Da li će Lukavac ostati bez toplovoda vrijednog više od 8 miliona KM

15 4.988

Sada već davne 2002. godine, tačnije 6. Septembra, Opština Lukavac potpisala je ugovor sa JP Elektroprivreda BiH i JP RAD o finansiranju, izgradnji, održavanju i korištenju toplovoda koji se proteže od TE Tuzla do Lukavca.

Nakon završetka gradnje, Lukavac je počeo koristiti toplotnu energiju iz TE Tuzla, dok je Opština tj. njeni građani bili obavezani da plaćaju izgradnju toplovoda i njeno održavanje. Sve to, stanovnike Lukavca koštalo je 8.473.326,21KM što će za dva mjeseca biti otplaćeno.

Uvidom u ugovor koji je tada potpisan, zanimljiv je bio član 5. u kojem jasno stoji da povrat investicije ne podrazumijeva i promjenu titulara prava vlasništva nad toplovodom, što znači da će Elektroprivreda BiH i nakon što građani opštine Lukavac otplate izgradnju toplovoda, ostati vlasnik nad istim. Tačnije, investicija koja je koštala 8.473.326,21KM će na kraju biti vlasništvo TE Tuzla.

Iz tog razloga kontaktirali smo Opštinu Lukavac kako bi nam pojasnili o čemu je zapravo riječ i da li je Općinsko pravobranilaštvo u proteklih 17 godina dalo mišljenje na potpisani ugovor i povuklo bilo kakve korake u zaštiti javnog dobra građana opštine Lukavac.

Pitanje smo poslali na adresu Službe OV Lukavac, Općinskog pravobranilaštva, Jasminke Smajlović, pravobraniteljice i Kabineta načelnika, ali pomenute osobe, kao i Službe se nisu udostojili odgovoriti na pitanje koje vjerujemo da zanima mnoge građane.

Zbog toga smo kontaktirali i JP RAD i dobili slijedeći odgovor:

Vrijednost investicije za koju ste se interesovali iznosi 8.473.326.21KM, od čega je Općina Lukavac platila iznos od 3.699.939,00KM, dok je JP RAD Lukavac platilo ostatak u iznosu od 6.168.470,75KM sa uračunatim kamatama, pa ostaje pitanje da li je Općina Lukavac u mogućnosti tražiti toplovod u svoje vlasništvo bez saglasnosti našeg preduzeća. Najvažnije pitanje je šta radi Jasminka Smajlović, Općinski pravobranilac i Izeta Bajrić, sekretar Općinskog vijeća. Pomenute osobe se bave tumačenjem nebitnih Rješenja i Odluka Općinskog vijeća, a ne zaštita interesa Općine Lukavac i to investicije vrijedne preko 8 miliona konvertibilnih maraka. Gospođa Smajlović u 10 godina koliko obavlja funkciju Općinskog pravobranioca nikada nije dala mišljenje na potpisani ugovori pored Odluke Općinskog vijeća iako smo to nekoliko puta zahtjevali i tražili kako bi zaštitili imovinu građana općine Lukavac. Želimo ovim putem spomenuti i Izetu Bajrić, koja nije željela upozoriti načelnika da je Općina dužna plaćati puni iznos mjesečnog i godišnjeg duga, jer je takvo plaćanje vršeno u 2004. i 2005. godini po odlukama Općinskog vijeća. Nama je neshvatljivo da su privatni interesi pojedinih osoba u Opštini Lukavac, a koje Opštinski pravobranilac zastupa i na sudovima, daleko važniji od investicije vrijedne 8.473.326,21KM.
Izjavio je Nehrudin Osmić, direktor JP RAD Lukavac.

Na naše pitanje da li će JP RAD preduzeti neke korake povodom ovog pitanja, uslijedio je odgovor:

Mi ćemo u naredna dva mjeseca, koliko je ostalo, pitanje vlasništva toplovoda nakon isplate kompletnog iznosa pokušati dogovoriti sa Termoelektranom i Elektroprivredom. Ukoliko ne bude sluha, mi ćemo pokrenuti tužbu pred nadležnim sudom. Ne smijemo dopustiti da Opština pokloni Elektroprivredi BiH imovinu u vrijednosti od preko 8 miliona konvertibilnih maraka, dodao je Osmić.

Do pisanja ovog članka nismo dobili odgovore iz Opštine Lukavac. u slučaju da se udostoje odgovoriti, iste ćemo objaviti naknadno.

