Delić: Skandal u Srebrenici je vrh ledenog brijega, u SDP-u ima mnogo toga ozbiljnijeg

9 3.696

Bivši istaknuti član Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i kandidat za predsjednika te stranke na prošlim unutarstranačkim izborima Edin Delić prokomentirao je aktuelnu aferu, u okviru koje su uhapšeni članovi SDP-a zbog izbornih manipulacija u korist načelnika Srebrenice Mladena Grujičića.

U dužem osvrtu, kojeg je nazvao “Što Zlatku bi Hakija, to je Nerminu Bego”, Delić je dešavanja u Srebrenici nazvao skandalom.

Njegov tekst u nastavku prenosimo u cijelosti:

– Skandal u Srebrenici sa akterima čije ruke je SIPA zatekla u medu, a koji su (slučajno ili kao dio sistemskih propusta koji se godinama trpe i tolerišu) istaknuti lokalni funkcioneri SDP-a, vjerovatno neće biti “kap koja je prelila čašu”, ali definitivno jeste vrh ledenog brijega koji ispod vidljivog dijela skriva u sebi još mnogo toga – čak i mnogo ozbiljnijeg.

Ovaj skandal neće biti kap koja bi prelivanjem čaše dovela do lančanog propitivanja odgovornosti, ostavki, vanrednih sjednica organa partije i izvođenja na čistac najodgovornijeg pojedinca i njegovih ključnih “pobočnika”. Neće biti lančane i očekivane reakcije jer SDP i danas u svojim redovima ima hiljade članova koji su odani ideologiji i simbolima i živjet će po načelu “SDP do groba”, a što garantuje opstanak “mutikašama iz Alipašine” sve dok biološki traju do posljednjeg daha odani članovi.

Nije se čaša prelila ni prolila niti zbog toga što SDP nije animirao Bogića Bogićevića gotovo punih 30 godina da stane u stroj partije. Izlazna vrata iz SDP-a su pokazivana gotovo svim bivšim predsjednicima ili potencijalnim kandidatima od Nijaza Durakovića, preko Selima Bešlagića, Zlatka Lagumdžije, pa čak i moje malenkosti, čija je uloga sigurno najmanja i nemjerljiva sa spomenutim imenima, ali ima značaj po tome što je to bila posljednja vođena bitka protiv sramote kroz koju SDP danas prolazi. Naravno da za ovu sramotu nisu krivi čestiti članovi SDP-a, naravno da ne treba čitavu partiju etiketirati i kvalificirati atributima koji nam naviru na spominjanje srebreničkog SDP-ovca Bege Bektića, ali neko ipak jeste kriv.

Kriv je barem od posljednje greške koju je napravio Zlatko Lagumdžija u SDP-u, pa sve do danas. Ne znam da li je Nermin Nikšić posljednja greška Zlatka Lagumdžije, ali jeste sigurno najveća, a dokaz tome je da je ovaj “simptom” ili posljedica takve greške odmah relativizirala, a kasnije i uklonila iz članstva onoga ko ga je proizveo u SDP-u. Ne treba zaboraviti da je politički mentor i stvaralac karijere Nermina Nikšića upravo Zlatko Lagumdžija. Mislim da i on to ne spori.

Nisam se osjećao nimalo povrijeđenim kada sam naprasno i mimo Statuta istjeran iz SDP-a, jer me to svrstalo u vrlo ugledno društvo nekolicine kojih se SDP užurbano oslobodio. Čast mi je i da se spomenem u istoj rečenici sa Ivom Komšićem, Mirom Lazovićem, Esadom Zgodićem, a mnogi će se iznenaditi što ću dodati i Zlatka Lagumdžiju.

Ali ima jedno isključenje koje je posebno “zvonilo” tog 18. maja 2019. godine kada se među isključenim našao i Hakija Meholjić, čovjek čijim venama je tekla iskonska SDP-ova krv, koji je nosio identitet i dignitet SDP-a tamo gdje je to bilo najteže – u Srebrenici. Hakija je nekoliko mjeseci nakon isključenja napustio ovaj svijet, a kao vrhunac licemjerja doživio sam pojavu nekih čijim rukama je Hakija istjeran na njegovoj dženazi.

