Danas se u BiH obilježava Dan šehida

1 464

Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini obilježava se kao Dan šehida. Tog dana organizuju se obilasci šehidskih mezarja, posjete šehidskim porodicama, uče hatme za sve šehide i podsjeća na njihovu žrtvu.

Na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu danas će brojne delegacije polažiti cvijeće na spomen-ploču šehidima proteklog rata u BiH, kao i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, te će biti održan vjerski program.

Također, svim šehidima će u Begovoj džamiji biti  poklonjena hatma-dova. Povodom Dana šehida, u glavnom gradu BiH će biti upriličena i 2. memorijalna šetnja Mreže mladih od Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva preko Ferhadije i Markala do Kovača.

Ovaj dan bit će obilježen i u Mostaru, Tuzli, Zenici i drugim gradovima. Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.

Leave a Reply

1 komentar za članak "Danas se u BiH obilježava Dan šehida"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Mujo Becirovic
Gost
Mujo Becirovic

Treba obiljeziti svaki praznik bilo koje vjere, jer ko nepostuje svoju vjeru nece postovati ni drugu. Bajram Serif Mubarek Olsun svim muslimanima koji slave svoj praznik.