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
15 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
13 septembar

Realno gledano pitanje koje se postavlja o vlasnistvu ovog objekta zvanog toplovod koliko se razumijem u ekonomiju i odrzavanje ove vrste infrastrukturnih objekarta u ovom momentu kada su gradjani Lukavca gotov isplatili ovu investiciju je totalno irelevantno!!! Sad ga jebi ciji je cjevovod za transport vrele vode..za ove neupucene razlika je izmedju toplovoda i vrelovoda al nejse…ima sveznajuci doktor gradonacelnik on ce to sve gradjanima i malogradjanima da objasni!. Helem , kad nama koji zive u stanovima u Lukavcu za sve ove godine otplate investicije na ovakav opskuran nacin niste ni jedne sezone uspjeli da smanjujete cijenu grijanja koju komunalno niplacuje po cetvornom metru stambene jedibice i to proporcionalno evidentnom porastu prikljucenih stambenih jedinica u novoizgradjenim zgradama i novoprikljucenim starim zgradama na grijanje (a sa kojima se nas vrli gradonacelnik voli da pohvali) onda se postavlja jednostavno pitanje: Sta SAD Hocete Gospodo komunalci i ostale galamdzije?! Koji ce vama kurac taj vrelovod kojeg vi nestrucno zovete toplovod?! Sada?. Sta hocete s njim? Da pteuzmete mozda vlasnistvo nad istim i da onda za pola godine skontate kad se prvi kvar na njemu pojavi da niste u stanju ni finansijski , ni organizaciono, a pogotovo strucni da isti odrzavate?! Jel to hocete?!… Read more »

realan

Bitno je slikati se pored bandere(stuba ulicne rasvjete). Nema gospon nacelnik kad, trenutno je u izboroj kampanji 😀

nečelni a Lafinaš

A zašto Vi mislite da ta ista Jasmina S. i Izeta B. imaju bilo kakvo mišljenje i o čem, pa o tom , kao reče “toplom vodu”…Ono da “nešta” misli?! Ma hajte , molim Vas…
Ima Lafinaš, on misli za cijelu Općinu i šire čak, jestel vidili tu Glavu , taj vizionarski pogled na onim plakatima, pa taj vidi kad se zagleda znaš kolko, ma de ba , nemerem VAm ni Kas't kolko…

Načelnik Poplava

A kome je do toplog voda moga…?

realan

Zabranjeno komentarisanje na clanak o Turistickoj zajednici???

Senad

I sad bi se kao trebalo cuditi ovome. Svako normalan zna da su u javni sektor uvjek uposljavane podobne osobe. Te iste osobe su svojim bahacenjem od 1996 radile na unistivanju BiH i sada normalni ljudi sele u neke normalne drzave. I na kraju krajeva, koga treba da brine taj toplovod. Za 20 godina i onako nece biti u funkciji jer nece biti isplativo odrzavati radi malog broja potrosaca, jer prema nedavnom istrazivanju oko 80 % srednjoskolaca planira napustiti BiH.

Soda

Sto niste postavili to pitanje kada je ezdea bila na vlasti,,,sto niste pitali Dzevada Mujkica,,,za taj ugovor,,

KKK

Nije Dzevad Mujkic potpisnik tog ugovora, vec raniji SDPov nacelnik

Mujo Becirovic

Pa nije ga ni Edin potpisao pa ga sad opet prozivaju kakvi su vam to komentari prije nego sta napisete prvo razmislite i skontajte jel to to a ne hlupate kako vam padne na um. Nebranim ja ni Edina Delica ali covjek nije u ovome ni bio a mozda se je mogao da ukljuci ali posto neke te prozvane gospodje koje su direktno vezane za te probleme mozda ga nisu ni informisale jer bi mozda sto nisu radile kako treba popusile i posao.

Mujo Becirovic

To sto su kao navodno oni uplacivali za otplatu kredita pa to su potrosaci kroz vecu cijenu otplacivali a on kao Komunalno je to isplacivalo i on bi da bude sad gazda tom vrelovodu. Ma malo sutra jarane malo se ti saberi to je narodni vrelovod a ne RAD-ov. Dokle doseze ova glupost pojedinih direktora pa to je ko svemir nema granica. Bitno je da vrelovod radi i da nije hladnovod a sad jel Hasin ili Husin bas potrosace briga. Ali eto nas Nacelnik je opet kriv a sigurno dijelom i jest sto se nije malo vise aktivirao i da znacenje tom istom vrelovodu. A da je trebalo sniziti cijene grijanja trebalo je jer je dosta novih zakaceno na mrezu i ko je sad tu dobar sigurno Nehro postao je kao i ostali politicari nezasit gladan uvijek.

Jaruscanin

ma sta ima veze edin delic sa ovim …to je potpisano dok je SDA bila na vlasti …kako ste glup naraon

Sinister

Zavrsit ce to Edin Tito.Polahko.

Puracic

Jeste vi normalni ko komentarima, kakve veze ima trenutni nacelnik sa potpisom ovog ugovora, krivite nacelnika u to vrijeme, ne ovog sad
Koji ste vi glupani jarane moj to Bosna jos nije vidila

realan

Mamlaze, niko nije rekao da je on kriv sto je ugovor potpisan, nego sto suti i nista ne poduzima, a poduzimo je kad neko prdne negdje ili ti, kad je u Puracicu trebalo ispravljati nezakonit Vaser, koji takodje nije on ni izmislio niti potpisivao godinama prije.

maak

Tebe mora da je delic zaposlio pa mu zanosis damu slugo sdp ovska

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x