Centralni park: Potok presušio, šahovska tabla bez figura…

9 1.204

Izvođač radova Centralnog spomen obilježja bila je firma “Fajol” d.o.o. Lukavac koja je ugovor sa Opštinom potpisala 3. novembra 2011. godine i koja se obavezala da će u roku 3 mjeseca završiti ugovorene radove. Sve se odužilo na više od godinu dana.

IMAG0577

Park je preuređen i lijep je. Spomen obilježje, doduše nedovršeno, smo imali priliku gledati još od 20. novemebra 2012. godine.

Centralni dio, ovog novog spomen obilježja, otkriveno je povodom svečanog programa obilježavanja Dana općine, 18. septembra 2013. godine.

IMAG0579

I taj dan je bilo onako kako to inače biva: dođoše svi “bitni”, kravatirani, uslikaše se, proučiše fatihu/odaše počast minutom šutnje i odoše.

Za njima odoše kamere i fotoaparati, a osta ono najvažnije. Ostale su majke, nane, očevi, braća i djeca onih koji se boriše za ove gore “bitne” i kravatirane, a sa njima i za nas, jednom, davno…

1270779_10151631195886301_2016712808_o

Pored spomenika ostala su imena šehida – heroja, velika betonska ploča sa klupama i reflektorima,  osušeno drveće i potok (vještački)…

1265236_10151631193971301_2037062405_o

Već prvu večer prolaznici su mogli vidjeti da imena onih koji su pali za ovu napaćenu zemlju ne svijetle gordo i ponosno, već trepere, sramno zbog onih, koji ni zastavu vlastite domovine ne znaju postaviti kako treba.

Lampice su popavljene u rekordnom roku, ali ostao je da žubori (jedno vrijeme) vještački potok.

Mnogi naši posjetitelji nakon što je objavljeno kako će parkom teći vještački potok su se zapitali ko će to održavati, čistiti i koliko dugo će sve to trajati jer uložen je ogroman novac.

Istina, potok je kroz park tekao jedno vrijeme, lijepo je bilo sve to vidjeti i čuti, ali već duže vrijeme nije u funkciji, baš kao ni ona gigantska šahovska tabla na kojoj nikada nismo vidjeli šahovske figure…

Nekoliko reflektora, šahovska tabla i vještački potok nisu u funkciji, a nije ni godinu dana prošlo.

9
Komentari

avatar
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
ostaliTeraflopsŽeljoabu tabugiuliano Recent comment authors
newest oldest most voted
KUNG FU CE
Guest
KUNG FU CE

A šta to funkcioniše u našem uspavanom gradiću sem mita i korupcije, sem opštinskog vijeća koje poslušno diže ručice i prima paušale.Lukavac je obična spavaonica za robove koji pune opštinski budžet a zauzvrat ne dobivaju ništa.Inače park je dobar za fotografisanje, možemo se svi tamo slikat .

lolo bosanac
Guest
lolo bosanac

sada ce izbori poteci ce potok, ali neznam da li ce se vratiti sahovske figure i ako se vrate nece sve….

neko
Guest
neko

Projekat je podrazumijevao i zaštitu stabala i za to su predvidjena sredstva ali su oni stabla samo isjekli a ostala zagrnuli sa 2 metra zemlje i potkopali korijenje tako da se stabla jedno po jedno suše

Protesti
Guest
Protesti

Nema druge nego robovi da se probude, otrgnu iz uspavanog sna i dignu glas protiv tiranije i lesinara koji zive na osnovu naroda a narod umire zbog lopova politicara..

Sudstvo neradi nista. Propale firme u lukavcu a niko nije odgovarao.. od seada hasanhodzica , bajre bacica, itd a svi iz SDA…

giuliano
Guest
giuliano

Hvala direkciji SODA-LIVE,što želi da iznese istinu i nisu PUŠAČI kao lukavačka televizija.Lično znam neke majke od poginulih boraca koje nemaju para da kupe kilu voća.Pogledajte samo klupe,jeftini kineski granit,ogradu koja je već korozirala.Treba pozvati SIPU ili koga već da prečešljaju rad opšinskih organa zadnjih 20.god.Da pokažu imovinsku karticu sada i prije.Odakle nekim ljudima tolika imovina od jedne plate,valjda se svi dobro znamo u ovom kršu od grada…

abu tabu
Guest
abu tabu

675000 ? ko je ukro 600000? sta to tamo vrijedi tolkog novca ? kineski granit? broj 1 ? sta?

Željo
Guest
Željo

Da je moglo bolje moglo je al da je mogli i gore nisam znao da će biti…….

Teraflops
Guest
Teraflops

Žali Bože onog parking prostora ispred općinske zgrade… Još su tu, ako ništa, oni RVI mogli zaraditi koju marku… Sad mogu samo blejati u spomenik… Svasta!

ostali
Guest
ostali