napore da odgovori na obaveze koje su pred uposlenicima ovog suda, Vjerujem da su građani ovog grada i općine Lukavac očekivali da će ponovnim početkom rada Općinskog suda u Lukavcu blagovremeno biti rješavani njihovi predmeti iz sudske nadležnosti, ali iz navedenih podatataka smatram da će izvesti zaključak da ovaj sud radi u izuzetno teškim i složenim okolnostima, s veliki brojem nezavršenih predmeta, malim brojem sudija i poteškoćama u nedostatku radnog prostora.

Ne rješavanje predmeta u razumnom roku dovodi do podnošenja apelacija Ustavnom sudu BiH, čime će apelanti dobijati naknadu u novčanim iznosima i to sve iz budžeta TK, jer veliki broj predmeta nije razlog, po stanovištu Ustavnog suda, odnosno opravdan razlog za ne rješavanje predmeta u razumnom roku. Oni koji su dužni da pomognu u rješavanju navedenih poteškoća, na kantonalnom nivou, odnosno izvršna vlast bi trebala zaista pokazati veću zainteresovanost u rješavanju navedenih poteškoća, a navedeni rezultati u radu suda, kao i poteškoće u radu, bi trebali na to da skrenu pažnju istih. Smatram da je Općinski sud u Lukavcu u najtežem položaju, čime bi trebao da bude i prioritet u odnosu na druge sudove. Ukoliko se u naredne tri godine navedeno i ne realizuje i ukoliko bi sud imao i dobre rezultate broj nezavršenih predmeta preći će broj od 50.000, što će nas zaista dovesti u bezizlaznu situaciju i dovesti u pitanje svrhu i početka rada ovog suda. Nadam se ipak da do toga neće doći i da ćemo uz podršku drugih, sadašnju situaciju u kojoj se sud nalazi poboljšati.

PREDSJEDNIK SUDA
Vejzović Muhamed

Leave a Reply

4 komentara za članak "Demant na tekst “Upoznavanje sa katastrofalnim stanjem u radu Općinskog suda u Lukavcu”"

avatar
najnoviji najstariji popularni
dosta je bilo
Gost
dosta je bilo

Moram iskazati svoje duboko poštovanje prema predsjedniku Općinskog suda Lukavac. Rijetki su profesionalci ovako visokih profesionalnih i moralnih standarda poput gospodina Vejzovića. Sve ovo govorim vođen ličnim iskustvom. Naime, učestvovao sam, kao oštećena strana, protiv jedne barabe u krivičnom postupku koji je po mojoj prijavi vodilo kantonalno tužilaštvo. Sudija Vejzović je vodio ovaj predmet. Da su nam na većini pozicija profesionalci poput gospodina Vejzovića ova naša napaćena država bi sigurno skočila za stotinu pozicija naprijed. Još jednom BRAVO predsjedniče Vejzoviću.

RAZOCARAN U ZAKON
Gost
RAZOCARAN U ZAKON

Da gospodin Vejzovic malo porazgovara sa direktorom JP RAD ako ga nadje na radnom mjestu, o njihovom radu ,nebi imao ovoliki broj nerjesenih slucajeva.U JP RAD u svakoj kancelariji u koju udjes zbog reklamacije ili prigovora samo prijete sudom.Sve sporove kod njih moze rijesiti samo direktor ili sud, a posto direktor rijetko kada boravi u preduzecu, u sto sam se licno uvjerio isavsi pet puta kod njega a supruga jednom.I uvazenog direktora nije bilo pa ja zavrsi na sudu kao jedan od mnogobrojnih.Pogadjate postovani citaoci.Sud donosi presudu u korist JP RAD.Uzalud moji svjedoci i pismeni dokazi i nepotpisani ugovor sa njima.U presudi stoji citiram – Iako nisam dobijao racune trebao sam se ponasati kao DOBAR DOMACIN i placati te racune.Zavrsen citat. Pitam se kako da placam nesto sto sam pismeno odjavio i poslije toga punih pet godina nisam dobijao racune. Mislio sam jadan da je to gotovo.Ali poslije tih pet godina oni me tuzise i sud presudi u njihovu korist.I sada znam zasto su mi prijetili sudom i bili sigurni u ishod presude.Zato gospodine Vejzovicu malo porazgovarajte sa gospodinom Osmicem i sudite prema zakonu i dokazima,mozda vam se smanji broj nerijesenih predmeta.POZDRAV

Izo
Gost
Izo

Možeš ti podrinjac demantirat do sutra, al si u jednom neprevaziđen, za ovaj hamelj rukovodni u svim segmentima u Lukavcu. Biraš sebi meso koje ti se vrcka od kancelarije do kancelarije, sve sami vrh. Noge, guze, kukovi, strukovi, face, prsa, gard…ma ti ko da si Muhammede vlasnik licence za Misni izbor. Svaka ti čast. A predmete…nabi ih na neku stvar…riješit ćeš nekad ba. nemereš ti blentav narod promijenit. Sudovo se ludi narod još od turskog zemana, pa do Zemaljske vlade i namjesnika Kalaja, pa sve do današnjeg visokog Incka predstavnika. Pa šta dok je budala bit će i suda. A šta da tebe nije, lijepi moj beg, i da nema tvojih starletica, kao npr. one Rikine Senadice…Za čim bi narod okreto glave u Sudu? Ma kakav god si, dobar si i gotovo.

Krmak
Gost
Krmak

Od ovih navedenih rijesenih predmeta, 80% uslov, vansudsko poravnanje i nagodba…nista konkretno. Toliko.