Družio sam se tih dana malo više sa Hakijom, a otprilike toliko dugo sam ga i poznavao. Prva stvar koju mi je Hakija jako zamjerio i oštro prigovorio je prijateljstvo koje sam veoma brzo razvio sa Vojinom Mijatovićem, čovjekom koji je u to vrijeme plijenio svojim stavovima i najavom da se SDP vraća na velika vrata u RS. Iskreno, mene je Vojin prilično zaveo i pomutio mi percepciju. Doživio sam ga kao prijatelja i oštro polemisao sa Hakijom, dok nisam na vrlo sraman i težak način otrkrio da je i u tome Hakija bio u pravu: što je više Vojina po televiziji i u SDP-u, to je manje partije u RS-u.

Druga stvar koju mi je Hakija podrobno pojasnio je njegov neskriveni respekt prema Zlatku Lagumdžiji, pa čak i u momentima koji nisu za podržati. Pričao je Hakija kako je Zlatko prvi put sa njim išao u Srebrenicu poslije rata da formiraju ogranak SDP-a. Pričao je kakav su okršaj imali sa lokalnom policijom, te sa koliko je hrabrosti Zlatko sa njim skupa gradio organizaciju tamo gdje je to bilo najteže. I zaključi tu priču Hakija riječima da nikada neće zaboraviti šta je Zlatko bio spreman. Činiti za svoj SDP i njegovu Srebrenicu, a da takvo nešto nećemo naći ni u tragu kod aktuelnog predsjednika Nermina Nikšića.

Zamijenio je tako Nermin Nikšić u Srebrenici Hakiju Meholjića i ljude koji su bili uz njega za izvjesnog Begu Bektića, iako je imao informacije o kakvom se čovjeku radi, njegovoj političkoj prošlosti i prognoze da će to biti kraj za SDP u Srebrenici.

Nerminu Nikšiću nije ni važno koliko SDP ima glasova u Srebrenici ili Bratuncu. Njemu je važno koliko njegove lokalne mutikaše mogu njemu “nahvatati” glasova na unutarpartijskim izborima u SDP-u. Nikšić je u RS-u, po pravilu, osvajao mnogo više glasova na izborima unutar SDP-a, nego što je to SDP imao na izborima za vlast. Nije li to bio signal da treba uvoditi povjereništva u organizacije?

U djelovanju SDP-a u današnjoj BiH ideološki identitet ili ideološke razlike se posljednjih godina “Nerminove vladavine” osjećaju samo i isključivo na retoričkom nivou. Izađe poneki zastupnik SDP-a, pa u liku opozicionara lansira kojekakve rezolucije, prijedloge zakona ili ustavna rješenja koja nemaju nikakvu šansu biti realiziranim i samo služe za privlačenje pažnje u medijskom prostoru i gradnju “Potemkinovih sela”, iluzije da se iza takvog privida krije i neka suština.

Rukovodstvo SDP-a je u svom unutrašnjem fukncionisanju, djelovanju kroz organe vlasti i drugim pojavnim oblicima provodilo potpuno istu metodologiju i držalo se istih principa i vrijednosti kao i SDA, a koju kontinuirano kritikuju i nastoje predstaviti građanima kao “opasnog i ljutog protivnika” zbog čije snage i opasnosti po BiH treba podržati to i takvo rukovodstvo SDP-a, kao jedinu branu – pa čak i sa očitim nedostacima i propustima. Lažiranje na unutarstranačkim izborima, režiran Kongres, eklatantno kršenje Statuta, internih akata i procedura SDP-a postaje potpuno prihvatljivim obrascem ponašanja i ne nailazi na relevantan otpor zbog navodnog čuvanja ugleda SDP-a.

Snažan vjetar u leđa “partijskih čistki” koje provodi Nikšić davali su i pojedini kadrovi iz najjače SDP regije Tuzlanskog kantona, a u koordinaciji sa Denisom Bećirovićem, gradonačelnikom Jasminom Imamovićem i predsjednikom KO SDP Tuzla Dževadom Hadžićem. Dva posljednje spomenuta imena su se ovih dana zabavila rušenjem Vlade TK i sklanjanjem u sjenu dok ne prođe oluja, dok se Denis Bećirović već počinje distancirati od Nermina Nikšića i krčiti sebi put kao alternativa za novog predsjednika SDP-a. Članstvo partije će odlučiti da li je Bećirović bolji i hoće li, kada dođe vrijeme, upravo on biti slamka spasa. Ostaje vjerovati da će pobijediti ono što je najbolje za SDP. Od skandala u Srebrenici definitivno se gubi svaki smisao odbrane rukovodstva SDP-a “višim interesima”, zaštitom Partije, kontinuitetom političkog djelovanja, odbijanja izdaje “ruže i zastave” i slično.

