Članovi Predsjedništva Foruma za zaštitu okoliša općine Lukavac posjetili Fabriku cementa Lukavac

3 2.530

Članovi Predsjedništva Foruma za zaštitu okoliša općine Lukavac su prošle sedmice posjetili Fabriku cementa Lukavac i razgovarali o korištenju alternativnih goriva u njenim postrojenjima i drugim ekološkim pitanjima. Sastanak koji je inicirao menadžment Lukavac Cementa je održan s ciljem da se dodatno pojasni ali i na licu mjesta pokaže način korištenja goriva iz otpada.

U posljednje vrijeme su se na području općine Lukavac pojavile određene sumnje ekoloških udruženja i samih građana da se u lukavačkoj cementari zbrinjava otpad sumnjive kvalitete i da korištenje ove vrste goriva predstavlja opasnost za ljude i okolinu. Upravo iz tog razloga je uslijedio poziv i organizirana ova posjeta u Fabrici cementa Lukavac.

Generalni direktor Stjepan Kumrić je tom prilikom predstavnicima Foruma za zaštitu okoliša općine Lukavac objasnio da se sve poslovne i proizvodne aktivnosti sprovode isključivo u skladu sa važećom zakonskom regulativom i dodao:

U pogonima naše fabrike instalirana je trenutno najmodernija tehnologija a korištenje alternativnih goriva je strogo definirano u skladu sa našom važećom Okolinskom dozvolom čijih odredbi se moramo strogo pridržavati. Stalno radimo na tome da objasnimo sve prednosti njihove upotrebe, jer želimo da imamo savremenu industriju koja zapošljava veliki broj radnika. Naša odgovornost je da pratimo i primjenjujemo trendove u ovoj industriji u svrhu očuvanja zadravlja ljudi i okoliša. Fabrika cementa postoji više od 45 godina u Lukavcu, a u zadnjih 20 godina su izvršena ogromna ulaganja i naša fabrika danas sigurno spada među najmodernije cementare u Evropi. Moramo biti svjesni da ističe vrijeme korištenja nafte i ostalih fosilnih goriva ako želimo da zaustavimo klimatske promjene i zagrijavanje naše planete. Neophodno je uvođenje novih alternativnih izvora energije, a mi pionirski to činimo u BiH već nekoliko godina. Koristimo određene, strogo kontrolirane vrste otpada kao energiju za naša postrojenja, i to u skladu sa smjernicama i direktivama EU. I uspjeli smo, štedimo fosilna goriva i konstantno radimo na implementiranju mjera za smanjenje CO₂ emisija, što je inače plan do 2030. kako u Evropi tako i u cijelom svijetu“.

Predstavnici Foruma su tokom sastanka otvoreno i konkretno iznijeli svoje stavove o kojima se konstruktivno raspravljalo. Jednoglasno su usvojeni i zajednički zaključci kojima se želi obezbijediti transparentna međusobna saradnja i garancija sigurnosti za sve građane na području Lukavca. Tako će Fabrika cementa Lukavac podatke o kontinuiranom mjerenju emisija koje redovno dostavlja nadležnim institucijama ubuduće dati na uvid i Forumu, dok će podaci o dnevnim emsijama građanima biti dostupni na displayu isped fabrike.

Prihvaćena je i inicijativa Foruma da se uradi registar zagađivača u Lukavcu i okolini, pri čemu će Fabrika cementa Lukavac pružiti svoju stručnu i finansijsku pomoć.  

Gosti su potom imali priliku obići pogone fabrike i uvjeriti se koja to alternativna goriva i na koji način se ovdje koriste, te kako se primjenjuju svi propisani ekološki standardi. Iz Fabrike cementa Lukavac naglašavaju da su vrata fabrike uvijek otvorena za sve građane, udruženja i druge zainteresirane. Već odavno postoji projekat „VISIT US“, a putem web stranice www.lukavaccement.ba se može zakazati termin posjete uz obavezno poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
šoba

Ne bih da glumim znanja punoglavca ali pretpostavljam da niste onako čisto reda radi uzeli uzorke za labaratorijesku analizu. ili sta samo sjeli i poeglenisali onako uz kahvu. Ok su alternativna goriva sve je to lijepo ali velika buka se digla oko tog otpada u drugim dijelovima BiH. Ne mislim da je bez razloga. Zasto je ministarstvo za okolis platilo tako velike novce za transport nečeg neopasnog? Da li ste uzeli uzorke za analizu? Ako opasni otpad isjeckate i date mu ima RDF (kako ga je nazvao Delić) to ne mora da znaci da vise nije opasan, samo ste mu ime predili u neko zahebano cool ime RDF i sad bi trebalo to da nas impresionira i zadivi a Vaša jalova posjeta bez uzimanja uzoraka da nas umiri. Ponašate se sa rajom kao sa bebama i mašete nam zvečkama i igračkama ispred nosa da nas umirite. A osimu cementari koja barem ima tehnologiju sta je sa drugim KVAZI firmama koje se bave “UNISTAVANJEM” tok otpada.

Esad

I šta je tu objektivno urađeno, osim priče?
Analize biranih uzoraka, prikaz stanja kada upavi odgovara…
Čista laž!
Okolišni inspektori trebaju ući i analizirat stanje, a ne da kumric prica i pokazuje sta on žel…i

maak

Zatvaraj to potrova narod

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x