fbpx

Stara džamija u Turiji proglašena nacionalnim spomenikom BiH

2 min. za čitanje

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 2. novembra 2020. godine u Mostaru, donijela je odluku kojom se Graditeljska cjelina “Stara džamija u Turiji”, općina Lukavac proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Stara džamija u Turiji prvobitno je sagrađena u drugoj polovini 19. stoljeća, da bi nakon požara temeljito rekonstruisana u periodu 1926-1928. godine. Džamija je oštećena u periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine, nakon čega je obnovljena pri tome sačuvavši izvorni oblik i autentičan izgled džamije s drvenom munarom.

Odlikuje se sačuvanim autentičnim enterijerom sa drvenim izvedbama mahfila, mimbera i ćursa, kao i haremom sa više starih nišana, od kojih je najstariji iz 1801. godine.

Istraživanje, dokumentovanje i valorizaciju ovog dobra kulturne baštine uradio je Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona u periodu 2018-2020. godine. Rezultat toga jeste i naučni rad pod nazivom “Turija u drugoj polovini 19. stoljeća”, čiji su autori mr. Kemal Nurkić i mr. Semir Hadžimusić, a koji je objavljen u časopisu Baština sjeveroistočne Bosne br. 11.

Podršku radu Zavoda dala je i Komisija za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Općine Lukavac, a konačnu valorizaciju ove graditeljske cjeline (džamija i mezarje) u Turiji izvršila je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
6 komentara
Subscribe
Notify of
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Dva magistra postadoše na osnovu 30 kvm.Jadno je da ti magistri sutra budu doktori nauka,kojih,i jadni profesori na fakultetu.Toliko značajnih stvari,objekata,istorijskih pojmova u BiH,i baš ovaj objekat je najznačajniji.
Čovjek se ne može boriti sa vjetrenjačama,jedan dio BiH nije sekularna država,više je slična Turskoj i tim putom i ide.
Katolička crkva u Lukavcu je u svakom slučaju istorijski i arhitektonski,a i starija je,značajnija za naučna istraživanja i za izazove mladih i ambicioznih istraživača.
Izgleda,da je sve važno što babo kaže i da istorija BiH je počela od 1992.godine i da će se završiti kad babo ode.

To je NACIONALNI OBJEKT, samo za Tuzlanski kanton.

musica, k nozi

Musica ti iza potiljka-

Tako treba čuvati autohtonu kulturu pogotovo u ovim smutnim vremenima kada se licitira sa najsuptilnijim osjećanjima isana,naciona i drzave nam Bosne i Hercegovine

Svaka cast MZ Turija