Evidentno je da govorimo o rukovodstvu koje nije kadro ni sposobno donijeti bolji rezultat ili organizacijsko poboljšanje, ali je itekako spremno “dosljedno i sa karakterom” obračunavati se sa svakim pokušajem da se Partija popravi, te dovoditi u opasnost strateške i najveće interese Bosne i Hercegovine – pa čak i tamo gdje to nikako ne bi smjeli. Ako je moglo u Srebrenici, kako vjerovati da će u Mostaru ili bilo gdje u BiH biti drugačije?

Navodni spas društva od “smrtnog zagrljaja sa SDA” u kome Nermin Nikšić projicira svrhu svoga postojanja i djelovanja doveden je do apsurda. Slična rukovodstva zagledana samo u sebe danas se brane i u SDA na način da se vezuje “jaka BiH” za jaku SDA, vraća se temeljima natopljenim krvlju, zloupotrebljava Islamska zajednica za političke ciljeve korumpiranog rukovodstva i ukupne zasluge za odbranu u ratu propisuju isključivo Stranci koja ne razumije da snaga jedne države nije u jedinstvu oko jedne partije, već u pravnoj državi, poštenju i čestitosti. Na snagu i jedinstvo pozivale su se neke politike iz sredine prošlog vijeka. Danas građanima ne treba teret prošlosti da bi oni koji su ga natovarili na naša leđa vladali i dalje.

Državu BiH danas treba spašavati na vrlo slličan način i od SDA i od SDP-a. Potpuno je apsurdno braniti skandal u Srebrenici prozivanjem SDA za korupcijske i svake druge afere. I jedno i drugo je sramno i jedini normalan ishod su vanredni kongresi i smjene svih kreatora takvih politika.

Svjesni smo da nije moguće ukinuti niti jednu od dvije spomenute stranke, ali građani su nam dali odličan putokaz na tek završenim izborima. Njih je moguće relativizirati na izborima, svesti na mjeru koja neće štetiti društvu i primorati ih da iz opozicionih perspektiva pokrenu svoje unutrašnje reforme.

Takvi kakvi su danas ne mogu ni sebe sačuvati, a naša BiH je već dovoljno ugrožena i bez njihovih korupcija, kriminala i nesposobnosti.

4.2 5 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Delic je ublehas

Jojjj Lafinasa šta nalupa dragi Bože…
Jesil jedva dočekao da likujes nad glupostima Nermina Nikšića zvanog glava…nešto ima vrlo sličan nadimak kao i ti Bundoglave?!
Pa napisa roman čitav da bi nam haman predstavio Kako je Zlatko Lagumdzija pozitivan lik, a Nermin i Vojin nisu…I kako si i ti samim tim pozitivan lik, a da je Jasmin loš, a Denis malo manje loš, pa ako slučajno Enver Bijedić vaša “na vrat na nos stranka” uskoro popusi, a Denis u budućnosti postane predsjednik SDP…onda ćete On, ti i Zlatko ponovo svi u SDP…uteram Vam glatko. Sve si ovo dakle napisao bundoglave prema poznatoj izreci od tog Denisovog i Nerminovog jarana Grujucica, a koja kaže:”Ja ću tebe vojvodo, a ti mene serdaru…, a mi znamo koja smo govna”!.

