Danas se u BiH obilježava Dan šehida

1 537

Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini obilježava se kao Dan šehida. Tog dana organizuju se obilasci šehidskih mezarja, posjete šehidskim porodicama, uče hatme za sve šehide i podsjeća na njihovu žrtvu.

Na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu danas će brojne delegacije polažiti cvijeće na spomen-ploču šehidima proteklog rata u BiH, kao i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, te će biti održan vjerski program.

Također, svim šehidima će u Begovoj džamiji biti  poklonjena hatma-dova. Povodom Dana šehida, u glavnom gradu BiH će biti upriličena i 2. memorijalna šetnja Mreže mladih od Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva preko Ferhadije i Markala do Kovača.

Ovaj dan bit će obilježen i u Mostaru, Tuzli, Zenici i drugim gradovima. Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.

1
Komentari

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Mujo Becirovic Recent comment authors
newest oldest most voted
Mujo Becirovic
Guest
Mujo Becirovic

Treba obiljeziti svaki praznik bilo koje vjere, jer ko nepostuje svoju vjeru nece postovati ni drugu. Bajram Serif Mubarek Olsun svim muslimanima koji slave svoj praznik.