Stara džamija u Turiji proglašena nacionalnim spomenikom BiH

6 1.658

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 2. novembra 2020. godine u Mostaru, donijela je odluku kojom se Graditeljska cjelina “Stara džamija u Turiji”, općina Lukavac proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Stara džamija u Turiji prvobitno je sagrađena u drugoj polovini 19. stoljeća, da bi nakon požara temeljito rekonstruisana u periodu 1926-1928. godine. Džamija je oštećena u periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine, nakon čega je obnovljena pri tome sačuvavši izvorni oblik i autentičan izgled džamije s drvenom munarom.

Odlikuje se sačuvanim autentičnim enterijerom sa drvenim izvedbama mahfila, mimbera i ćursa, kao i haremom sa više starih nišana, od kojih je najstariji iz 1801. godine.

Istraživanje, dokumentovanje i valorizaciju ovog dobra kulturne baštine uradio je Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona u periodu 2018-2020. godine. Rezultat toga jeste i naučni rad pod nazivom “Turija u drugoj polovini 19. stoljeća”, čiji su autori mr. Kemal Nurkić i mr. Semir Hadžimusić, a koji je objavljen u časopisu Baština sjeveroistočne Bosne br. 11.

Podršku radu Zavoda dala je i Komisija za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Općine Lukavac, a konačnu valorizaciju ove graditeljske cjeline (džamija i mezarje) u Turiji izvršila je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

4.3 4 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Kako se jeftino i brzo postaje magistar

Dva magistra postadoše na osnovu 30 kvm.Jadno je da ti magistri sutra budu doktori nauka,kojih,i jadni profesori na fakultetu.Toliko značajnih stvari,objekata,istorijskih pojmova u BiH,i baš ovaj objekat je najznačajniji.
Čovjek se ne može boriti sa vjetrenjačama,jedan dio BiH nije sekularna država,više je slična Turskoj i tim putom i ide.
Katolička crkva u Lukavcu je u svakom slučaju istorijski i arhitektonski,a i starija je,značajnija za naučna istraživanja i za izazove mladih i ambicioznih istraživača.
Izgleda,da je sve važno što babo kaže i da istorija BiH je počela od 1992.godine i da će se završiti kad babo ode.

blinker

To je NACIONALNI OBJEKT, samo za Tuzlanski kanton.

Dzeko

musica, k nozi

blinker

Musica ti iza potiljka-

Milenko Blagojevic

Tako treba čuvati autohtonu kulturu pogotovo u ovim smutnim vremenima kada se licitira sa najsuptilnijim osjećanjima isana,naciona i drzave nam Bosne i Hercegovine

maak

Svaka cast MZ Turija

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x