Šoba

Meni je mnogo zanimljivije to kako Delić oportunistički kao kakav strvinar iskorištava situaciju i da otkine jos kojeg člana SDPa i privuče u svoje redove. To je u biti namjera njegovog teksta. Sad navodno treba spašavati državu od SDP i SDA, ludo. Tu sad izjednačava SDP i SDA, nenormalno. Lijepo, manipulatorski smišljeno kao priprema za opšte izbore. Eto to je suština i cilj njegovog teksta. A krajnji rezultat će biti usitnjavanje bošnjačkog glasačkog tijela do te mjere da se svede na 100 malih stranaka koje će služiti samo za matematičke koalicije i podkusurivanja. Totalno institucionalno rasulo. Nema države sa 100 malih stranaka. Izvolite pa zamislite takvu državu. U najboljem slučaju se Delić nada da će on biti nasljednik SDPa. Kako je to teoretski nemoguće, ostaje to da ćemo kao afrička plemena imati po jednog vladara na svakoj općini. To pokazuje i rekonstrukcija vlada na kantonima SA i TZ. SDA i SDP definitivno treba čistiti, mijenjati i reformisati a ne uništavati i mijenjati ih za 100 malih drugih stranaka koje su napravljene da budu društva jednog lica. Ja u ovom Delićevom tekstu vidim kliktanje strvinara koji je namirisao lešinu. I još kad krenu da pričaju o ljevici i desnici, niđe veze.… Read more »

Tempo

Svaka cast,slicno razmisljam kao ti.I nemoze te niko optuzit da lobiras za neku stranku kad pozivas u dvije suprotnosti.Nas je problem sto smo iz SDA i SDP podigli i dali glasove ljudima koji nisu dostojni naseg glasa.A ostali su nastali iz tih stranaka.Do juce nas lobirali za SDA i SDP a sad o njima sve najgore govore preletaci,otpad od stranke u kojoj ocito nisu dobili ono sto su htjeli pa se sad svete.Popravljanje stanja u SDA i SDP a ne njihovo rusenje.Bilo da je upitanju Haris Silajdzic ili Zeljko Komsic (cijenim obojicu) mi nesmijemo popustati ljudima koji cijepaju te stranke i moramo tim idejama cijepanja stat u kraj na izborima.Ili SDA ili SDP a svako cijepanje kaznjavati.Tako da vise nikome ne padne na pamet da pravi novu stranku nego ako mu se nesto nesvidja u vlastitoj stranci neka popravlja stanje a ne rusi ili jednostavno neka napusti i neka sadi paprike

Nermin niksa

Naš Edo Dembelic je bivši izmaknuti član SDP-a I sve oko krađe glasova je kod nas i s nama naučio…može sad pričati šta hoće

Milenko Blagojevic

U tipičnom napisanom galimatijasu i originalnom maniru uspiješnog autoritarnog populiste koji, zahvaljujući taktici “Sajgona”( koji je u Oslobodilačkom ratu odigrao značajnu,časnu i uspiješnu ulogu) dobija izbore k’o na tekućoj traci .Kao “libero” ,koji je promijenio 6 ekipa i isto toliko boja, u ovoj SEDMOJ pokazao se kao klasini pojedinac-libero koji je svu naučenu tehniku ,taktiku i neosporni talenat usmjerio u forsiranju Samog Sebe . Za Njega je TIM otrcana odrednica koja se svodi samo na apsolutne poslušnike,tele-dirigovane “pješake”,i brojne fanova i fan-klubove. Njihov zadatak je da bespogovorno izvršavaju zamisli,naređenja i da Mu aplaudiraju i skandiraju ČAK (TITO,TITO…). Koliko je to suspektno i morbidno,nije bitno.Ipak,na kraju balade,ostaće usamljen ,u svome “malome svijetu voštanih figura” ,sa vječitim bajkovitim pitanjem :
“Kaži mi ogledalce,ogledalce moje, na cijelome svijetu najpametniji tko je ?”

Borac Armije BiH

Izdaja Bošnjaka od strane Bege Bektića u Srebrenici na jedan tas, a na drugi izdaja SDPea od strane Delića formiranjem SD stranke.Šta će prevagnuti ? Pa veličina pušenja, jer sa Begom SDP puši u Srebrenici i Podrinju ( vrlo v), a zbog Delića SDP popuši dobro na TK.

Dzeko

Ne treba se rugati *** ali ova slika govori vise od hiljadu rijeci.

maak

SD delicevima mnogo vise svojih cvjecki kao Bijedic i Brkic nesmijes ih dovesti u Lukavac jel ta tvoja bratija ne izlazi iz sudova

Dzeko

Stranke=kriminalna organizacija

Nije dzaba Jožo zabranio budalama da formiraju visestranacke izbore. Znao je da ce razbucati Jugoslaviju.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x