Bajrambarećula!

7 298

Svim posjetiocima portala, pripadnicima islamske vjeroispovijesti: Bajram Šerif Mubarek Olsun!

“Želimo Vam da provedite ovaj blagdan u miru i rahatluku, u krugu svojih porodica, rodbine i prijatelja. Neka nam ovaj Bajram bude prilika da u ove mubarek bajramske dane obradujemo one kojima je naša pomoć potrebna i naše duše ispunimo zadovoljstvom.”

Kurban-bajram u doslovnom prijevodu znači “Praznik žrtve” i predstavlja podsjećanje na spremnost poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina kao dokaz poslušnosti prema Allahu. Kada je Allah uvidio da je Ibrahim spreman da to zaista i učini, dozvolio mu je da zakolje ovna umjesto sina.

I kod muslimana u Bosni i Hercegovini žrtvovanje ovna spada u tradicionalni obred. Prema vjerskim običajima i tradiciji, prvog dana se kolje kurban, koji se dijeli porodici, prijateljima i siromašnima.

Bajramsko jutro je poseban dio bajramskog dana. Muškarci ustaju rano i spremaju se za odlazak na Bajram-namaz. Prije namaza muslimani ništa ne jedu. Običaj je da se okupaju, namirišu i obuku najljepše i najsvečanije odijelo. Bajram-namaz se danas najčešće klanja u džamijama, iako se nekada običavalo klanjati na musalama, otvorenim prostorima. Prema poslanikovoj tradiciji na bajram-namaz se odlazi jednim putem, a vraća drugim da bi što više meleka koji stoje pored puta, tražilo oprosta za klanjače.

Nakon klanja kurbana, mlađi članovi porodice dijele meso svojim komšijama, prijateljima i siromašnim. Zatim djeca posjećuju roditelje, mlađi starije i prilikom čestitanja ljube se u ruke ili lice. Čestitanjem se zaziva Božiji blagoslov riječima Bajram šerif mubarek olsun.

Kurban-bajram se naziva i hadžijski zato što se tih dana obavlja hodočašće Kabe u Meki. Hadž je jedna od pet glavnih vjerskih obaveza za punoljetne muslimane, ukoliko oni mogu finansirati troškove hadža, a da ne dovedu u pitanje opstanak i normalan život svoje porodice. Hadž se ne smatra samo ispunjavanjem Božije zapovijesti nego i dokazom jednakosti svih muslimana pred Allahom, a cilj mu je i potvrda jedinstva i solidarnosti islamskog svijeta.

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Milenko Blagojevic

Komšijama islamske vjeroispovijesti želim da Kurban-Bajram provedu u zdravlju i veselju.
Bajram Šerif Mubarek Olsun !

Realan

I mi tebi dragi nas Muhamede bivsi milenko.

Milenko Blagojevic

Allah razi olsun,ćafire !

Dzeko

Allah te usmjerio na pravi put

Dzeko

Desi realan mislio sam da si krepucno

Milenko Blagojevic

Pjesma za danas… https://youtu.be/5w2lBhGTYTQ

Dzeko

Je li istina sto pricaju zene po sijelima da se uvazeni doktor slika sa inzinjerom i majstorom po facabooku i cestitaju Bajram? Aferim.

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x